Lees hier alle maatregelen omtrent corona: meer info

Consumentenbond kritisch op kant-en-klare groentesoep

Veel mensen beschouwen een kop groentesoep als een gezonde maaltijd. Ook als deze uit een blik of een pak komt. De Consumentenbond testte tien kant-en-klare groentesoepen, maar adviseert consumenten uiteindelijk om zelf soep te maken. Er blijken per merk grote verschillen in de hoeveelheid groente in de soepen te zitten. Slechts twee soepen halen de groenterichtlijn van het Voedingscentrum voor een kop soep.

Een smaakpanel van 42 consumenten beoordeelde de soepen op onder andere samenstelling, smaak, uiterlijk en geur. Unox stevige groentesoep uit blik komt als beste uit de test.

Te weinig groenten

De hoeveelheid groente in de soepen verschilt sterk per merk, variërend van 15 tot 50 gram. Hiermee voldoen zeker acht van de tien geteste soepen niet aan de richtlijnen van het Voedingscentrum, dat stelt dat een soep met groenten pas meetelt voor de aanbevolen dagelijkse hoeveelheid als er minimaal 50 gram bereide groente per kom in zit.

Weinig balletjes

Rijk gevuld met vlees is de soep met circa vier balletjes per kom, constateert de Consumentenbond. De groentesoepen van Plus en Markant bevatten meer balletjes, respectievelijk 8 en 10 per kom.  Die zijn daarentegen weer een stuk kleiner, waardoor de totale hoeveelheid vlees ongeveer hetzelfde blijft.

Veel te veel zout

Ook bevatten de soepen relatief veel zout, stelt de Consumentenbond. Per kom is dit ongeveer twee gram. Gezondheidsvoorlichters adviseren om de zoutinname per dag tot maximaal 6 gram te beperken. De toezegging van de levensmiddelenindustrie om het zoutgehalte vanaf eind 2016 te verlagen naar maximaal 2,18 gram per kom, lijkt hiermee een loze belofte, vindt de Consumentenbond, die vindt dat het zout gehalte verder omlaag moet.

Niet gezond

Op de verpakkingen van soepen worden vaak kreten vermeld als ‘rijk gevuld’ of ‘boordevol groente’, maar dat blijkt niet uit de test die de Consumentenbond uitvoerde. De bond raadt consumenten daarom aan zelf soep klaar te maken.

Groentesoep

 

(bron: Consumentengids – februari 2016)

Benieuwd wat zlim voor jou kan betekenen?