Karin Janssen (59) kreeg op haar 30e de diagnose fibromyalgie. Een aandoening waarbij je last hebt van chronische pijn in je spieren en bindweefsel. Niet iets wat je van de ene op de andere dag krijgt, of wat je direct merkt. We hebben immers allemaal wel eens spierpijn. Maar uiteindelijk heeft het wel gevolgen voor je levensstijl. Hoe ga je daar mee om?

Dertig jaar en altijd bezig. Karin was echt wat je noemt een bezige bij: “Ik werkte in een zwembad en gaf zwemlessen, daarnaast was ik docent voor het opleiden van zwemonderwijzers en life-guards. Ik wandelde veel, zwom natuurlijk zelf behoorlijk vaak en de tuin moest zo nu en dan ook onderhanden genomen worden.” Ook voor een kleine verbouwing draaide ze haar hand niet om. “Een muurtje behangen, of een kamertje veranderen? Ik begon ‘s morgens en ‘s avonds was het klaar!”.

Extreme spierpijn na inspanning

Wat haar steeds vaker op viel was de extreme spierpijn na zulke inspanningen. Natuurlijk, als je gaat klussen maak je soms bewegingen die je anders niet doet. Maar ook na het wassen van de ramen bijvoorbeeld, kon Karin de volgende dag haar armen nauwelijks bewegen van de pijn. Niet passend, voor iemand op jonge leeftijd en met een sportieve levensstijl. Dus ze bezocht haar huisarts. “De arts dacht in eerste instantie aan overbelasting. Maar de behandelingen van de fysiotherapeut die hij voorschreef, werkte eerder averechts. Uiteindelijk volgde de diagnose fibromyalgie.”

Door fibromyalgie je hele leven aanpassen

Na zo’n diagnose is het wel even schakelen. Je wordt je vooral bewust van wat je allemaal niet meer kunt doen. Daar horen ook de meest alledaagse dingen bij, zoals stofzuigen of in de tuin onkruid wieden. Karin: “Het heeft echt tijd gekost om die diagnose te aanvaarden. In het begin had ik gewoon geen zin om mijn leven aan te passen. Zo bleef ik gewoon werken en klussen wanneer ik zin had. Daarbij luisterde ik niet naar mijn lichaam en ging dus over de grens. De prijs die ik betaalde werd steeds hoger. Pijnstillers wilde ik niet gebruiken, daar heb je uiteindelijk steeds meer van nodig voor hetzelfde resultaat. Nee, ik moest gewoon een stapje terug, besefte ik uiteindelijk.”

Dus gaf ze toe. Karin kreeg een andere baan binnen de zwemschool, zodat ze minder fysieke inspanning hoefde te leveren. Haar huis poetst ze nog steeds zelf, maar niet meer in één keer; ze verdeelt de activiteiten over meerdere dagen.

Zlim sporten met fibromyalgie

Minder bewegen, meer kilo’s

Dat je minder beweegt heeft zo z’n gevolgen. Ook bij Karin. Vooral toen de leeftijd vorderde en de overgang in zicht kwam, vlogen de kilo’s er aan. Kilo’s die allemaal meegedragen moeten worden, waardoor bewegen nog minder gemakkelijk wordt. Karin volgde diverse diëten, viel nu en dan behoorlijk af maar het kwam er ook altijd weer bij. Sporten bij een sportschool heeft ze wel geprobeerd. “Eigenlijk vind ik het niks, zo’n sportschool. Heel eenzijdig, met weinig begeleiding en nauwelijks aandacht voor je beperking. Zo wist ik nooit zeker of ik de oefeningen goed uitvoerde, met alle gevolgen van dien. Als ik dan een keer zei dat iets me niet lukte vanwege mijn fibromyalgie dan was de reactie meestal iets van: oh nou kijk maar dan….” Dat gaf te weinig motivatie om door te gaan. Zo ging het kringetje een tijdje door.

Nadat ze merkte dat ook het jaarlijkse skieën niet meer zo gemakkelijk ging besloot ze dat het roer om moest. Gemotiveerd door haar schoondochter bezocht ze de website van Zlim en maakte ze een afspraak.

Zlim voelde als een warm bad

“Wat een verademing! Ik kon mijn verhaal kwijt en er werd ook geluisterd. Ik voelde me 100% welkom en niet veroordeeld.” Op basis van dat gesprek is voor Karin een programma op maat samengesteld. De oefeningen zijn speciaal voor haar geschreven. “De betrokkenheid van de begeleiding is enorm. Altijd is er iemand die je begeleidt, die aan je vraagt of de oefening lukt en of je comfortabel bent. Ook word je gecorrigeerd als je houding niet optimaal is. Na afloop krijg ik altijd de vraag hoe het gaat, hoe het écht gaat, en of je merkt dat je klachten minder worden. Het is gewoon een warm bad, letterlijk en figuurlijk!”

Zlim sporten met fibromyalgie

Minder klachten, meer resultaat

Over die klachten gesproken, bij Karin zijn ze inderdaad verminderd. Natuurlijk heeft dat ook te maken met het feit dat ze intussen heel wat kilo’s kwijt geraakt is. Daardoor is er minder belasting op de spieren en gewrichten. De warmte en ontspanning van de cabines dragen ook een positieve steen bij.

“Inmiddels ben ik al bijna 10 kilo kwijt, zo geweldig! De aandacht die je krijgt maakt dat je gewoon een beetje verslaafd raakt aan het Zlimmen. En wat ik aan kilo’s kwijt ben heb ik er aan zelf vertrouwen bij. Dubbel resultaat dus!”

Dat gewichtsverlies is mede te danken aan het voedingsadvies wat Karin kreeg. Dat is volgens haar heel goed in elkaar gezet, met ruimte voor verwenmomentjes. “Als ik alles wat ik mag eten op een dag klaar leg, heb ik aan het eind van de dag vaak nog over. Het is heerlijk eten en echt genoeg.”

Zlim sporten met fibromyalgie

Zlim heeft aandacht voor fibromyalgie

Karin hoopt dat ook andere fibromyalgie patiënten de weg naar Zlim leren kennen. Hoewel de klachten per patiënt enorm verschillen, raadt ze iedereen aan het een keer te proberen. “Luister naar je lichaam en ga niet over je grens. Die grenzen begrijpen de medewerkers van Zlim en ze passen de oefeningen zodanig aan zodat je ze toch kunt doen.”

Voor Karin is het een absolute meerwaarde in haar leven. “Het gaat heel goed met me, ik zie de toekomst met vertrouwen tegemoet. Dat komt ook door mijn Zlim-verslaving . Ik zou niet meer zonder willen!”

Ook op zoek naar een gezonde leefstijl met een chronische ziekte of andere beperking? Neem contact op met Zlim en maak een afspraak een van onze begeleiders. Ze stellen met plezier een programma voor je samen zodat je het leven vol energie en vertrouwen tegemoet kunt gaan.

Benieuwd wat zlim voor jou kan betekenen?