Lees hier alle maatregelen omtrent corona: meer info

Koolhydraatarm ja of nee?

schijf van vijf

De laatste tijd is het een trend om een koolhydraat-arm dieet te volgen. Maar is dit wel zo effectief en gezond?

Het suggereert dat koolhydraten dikmakers zouden zijn. Dit is niet waar! Koolhydraten zijn niet ongezond en je lichaam heeft ze hard nodig om te kunnen functioneren. We halen onze energie uit koolhydraten en vetten. Vooral de hersenen zijn afhankelijk van koolhydraten om goed te kunnen functioneren.

Echter, de meeste mensen eten naar verhouding teveel snelle koolhydraten. Snelle koolhydraten (snoep, koek, frisdrank) zijn puur suiker en daar heeft je lichaam niets aan. Ook de producten waar suiker aan toegevoegd is. Er zitten geen voedingsstoffen in maar wel onnodig veel calorieën.

Een hoog eiwitrijk dieet heeft op den lange duur nogal wat nadelen. Vooral je nieren kunnen overbelast raken door de afvalproducten die ontstaan bij de vertering van eiwitten. En vergeet niet dat je ook, van een teveel aan calorieën uit eiwitten, kunt aankomen.

Bovendien heb je koolhydraten nodig om vetten te kunnen verbranden. Kies zoveel mogelijk voor meervoudige koolhydraten en vezelrijk voedsel. Omdat hier voedingsstoffen in zitten moet je lichaam meer moeite doen om het te verteren en dit voorkomt plotselinge bloedsuiker schommelingen. Groente, fruit, bonen, volkoren producten, spelt, quinoa, bulgur. Zorg ervoor dat je koolhydraatinname nooit meer dan 60% – 70% van je totale energie bevat, omdat je anders te weinig eiwitten en vetten binnen krijgt.

Koolhydraten zijn niet ongezond maar het draait allemaal om variatie en balans. We hebben alle voedingsstoffen nodig, de verhouding waarin hangt af van je persoonlijke situatie. Volgens de richtlijnen Goede Voeding van de gezondheidsraad, moeten we altijd minimaal 40% van onze energie uit koolhydraten halen. Minder is niet verstandig want dat kan gezondheidsklachten veroorzaken. Als je veel sport of zware lichamelijk arbeid moet verrichten dan heb je meer koolhydraten nodig.

Je levensstijl en eetpatroon aanpassen is de enige sleutel tot succesvol afslanken met een blijvend resultaat. Meer bewegen en goed en gezond eten volgens de richtlijnen van de schijf van vijf.

Succes!

Benieuwd wat zlim voor jou kan betekenen?