Over fruit doen heel wat fabels de rondte. Hoogste tijd dus om daar verandering in te brengen. Hier enkele feiten en fabels op een rij.

1. Fruit mag je onbeperkt eten

Nee, helaas. Maar: fruit is en blijft de beste keuze bij zoete trek. Een appel in plaats van een candybar scheelt je zo 200 kcal. Je hoeft je ook echt niet aan twee stuks fruit per dag te houden. Eet gewoon niet vaker dan drie keer per dag iets tussendoor en neem normale porties. Een portie fruit is ongeveer 125 gram.

2. Fruit moet je niet combineren met andere voedingsmiddelen

Gelukkig is dat onzin. Het combineren van fruit is juist een aanrader. Denk aan plakjes aardbei, banaan of appel als mager broodbeleg of in de yoghurt. Als je ’s ochtends alleen fruit eet, kun je waarschijnlijk later op de ochtend verleidingen minder goed weerstaan. Ook tijdens de lunch of na het avondeten kun je gewoon fruit eten.

3. Een banaan als ontbijt? Kilo’s kwijt!

Nee, helaas ook geen absolute waarheid. Een banaan heeft geen magische uitwerking voor je stofwisseling. Als je de rest van de dag meer eet dan je nodig hebt, kom je gewoon aan. Maar: een banaan kan natuurlijk best een lekker, snel ontbijt zijn. Houd alleen wel een gewone bruine boterham of andere aanvulling op je ontbijt achter de hand voor wat later. Een banaan alleen is niet voldoende om je tot de lunch fit en vrolijk te houden. Bovendien is het belangrijk te variëren met fruit.

Groente en fruit

4. Superfruit is gezonder

Granaatappelpitjes, goji- en açai-bessen bevatten veel antioxidanten en worden daarom vaak superfruit genoemd. Voor afvallen hebben deze supersoorten geen bijzonder effect. Bovendien: wetenschappers zeggen dat de gezonde werking van fruit komt door de combinatie van stoffen die in fruit zitten, niet alleen door antioxidanten. Elke soort fruit heeft een eigen combinatie van gezonde stoffen. Juist door te variëren zorg je dat je al die stoffen binnen krijgt.

5. Lager risico op overlijden met fruit

Een hoge inname van groente, fruit en peulvruchten verlaagt het risico om te overlijden aan hart- en vaatziekten met 27 procent. Het totale sterfterisico neemt met 19 procent af. De voordelen zijn het grootst bij een totale inname vanaf 375 tot 500 gram per dag. Hogere innames geven weinig extra voordeel. Dit blijkt uit een groot bevolkingsonderzoek, gepubliceerd in The Lancet. In het onderzoek zijn ruim 135.000 mensen afkomstig uit 18 landen op 5 continenten, gemiddeld 7,5 jaar gevolgd. In het onderzoek zijn voor fruit en rauwe groenten meer voordelen gevonden dan voor gekookte groenten. De inname van gekookte groenten liet maar een bescheiden voordeel zien op het sterfterisico, terwijl de inname van rauwe groenten juist een sterk voordeel bood.

Wil jij ook weten hoe je lekker en gezond kan eten en toch afvallen? Wil jij Zlim ook ervaren? Maak dan nu een vrijblijvende afspraak.

Benieuwd wat zlim voor jou kan betekenen?