Lees hier alle maatregelen omtrent corona: meer info

Meiraap

Meiraap

Meiraap, ook knolraap of meiknolletje genoemd (Brassica rapa) is een oude groente die in Nederland vrijwel alleen nog door de amateurtuinder en in de biologische landbouw geteeld wordt, maar bijvoorbeeld in België en Frankrijk heel gewoon is. Meiraap zijn ronde witte knolletjes. Ze worden soms verkocht met het loof er nog aan, maar niet altijd. Meirapen zijn lekker zacht en mals en de smaak is lichtzoet. Meiraap word vers gegeten en kan ook in salades gebruikt worden. Ze combineren heel goed met andere lentegroenten, zoals peultjes, courgettes of doperwtjes. Ze passen prima bij zomergroenten als paprika en aubergines. Ook combineren ze heel goed met wintergroenten, zoals prei. Knolrapen (Meiraap) moeten niet verward worden met koolraap. Sommige rassen van meiraap kunnen uitgroeien tot een gewicht van ruim 1 kg. In De Streek in Noord-Holland werd vroeger veel meiraap geteeld voor de export naar Groot-Brittannië.

Voedingswaarde:

De voedingswaarde van 100 gram verse meiraap is:

Energetische waarde: 142 kJ
Koolhydraten: 8 gram
Eiwit: 1 gram
Vet: 0,1 gram
Vitamine C: 25 mg
Vitamine B1: 0,03 mg
Vitamine B2: 0,03 mg
Calcium: 30 mg
IJzer: 0,4 mg

Variëren met Meiraap:

Soep van maken, het beste is een gebonden soep. Kaas erover raspen of stukjes courgette smaakt prima.
Als blokjes in groentesoep erbij doen.
Roerbakken met andere groenten als paprika en courgettes en ui.
In een voorjaars stamppotje met aardappels en raapstelen.
In stoofschotels met prei, rozemarijn en kaas.
Even in blokjes gesmoord in boter of olie met bieslook zijn ze verrukkelijk bij de aardappels en vlees.

meiraap

Benieuwd wat zlim voor jou kan betekenen?