Recepten

Ontdek hier inspiratie voor een evenwichtige voeding.

Recepten voor gezonde en lekkere gerechten en tussendoortjes. Makkelijk en snel op tafel.
Kortom, allemaal recepten om te genieten zonder schuldgevoel.

Samen met voldoende beweging is gezonde voeding een belangrijke voorwaarden voor een gezond leven. Zo voorkom je niet alleen chronische ziekten zoals diabetes, hart- en vaatziekten, obesitas, osteoporose en sommige kankers; je voelt je er ook beter in je vel door.

Wil jij nog meer inspiratie voor heerlijke en gezonde recepten? Download dan ons gratis receptenboek!

Gezonde recepten


Fruitsalade met kaas

Voor 2 personen, bereidingstijd 15 minuten.

Benodigdheden:

1 nectarine, 1 rode pruim, 1 kiwi, 1 passievrucht, 1 kleine rode spaanse peper, 100 gr kaas 30 + , 1 banaan, 2 eetlepels citroensap, 1 eetlepel vloeibare honing.

Bereiding:

Was de nectarine en pruim, snijd ze doormidden en verwijder de pit. Snijd het vruchtvlees in partjes. Schil de kiwi en snijd hem in halve plakjes. Meng de vruchten in een kom.
Snijd de passievrucht doormidden en lepel de pitjes door de fruitsalade. Haal de zaadjes uit de spaanse peper en snijd deze in zeer dunne ringetjes.

Snijd de kaas in kleine blokjes. Snijd de banaan in plakjes en besprenkel met citroensap. Voeg kaas, banaan, en spaanse peper aan de fruitsalade toe. Roer de honing los met de rest van het citroensap en roer het mengsel door de salade.

Heerlijk zomers voorgerecht!



Yoghurt-mosterddressing met honing en citroen

Benodigdheden:

250 ml magere yoghurt, 2 eetl. Citroensap, 1 theel. Citroenrasp, 1 eetl. (grove) mosterd, 1 eetl. Honing, zout en versgemalen peper.

Bereiding:

Meng alle ingredienten.

Lekker bij geroosterd vlees of salade.



Yoghurtdressing met paprika en olijven

Benodigdheden:

250 ml magere yoghurt, 1 rode paprika zonder zaadjes in mini blokjes, 1 teentje knoflook geperst, 1 eetl. Versgehakte tijm of 1 theel gedroogd, 1 lente bosuitje in smalle ringetjes, 50 gram olijven zonder pit, gehakt, zout en versgemalen peper, 5 eetl.olijfolie, 1 eetl. Citroensap of balsamicoazijn.

Bereiding:

Meng alle ingredienten.

Lekker bij een groene salade.



Italiaanse kruiden-yoghurtdip

Benodigdheden:

250ml halfvolle yoghurt, 1 teentje knoflook geperst, 2 eetl. Geraspte Parmezaanse kaas, zout en versgemalen peper, 2 eetl. Pesto of 3 eetl. Vers gehakte basilicum.

Bereiding:

Meng alle ingredienten tot een groene dip.

Lekker bij crostini of bij rauwkost zoals komkommer, wortel, tomaten.



Paprika met tonijnvulling

Hoofdgerecht voor 2 personen

Benodigdheden:

250 gram tonijn (vers of uit blik op eigen nat), 2 zure augurken, 2 teentjes knoflook, 2 grote stevige paprika’s, Zout en peper, 100gr zilvervliesrijst ongekookt, Groene salade

Bereiding:

Prak de tonijn fijn samen met de augurkjes. Meng hieronder de uitgeperste knoflookteentjes. Breng op smaak met peper en een snufje zout. Was de paprika’s droog ze en snijd ze in tweeen. Verdeel het tonijnmengsel over de paprika’s en verwarm het geheel in een afgedekte schaal in de ovenof magnetron (ong 15 minuten).

Dit gerecht smaakt ook koud lekker en kan eventueel als hapje geserveerd worden. (dan natuurlijk wel zonder de rijst). Serveer er ook een lekker groene salade bij.



Kwark – Gepofte aardappel met kruidenkwark

Kwark is eigenlijk heel verse ongezouten kaas. Het is namelijk het beginstadium van de kaasbereiding. Daarom wordt kwark in Frankrijk ook fromage frais – verse kaas genoemd. Kwark is lichtzuur en fris van smaak. De meeste mensen denken dat kwark altijd heel mager is, maar dat geldt alleen voor de magere kwark.

Gepofte aardappel met kruidenkwark:

4 grote aardappelen, 225 g magere kwark, 3 eetl. Gehakte groene kruiden (peterselie, bieslook, kervel, dille), zout en versgemalen peper.

Bereiding:

Borstel de aardappelen met schil schoon onder koud stromend water. Prik de schil hier en daar in om openbarsten te voorkomen. Meng de kwark met de groene kruiden en zout en peper.

Leg de ingeprikte aardappelen in een platte magnetronschaal of op een bord naast elkaar en verwarm ze 8-10 minuten onafgedekt op 800 watt in de magnetron.

Laat de aardappelen afgedekt daarna nog 4 minuten nagaren.

Poffen kan ook in een oven van 200 gr c. Verpak de aardappelen ingevet met olie, in aluminiumfolie en gaar de pakketjes in het midden van de oven 40-45 minuten. Snijd de gare aardappels aan één zijde open, druk ze iets verder open en verdeel de kruidenkwark erover.

Variaties voor de vulling:

– Kwark met tomatenblokjes, pesto en Parmezaanse kaas,

– Kwark met appel, citroensap en hamblokjes,

– Kwark met bosui en geroosterde spekblokjes.

Eet smakelijk!



Gegrilde kipfilet met maïs- tomatensalsa

Voor 4 personen bereidingstijd 30 minuten.

Benodigdheden:

4 lente-uitjes, 4 trostomaten, 4 gedroogde tomaten op olie, 1 eetlepel citroensap, 3 eetlepels fijngesneden koriander of peterselie, 100 gr maïskorrels uit blik, zout en cayennepeper, 2 dubbele kipfilets, 1 eetlepel zonnebloemolie.

Bereiding:

Maak de lente-uitjes schoon en snijd ze in dunne ringetjes. Maak de tomaten schoon , halveer ze, verwijder de zaadjes en het vocht en snijd het vruchtvlees in kleine stukjes. Laat de gedroog tomaten boven een kom uitlekken en snijd ze fijn. Roer het citroensap door de opgevangen olie.
Schep de lente ui, verse en gedroogde tomaat, koriander ( of peterselie) en maïs door de citroenolie. Breng de salsa op smaak met zout en cayennepeper.
Leg de kipfilets tussen stukken plastic folie en sla ze met een enigszins zwaar mes plat. Bestrijk ze aan beide kanten met olie.
Verhit een grillpan op hoog vuur en rooster de filets in ca 10 minuten bruin en gaar. , keer ze halverwege. Besrooi de kip met zout en geef de salsa erbij.

Lekker met aardappelpuree en broccoli.

Lekker zomer recept!



Spruitjesstamppot met Gember

Hoofdgerecht voor 4 personen.

Bevat per persoon: 360 Kcal,
9 gram Eiwit,
8 gram Vet,
62 gram Koolhydraten.

Benodigdheden:

1 kg kruimige aardappelen, geschild en in stukken,
750 gram spruitjes, schoongemaakt,
5 cm. gemberwortel, geschild,
25 gram boter,
1 grote ui, grofgesnipperd,
2 theel. gemalen komijn (djinten),
3 appels, stevig (bijv. Elstar) geschild en in blokjes,
150 ml. melk, verwarmd.

Bereiding:

Kook de aardappelen en de spruitjes in een grote pan met een flinke laag water met wat zout in 15-20 minuten gaar.
Rasp de gember fijn. Verhit de boter in een wok en fruit hierin de ui met de gember en de komijn heel zachtjes glazig.
Schep de blokjes appel erdoor en bak ze op matig vuur in ca. 2-3 minuten bruin.
Breng op smaak met (versgemalen) peper.

Giet de aardappelen en de spruitjes af en stamp ze met een stamper fijn.
Voeg al roerende de melk toe, zodat een smeuïge stamppot ontstaat.
Schep de helft van het appelmengsel erdoor en breng de stamppot op smaak met zout.
Schep de spruitjesstamppot in 4 diepe borden en schep de rest van het appelmengsel erover.



Spitskoolstamppotje met Ham en Ananas

Hoofdgerecht voor 4 personen.

Bevat per persoon: 415 Kcal,
21 gram Eiwit,
10 gram Vet,
60 gram Koolhydraten.

Benodigdheden:

2 zakken geschilde kruimige kookaardappelen (à 450 gram) ,
2 eetl. olie,
1 ui, gesnipperd,
1 rode paprika, fijngesneden,
2 eetl. kerriepoeder,
2 zakken gesneden spitskool (à 300 gram),
1 blik ananasschijven op sap (430 gram), in stukjes,
1 duopak hamblokjes (250 gram).

Bereiding:

Kook de aardappelen volgens de aanwijzing op de verpakking.
Verhit ondertussen in een wok de olie en fruit hierin de ui goudbruin.
Voeg de paprika en de kerriepoeder toe en roerbak 1 minuut.
Schep de spitskool erbij en roerbak nog 5 minuten.
Schenk het ananassap, de stukjes ananas en de hamblokjes erbij en stoof de kool in ca. 10 minuten gaar.

Giet de aardappelen af en stamp ze tot een grove puree.
Schep het spitskoolmengsel met de ham- en ananasstukjes erdoorheen.
Verdeel de stamppot over 4 borden.



Wortel-Spinaziestampppot met Pepersteak

Hoofdgerecht voor 4 personen.

Bevat per persoon: 440 Kcal,
32 gram Eiwit,
13 gram Vet,
49 gram Koolhydraten.

Benodigdheden:

1 kg. grote aardappelen, geschild en in stukken,
500 gram winterpeen, in plakjes,
½ pak spinazie fijngesneden (diepvries, à 450 gram),
2 eetl. olie,
4 pepersteaks (à 100 gram),
1 ui, in halve ringen,
2 eetl. grove mosterd,
1 bekertje zure room.

Bereiding:

Breng 400 ml. water aan de kook en kook de aardappelen en de winterpeen met de deksel op de pan en op laag vuur gaar in ca. 20 minuten.
Bereid de spinazie volgens de aanwijzingen op de verpakking.

Verhit de olie in een koekenpan en bak de pepersteaks ca. 4 minuten per kant.
Neem de pepersteaks uit de pan en houd ze warm onder aluminiumfolie.
Fruit in het bakvet de ui goudbruin. Voeg de mosterd en 200 ml. water toe en breng aan de kook.
Voeg de spinazie en de zure room toe aan de aardappelen en winterpeen en stamp tot puree. Breng op smaak met peper en zout.
Serveer met de pepersteaks en de uienjus.



Stamppot met Paksoi en Rookkaas

Hoofdgerecht voor 4 personen.

Bevat per persoon: 380 Kcal,
18 gram Eiwit,
15 gram Vet,
45 gram Koolhydraten.

Benodigdheden:

1 kg. aardappelen (kruimig),
2 struiken paksoi,
1 teentje knoflook,
1 ui,
8 worteltjes,
1 eetlepel boter/margarine,
200 gram rookkaas,
200 ml melk.

Bereiding:

De aardappels schillen, in kleine stukken snijden, wassen en in ca. 15 minuten gaar koken.
Paksoi schoonmaken en in repen snijden. De knoflook en de ui pellen en snipperen.
De wortels schrappen en in plakjes snijden.

n een koekenpan de boter verhitten. De ui en de knoflook ca. 3 minuten fruiten. De wortel ca. 3 minuten meebakken. De kaas in blokjes snijden.

In een pan de melk verwarmen. De aardappels afgieten en met de warme melk tot een smeuïge puree stampen.
Het wortelmengsel, de kaas en de paksoi erdoor scheppen.
De stamppot door en door verwarmen tot de kaas begint te smelten.



Pittig Gevulde Courgette met Sardines

Hoofdgerecht voor 4 personen.

Bevat per persoon: 470 Kcal,
24 gram eiwit,
18 gram vet,
54 gram koolhydraten.

Benodigdheden:

250 gram couscous,
3 blikjes sardinesfilets (à 120 gram, Deepblue) ,
1 ui,
2 teentjes knoflook,
2 grote courgettes,
1 rode peper,
2 eetl. (olijf)olie.

Bereiding:

De oven voorverwarmen op 200ºC. De couscous volgens de gebruiksaanwijzing bereiden. De sardines laten uitlekken en in stukjes verdelen.

De ui en de knoflook pellen en fijnsnijden. De courgettes schoonmaken, halveren, uithollen en het vruchtvlees in blokjes snijden.
De peper wassen, halveren, de zaadjes verwijderen en het vruchtvlees in zeer dunne ringetjes snijden.

In een braadpan de olie verhitten. De ui, de knoflook, het courgettevruchtvlees en de peper 3 minuten zachtjes fruiten. De couscous en de sardines erdoor scheppen en met zout en peper op smaak brengen.

De courgettes vullen met het mengsel en in een platte, ingevette ovenschaal plaatsen en in het midden van de oven in ca. 20 minuten gaarbakken.
Lekker met een groene salade.



Gevulde Paprika met Rode Zalm

Hoofdgerecht voor 4 personen.

Bevat per persoon: 425 Kcal,
21 gram eiwit,
6 gram vet,
71 gram koolhydraten.

Benodigdheden:

2 rode paprika’s,
1 blikje rode zalm (ca. 200 gram),
1 ui, fijngesnipperd,
1 blikje maïskorrels, 300 gram, uitgelekt,
1 eetl. oregano,
2 tenen knoflook, fijngesneden,
50 gram paneermeel,
1 pak meergranenrijst (270 gram).

Bereiding:

Verwarm de oven voor op 200º C.
Halveer de paprika’s, laat de steel zitten en verwijder de zaadlijsten. Laat de zalm uitlekken (vang het vocht op, verwijder eventuele graten en velletjes) en meng het zalmvlees met het opgevangen vocht, de gesnipperde ui, de maïskorrels, de oregano, de fijngesneden knoflook en het paneermeel en breng pittig op smaak met peper en zout.

Vul de halve paprika’s met het zalmmengsel, dek af met aluminiumfolie en leg ze in een ovenschaal. Schuif deze in de oven en bak ca. 25 minuten.
Kook ondertussen de meergranenrijst volgens de aanwijzingen op de verpakking.

Serveer de paprika met de rijst.



Gevulde Tomaten met Gehakt uit de Oven

Hoofdgerecht voor 4 personen.

Bevat per persoon: 465 Kcal,
21 gram eiwit,
32 gram vet,
32 gram koolhydraten.

Benodigdheden:

500 gram prei,
300 gram rundergehakt,
4 theel. gemberpoeder,
zout,
4 eetl. olie,
8 grote vleestomaten,
2 eieren,
4 eetl. gemalen kokos,
4 theel. ketjap manis,
2 theel. sambal,
400 gram krielaardappeltjes.

Bereiding:

Snijd het witte en het lichtgroene deel van de schoongemaakte prei in dunne ringetjes. Vermeng het gehakt met de gemberpoeder en een beetje zout.
Verwarm de oven voor op 200ºC.

Verhit de olie en roerbak de prei ca. 1 minuut, voeg het gehakt toe en roerbak het tot het bruin en rul is. Doe het gehakt in een kom.

Snijd de kapjes van de tomaten, hol de tomaten uit en laat ze uitlekken.

Klop de eieren los en roer het samen met het kokos, de ketjap en de sambal door het gehakt. Vul de tomaten en zet ze in een ovenschaal.
Bak de tomaten in ca. 25 minuten gaar in het midden van de oven.

Kook ondertussen de krielaardappeltjes gaar.



Met Zuurkoolgehakt Gevulde Aardappels

Hoofdgerecht voor 4 personen.

Bevat per persoon: 465 Kcal,
21 gram eiwit,
26 gram vet,
37 gram koolhydraten.

Benodigdheden:

8-12 grote aardappels, schoongeboend,
2 eetl. (olijf)olie,
1 ui, gesnipperd,
1 teentje knoflook, fijngesneden,
300 gram rundergehakt,
250 gram ongekookte zuurkool, uitgelekt,
1 theel. kerriepoeder,
125 ml. zure room,
2 eetl. fijngesneden peterselie,
aluminiumfolie.

Bereiding:

Verwarm de oven voor op 250ºC. Verpak de aardappels per stuk in aluminiumfolie. Laat ze in de oven in 20-40 minuten (hangt af van de grootte) gaar worden.
Controleer of ze gaar zijn door er met een vork in te prikken.

Verhit de olie in een braadpan en fruit hierin de ui en de knoflook goudbruin. Voeg het gehakt toe en bak dit al omscheppend op hoog vuur rul en bruin.
Roer de zuurkool erdoor en bak die 2-3 minuten mee. Breng het geheel op smaak met kerriepoeder, zout en (versgemalen) peper.
Laat nog 10 minuten op laag vuur garen.

Neem de aardappels uit de oven, vouw de aluminiumfolie open en snijd de aardappels tot de helft open. Schep in elke aardappel wat van het zuurkoolmengsel en een lepel zure room.
Bestrooi met peterselie en serveer direct.



Pasta met Gerookte Kip en Spinazie

Hoofdgerecht voor 4 personen.

Bevat per persoon: 500 Kcal,
36 gram eiwit,
13 gram vet,
60 gram koolhydraten.

Benodigdheden:

300 gram Italiaanse fusilli,
1 potje zwarte olijven zonder pit (240 gram),
4 teentjes knoflook,
1 eetlepel olijfolie,
1 schaaltje gerookte kipfiletblokjes (300 gram),
2 zakken spinazie (à 300 gram),
½ flesje kookroom light (fles à 250 ml).

Bereiding:

De fusilli volgens de gebruiksaanwijzing koken. Afgieten.

De olijven halveren. De knoflook pellen en fijnsnijden.

In een wok of braadpan de olie verhitten en de plakjes knoflook hierin lichtbruin bakken. Uit de pan scheppen en op keukenpapier laten uitlekken. De olijven, de gerookte kipfiletreepjes en de spinazie aan de wok/braadpan toevoegen en 3 minuten roerbakken. Met zout en peper op smaak brengen.
De room toevoegen, aan de kook brengen en ca. 3 minuten koken.

De fusilli op 4 borden scheppen, met peper bestrooien en de kip met de spinazie en olijven erover scheppen. De gebakken knoflook strooien.



Tagliatelle Marinara

Hoofdgerecht voor 4 personen.

Bevat per persoon: 440 Kcal,
19 gram eiwit,
12 gram vet,
62 gram koolhydraten.

Benodigdheden:

1 pak Tagliatelle verde (groene lintpasta, 250 gram),
2 uien,
1 pak kabeljauwfilet (diepvries, 200 gram),
2 eetlepels olijfolie,
1 pak Sugo pastasaus pikant (370 gram),
½ zak zeevruchtencocktail (diepvries, 500 gram),
1 zak gemengde salade (200 gram),
50 ml vinaigrette.

Bereiding:

De tagliatelle koken volgens de aanwijzing op de verpakking.
De uien pellen en snipperen.
De kabeljauw in stukken snijden.

In een braadpan de olie verhitten. De ui ca. 2 minuten fruiten.
De Sugo pastasaus, de kabeljauw en de zeevruchtencocktail toevoegen en ca. 10 minuten verwarmen.

Intussen de vinaigrette door de sla mengen.
De tagliatelle serveren met de vissaus en de salade.



Spaghettini met Gerookte Zalm

Hoofdgerecht voor 4 personen.

Bevat per persoon: 475 Kcal,
26 gram eiwit,
15 gram vet,
60 gram koolhydraten.

Benodigdheden:

300 gram spaghettini,
2 courgettes,
1 zakje verse basilicum (15 gram),
2 eetl. (olijf)olie,
1 bakje gerookte zalmsnippers (200 gram),
2 eetlepels groene pesto,
½ potje crème fraîche light.

Bereiding:

Spaghettini bereiden volgens de gebruiksaanwijzing op de verpakking.
Intussen de courgettes schoonmaken, wassen en in blokjes snijden.
De basilicum in reepjes snijden.

In een braadpan de olie verhitten en de courgette in ca. 5 minuten beetgaar bakken. De zalm, de pesto en de crème fraîche light toevoegen en even meewarmen.

De spaghettini serveren met het zalm-courgettemengsel.
Bestrooien met basilicum.

Lekker met een tomatensalade.



Macaroni uit de Oven

Hoofdgerecht voor 4 personen.

Bevat per persoon: 458 Kcal,
21 gram eiwit,
12 gram vet,
64 gram koolhydraten.

Benodigdheden:

1 ui,
2 preien,
4 tomaten,
300 gram macaroni,
2 eetl. (olijf)olie,
200 gram hamreepjes julienne,
1 zakje mix voor macaroni,
175 gram gemalen kaas 30+.

Bereiding:

De oven voorverwarmen op 200ºC. De ui pellen en snipperen. De prei in halve ringen snijden en wassen. De tomaten wassen en in plakken snijden.

De macaroni volgens de gebruiksaanwijzing koken.

In een wok de olie verhitten en de groenten (behalve de tomaat) 5 minuten roerbakken. De hamreepjes, de mix en 150 ml. water toevoegen. Aan de kook brengen en 2-3 minuten zachtjes koken.

De macaroni met de saus mengen en in de ovenschaal verdelen. De plakjes tomaat erover verdelen. De kaas over de schotel strooien en de schotel in het midden van de oven plaatsen.

De kaas in 20 minuten een korstje laten krijgen.



Kruidige Varkensfiletlapjes met Appelsambal

Barbecuegerecht voor 4 personen.

Bevat per persoon: 225 Kcal,
29 gram eiwit,
9 gram vet,
8 gram koolhydraten.

Benodigdheden:

eetl. gemalen korianderzaad,
1 eetl. gemalen komijn,
1 eetl. knoflookpoeder,
2 teentjes knoflook, uitgeperst,
peper, zout,
4 varkensfiletlapjes,
1 rode peper,
2 groene appels (Granny Smith),
1 eetl. citroensap,
3 cm. verse gemberwortel,
plasticfolie.

Bereiding:

In een kom de koriander, komijn en knoflook mengen met een mespunt peper en zout. De varkensfiletlapjes aan beide kanten goed inwrijven met het kruidenmengsel en de smaken op koele plaats minstens 1 uur laten intrekken.
De rode peper halveren, de zaadjes verwijderen en de peper fijnhakken. De appels schillen, in kwarten snijden en de klokhuizen verwijderen. De appelparten boven een kom grof raspen. Citroensap erdoor mengen. Gemberwortel schillen en boven de appels raspen. Appelrasp omscheppen met rode peper en mespunt zout.
Kom afdekken met plasticfolie en de appelsambal tot gebruik in de koelkast zetten.

Het rooster van de barbecue met olie een beetje invetten. De varkensfiletlapjes op de barbecue leggen en in ca. 5 minuten per kant bruin en gaar roosteren.
De appelsambal erbij serveren.



Kipspiesjes met Koriander-Komkommersalsa

Barbecuegerecht voor 4 personen.

Bevat per persoon: 150 Kcal,
24 gram eiwit,
2 gram vet,
8 gram koolhydraten.

Benodigdheden:

4 eetl. citroensap,
mespunt geraspte citroenschil,
4 eetl. sojasaus,
1 theel. sambal,
1 teentje knoflook,
400 gram kipfilet,
½ komkommer,
4 theel. suiker,
stukje rode peper,
10 takjes koriander,
16 satéprikkers.

Bereiding:

Maak een marinade van 2 eetl. citroensap, de geraspte citroenschil, de sojasaus, de sambal en de uitgeperste knoflook. Snijd de kipfilet in mooie blokjes en schep ze door de marinade. Laat de kip hierin minstens 1 uur in de koelkast marineren.

Snijd de komkommer in hele kleine blokjes en maak er met de rest van het citroensap, de suiker, kleingesneden rode peper en kleingesneden koriander een sausje van.

Rijg de blokjes aan de satéprikkers.
Bak de kip op een hete barbecue in ca. 6 minuten gaar.
Serveer er de koriander-komkommersalsa bij.



Pittig Vispakketje

Barbecuegerecht voor 4 personen.

Bevat per persoon: 90 Kcal,
19 gram eiwit,
1 gram vet,
1 gram koolhydraten.

Benodigdheden:

400 gram tilapiafilet,
2 sjalotten, gesnipperd,
1 teentje knoflook, gesnipperd,
½ rood pepertje, in ringetjes,
2 eetl. tomatenpuree,
rasp en sap van 1 limoen,
peper, zout,
2 eetl. fijngehakt korianderblad,
aluminiumfolie.

Bereiding:

Snijd de vis in stukjes en schep ze met de sjalotten, de knoflook, het pepertje, de tomatenpuree, de limoenrasp en het limoensap en peper en zout naar smaak door elkaar.
Verdeel het vismengsel over 4 stukken aluminiumfolie van 30 x 30 cm. en vouw ze goed dicht.
Leg de pakketjes op het rooster van een gloeiende barbecue en laat de vis in ca. 10 minuten helemaal gaar worden.
Scheur de pakketjes open en strooi er koriander over.



Biefstuk met Sjalottenspies

Barbecuegerecht voor 4 personen.

Bevat per persoon: 210 Kcal,
8 gram eiwit,
13 gram vet,
15 gram koolhydraten.

Benodigdheden:

12 sjalotten, gepeld,
2 eetl. balsamicoazijn,
3 eetl. olie,
1 theel. tijm,
4 biefstukken,
500 gram Tasty Tom-tomaten,
75 gram rucola,
4 metalen spiesen.

Bereiding:

Rijg per persoon 3 sjalotten aan een spies. Meng de balsamicoazijn met de olie en de tijm, zout en peper. Bestrijk hier de sjalottenspiesen en de biefstukken mee.

Gril de sjalottenspiesen 7-10 minuten op de hete barbecue, draai ze regelmatig.
Gril de biefstukken 2-3 minuten aan elke kant. Als je de biefstukken liever iets minder rood hebt, kun je ze even iets langer laten liggen op de barbecue. Leg de tomaten met het takje ook 1 minuut op de hete barbecue en bestrooi ze met zout en peper.

Serveer per persoon een handje rucola met de tomaten, een biefstuk en een sjalottenspies.
Lekker met stukken grof gesneden brood.



Biefstuksalade

Barbecuegerecht voor 4 personen.

Bevat per persoon: 130 Kcal,
7 gram eiwit,
5 gram vet,
14 gram koolhydraten.

Benodigdheden:

2 courgettes,
2 eetl. balsamicoazijn,
1 eetl. olie,
2 biefstukken,
2 rode uien, geschild en gehalveerd,
grof zeezout,
½ limoen, uitgeperst,
1 zak rucola (75 gram).

Bereiding:

Snijd de courgettes in de lengte in plakken. Meng de balsamicoazijn met de olie en bestrijk hiermee de plakken courgette, de biefstuk en de ui.

Gril de plakken courgette op de barbecue aan beide kanten lichtbruin en bestrooi ze met grof zeezout en (versgemalen) peper.
Sprenkel het limoensap over de courgette. Gril de biefstuk in 5 minuten rosé en gril de uien tot ze bruin kleuren en zacht worden.

Schep de rucola op een grote schaal, verdeel de plakken courgette en de stukken ui erover. Snijd de biefstuk in dunne plakjes en leg die op de salade. Serveer direct.



Thais Kippakketje

Barbecuegerecht.

Bevat per portie: 220 Kcal,
21 gram eiwit,
11 gram vet,
10 gram koolhydraten.

Benodigdheden:

400 gram kipfilet, in kleine blokjes,
1 rode peper, in ringetjes,
1 rode paprika, in blokjes,
6 eetl. kokosmelk,
3 eetl. gembersiroop,
3 eetl. citroensap,
1 eetl. olie,
1 zakje koriander (15 gram), fijngesneden,
aluminiumfolie.

Bereiding:

Vouw 4 vellen aluminiumfolie (van elk 50 cm) dubbel. Schep in een kom de kipblokjes om met de peper, paprika, kokosmelk, gembersiroop, het citroensap, de olie, de helft van de koriander en zout naar smaak.

Schep op elk vel folie een kwart van het kipmengsel en vouw de folie losjes om de kip heen. Vouw de zijkanten van de pakketjes dicht, zodat er geen lucht kan ontsnappen.

Plaats de pakketjes 10-12 minuten op de hete barbecue. Vouw ze voorzichtig open en bestrooi ze met de rest van de koriander.



Paprika-Mozzarella-Pakketjes

Barbecuegerecht.

Bevat per portie: 85 Kcal,
9 gram eiwit,
3 gram vet,
59 gram koolhydraten.

Benodigdheden:

1 pot gegrilde paprika’s (320 ml), in repen,
1 bol mozzarella light, in blokjes,
1 theel. versgemalen peper,
1 theel. grof zeezout,
1 bosui, in ringetjes,
1 bak Tasty-Tom-trostomaten (500 gram),
aluminiumfolie.

Bereiding:

Steek de barbecue aan. Neem 4 stukken aluminiumfolie van zo’n 40x 40 cm. Vouw ze dubbel. Leg in het midden van elk vel aluminiumfolie en kwart van de paprika en leg hierop een kwart van de mozzarella. Bestrooi de kaas met de peper, het zout en de bosui.

Knip de takjes trostomaten in vieren en verdeel de takjes over de mozzarella. Vouw de pakketjes goed dicht en leg 5-10 minuten op de barbecue, totdat de kaas gesmolten is. Leg de inhoud van het aluminiumfolie op borden en serveer direct. Lekker met stokbrood.



Afrikaanse Soep

Hoofdgerecht (maaltijdsoep) voor 4 personen.

Bevat per persoon: 415 Kcal
23 gram eiwit
24 gram vet
26 gram koolhydraten.

Benodigdheden:

2 rode uien,
2 teentjes knoflook,
300 gram lamsvlees,
3 eetlepels olijfolie,
1 eetlepel koenjit,
1 blik kikkererwten (400 gram),
1 pak soep-it basis-tomaat (1 liter),
50 gram vermicelli,
6 takjes peterselie,
½ eetlepel suiker,
zout, (versgemalen) peper.

Bereiding:

el en snipper de uien en de knoflook.
Snij het lamsvlees in dobbelstenen.
Verhit de olie met de koenjit in een grote soeppan.
Bak de ui, knoflook en het lamsvlees ca. 5 minuten.
Voeg 5 dl. warm water toe en laat het geheel ca. 45 minuten zachtjes koken.
Laat de kikkererwten uitlekken in een vergiet.
Voeg de tomatensoep, kikkererwten, vermicelli en de suiker toe.
Laat de soep ca. 15 minuten zachtjes koken.
Was de peterselie en hak deze fijn.
Breng de soep op smaak met zout en peper en verdeel het over 4 borden.
Garneer met peterselie.



Afrikaanse Couscous

Hoofdgerecht voor 4 personen.

Bevat per persoon: 315 Kcal,
9 gram eiwit,
4 gram vet,
60 gram koolhydraten.

Benodigdheden:

2 rode uien,
4 tomaten,
100 gram wortelen,
2 eetlepels olijfolie,
2 theelepels koenjit,
1 theelepel komijnpoeder,
½ kruidenbouillonblokje,
1 courgette,
zout, versgemalen peper,
1 theelepel sambal oelek,
1 pak couscous (250 gram).

Bereiding:

Pel en snipper de uien.
Was de tomaten en snij ze in blokjes.
Schrap de wortelen en snij ze in stukjes van ca 1 cm.
Verhit de olie in een koekenpan en bak hierin de ui op een matig vuur glazig.
Voeg de tomaten, wortel, koenjit, komijnpoeder en het verkruimelde bouillonblokje toe en laat het ca. 10 minuten zachtjes koken.
Was de courgette en snij deze in dunne plakjes.
Voeg de courgette de laatste 5 minuten toe aan het groentemengsel.
Breng op smaak met zout, peper en de sambal.
Bereid de couscous volgens de aanwijzingen op de verpakking.
Serveer de groenten over de couscous.



Scandinavische Vissalade

Hoofdgerecht voor 4 personen.

Bevat per persoon: 500 Kcal,
35 gram eiwit,
22 gram vet,
41 gram koolhydraten.

Benodigdheden:

2 komkommers,
1 citroen,
400 gram kleine krieltjes,
1 rode ui,
5 gram verse dille,
125 ml zure room,
1 pot zure haring (335 gram),
1 bakje roze garnalen (125 gram),
½ pak knäckebröd (à 200 gram),
1 pakje gerookte zalm (à 200 gram).

Bereiding:

De komkommers over de lengte halveren, de zaadlijsten verwijderen en in stukken van ca. 4 snijden.
De krieltjes bereiden volgens de aanwijzingen op de verpakking en afspoelen onder koud water.
4 dunne plakken van de citroen snijden. De rode ui in dunne halve ringen snijden.
De komkommer mengen met ui en krieltjes en besprenkelen met sap van de rest van de citroen. De dille fijnsnijden.

De zure room en de dille mengen en op smaak brengen met zout en peper.
De haring laten uitlekken en in stukken snijden. De haring en de garnalen voorzichtig door de dilleroom scheppen.

De komkommersalade over 4 borden verdelen, de vissalade erop leggen.
Het knäckebröd beleggen met de gerookte zalm en een schijfje citroen en serveren bij de vissalade.



Japanse Mie, Spinazie en Tofu

Hoofdgerecht voor 4 personen.

Bevat per persoon: 405 Kcal,
19 gram eiwit,
17 gram vet,
45 gram koolhydraten.

Benodigdheden:

1 pak Japanse mie (225 gram),
1 rode paprika,
1 bak kastanjechampignons (250 gram),
3 bosuitjes,
4 eetlepels zonnebloemolie,
2 tenen knoflook,
1 bak tofu pittig lichtgekruid,
1 zak verse spinazie (300 gram),
½ zakje teriyakisaus Japans (160 gram),
2 eetlepels geroosterde sesamzaadjes.

Bereiding:

Kook de mie volgens de aanwijzingen op de verpakking. De paprika in blokjes snijden. De kastanjechampignons halveren. De bosuitjes in ringetjes snijden.

De olie in een wok/braadpan verhitten en de knoflook erboven uitpersen en ca. 1 minuut bakken. De paprika toevoegen en ca. 2 minuten meebakken. De champignons toevoegen en ca. 2 minuten meebakken.
De spinazie in delen toevoegen en al omscheppend meebakken tot hij geslonken is.

De mie, de bosui en de woksaus toevoegen en alles goed doorwarmen.
Het gerecht over 4 diepe borden verdelen en bestrooien met sesamzaadjes.



Vis in Mosterdsaus met Kruidenrijst

Hoofdgerecht voor 4 personen.

Bevat per persoon: 423 Kcal,
24 gram eiwit,
11 gram vet,
57 gram koolhydraten,

Benodigdheden:

250 gram witte rijst,
1 grote aubergine,
1 rode paprika,
1 flesje kookroom light (250 ml),
2 eetl. grove mosterd,
1 pakje koolvisfilet (diepvries, 400 gram),
1 eetl. (olijf)olie,
2 theel. Provençaalse kruiden.

Bereiding:

De rijst koken volgens de aanwijzingen op de verpakking.
De aubergine en de paprika schoonmaken en in stukjes snijden.
De kookroom in een hapjespan verwarmen. Mosterd en naar smaak zout en peper toevoegen. De visfilets erin leggen en op laag vuur in ca. 10 minuten gaar laten worden.
De olie in een koekenpan verhitten. Hierin de aubergine, paprika en kruiden 5 minuten bakken. Rijst erdoor scheppen, naar smaak zout en peper toevoegen en 1 minuut meewarmen.
De visfilets met saus over 4 borden verdelen en rijst ernaast scheppen.



Vispakketjes met Pestogroenten en Olijven

Hoofdgerecht voor 4 personen.

Bevat per persoon: 415 Kcal,
33 gram eiwit,
20 gram vet,
26 gram koolhydraten.

Benodigdheden:

1 ciabatta (afbakbrood),
4 eetl. zwarte olijven (ontpit),
1 zak Italiaanse Roerbakmix (600 gram),
2 eetl. olijfolie,
1 eetl. witte wijnazijn,
600 gram kabeljauwfilets (diepvries),
4 eetl. pesto alla genovese.

Bereiding:

De oven voorverwarmen op 220ºC. De ciabatta in de oven afbakken volgens de aanwijzingen op de verpakking.
De olijven grof snijden en met de groenten mengen. Olijfolie en azijn erdoor mengen en naar smaak zout en peper bestrooien. De groenten op midden van de aluminiumfolie verdelen en de kabeljauw erop leggen. 1 eetl. pesto op elke vis scheppen en met zout en peper naar smaak bestrooien.
De folie dichtvouwen en goed dichtknijpen.
De foliepakketjes in midden van de oven in ca. 15 minuten gaar stomen.
De pakketjes elk op een bord leggen en aan tafel openen. De ciabatta in stukjes erbij geven.



Pasta met Rivierkreeftjes in Pittige Saus

Hoofdgerecht voor 4 personen.

Bevat per persoon: 475 Kcal,
34 gram eiwit,
14 gram vet,
53 gram koolhydraten.

Benodigdheden:

4 pangasiusfilets (diepvries),
1 zakje bosui (3 stuks),
2 zoete puntpaprika’s,
1 rode peper,
300 gram volkorenspaghetti,
4 eetl (olijf)olie,
1 blik tomatenblokjes (400 gram),
100 gram rivierkreeftjes.

Bereiding:

De visfilets bestrooien met zout. Bosui in ringen snijden. De zaadlijsten van de de paprika verwijderen en de paprika in kleine blokjes snijden. Rode peper fijnsnijden, eventueel de zaadlijsten verwijderen.
De spaghetti bereiden volgens de aanwijzingen op de verpakking.
De olie verhitten in een braadpan. De paprikablokjes, de rode peper en de bosui toevoegen, een paar uiringetjes achterhouden voor de garnering. Geheel ca. 3 minuten bakken.
De tomatenblokjes toevoegen, roeren en visfilet op de saus leggen. Pan afdekken en ca. 10 minuten zachtjes laten pruttelen. De visfilets halverwege omkeren.
De laatste minuut rivierkreeftjes meewarmen.
De pasta serveren met de saus, visfilets en rivierkreeftjes.
Garneren met achtergehouden bosui.



Portugees Visschoteltje

Hoofdgerecht voor 4 personen

Bevat per persoon: 497 Kcal,
31 gram eiwit,
17 gram vet,
55 gram koolhydraten.

Benodigdheden:

240 gram kabeljauwfilet,
2 uien,
5 teentjes knoflook,
1 zakje koriander (15 gram),
4 eetl. olijfolie,
1½ theel. cayennepeper,
2 theel. paprikapoeder,
1 citroen,
2 pakken snijbonen (a 300 gram, diepvries),
1 pak aardappelpuree naturel (2×135 gram, Maggi).

Bereiding:

De oven voorverwarmen op 220ºC. De kabeljauw in stukken snijden van ca. 2 cm en met 1 theel. zout bestrooien. De uien en de knoflook pellen en fijnsnijden. De koriander fijnsnijden.

2 Eetl. olie in een koekenpan verhitten en hierin de uien 3 minuten al omscheppend bakken op hoog vuur. Knoflook, cayennepeper, paprikapoeder, peper en zout naar smaak toevoegen. De citroenschil erboven raspen en 2 minuten meebakken. De kabeljauw toevoegen en 2 minuten meebakken. De citroen persen. De snijbonen toevoegen en 2 minuten meebakken. Citroensap, zout en peper naar smaak toevoegen.

Ondertussen de aardappelpuree maken volgens aanwijzing op de verpakking. 2 eetl. olie, koriander en citroensap, zout en peper naar smaak toevoegen.

Vismengsel in een ovenschaal scheppen, bedekken met de aardappelpuree en in de oven in ca. 10 minuten lichtbruin laten worden.



Lentestamppot

Hoofdgerecht voor 4 personen.

Bevat per persoon: 335 Kcal,
20 gram eiwit,
10 gram vet,
48 gram koolhydraten.

Benodigdheden:

1 kg kruimige aardappelen,
125 gram gerookte spekblokjes,
300 gram verse spinazie,
400 gram verse gesneden andijvie,
200 gram tuinerwten (diepvries),
1 bakje Hüttenkäse (200 gram),
pureestamper.

Bereiding:

Schil de aardappelen, halveer ze en kook ze in ruim water met zout in ca. 20 minuten gaar.
Bak ondertussen de spekblokjes in een hapjespan zonder boter of olie in ca. 10 minuten uit. Snijd de spinazie grof en voeg aan de spekblokjes toe. Laat ca. 1 minuut meewarmen.
Giet de aardappelen af en bewaar een kopje van het kookvocht. Voeg de spekjes, de spinazie en de andijvie toe aan de aardappelen. Laat met de deksel op de pan 5 minuten staan. (draai het vuur uit!) om alle ingredienten door te laten warmen.
Breng intussen een andere pan water aan de kook, voeg de tuinerwten toe en kook ze 2 minuten.
Voeg de Hüttenkäse toe en stamp alles door elkaar met de pureestamper. Roer de tuinerwten door de stamppot. Breng op smaak met peper en zout. Voeg wat van het kookvocht toe als de stamppot te droog is. Serveer direct.



Voorjaarskippensoep

Hoofdgerecht voor 4 personen.

Bevat per persoon: 265 Kcal,
22 gram eiwit,
3 gram vet,
39 gram koolhydraten.

Benodigdheden:

½ pak gele rijst (à 325 gram),
1 citroen, schoongeboend,
1½ liter kippenbouillon (van tabletten),
250 gram kipfilet, in reepjes,
8 wortels, in plakjes,
200 gram sugarsnaps of peultjes,
3 bosuitjes, in stukken van 2 cm,
300 gram verse spinazie.

Bereiding:

Kok de rijst volgens de aanwijzing op de verpakking. Rasp de gele schil van de citroen en pers de vrucht uit.

Breng de bouillon in een grote pan met de citroenrasp en 2 eetlepels citroensap aan de kook. Voeg de kip, wortel, sugarsnaps (of peultjes) en bosui toe, en laat de soep 10 minuten zachtjes koken.

Roer de spinazie door de soep en laat de blaadjes iets slinken. Breng de soep pittig op smaak met zout, peper en eventueel nog wat citroensap.

Schep een kwart van de rijst in een kopje, druk dit goed aan en keer de rijst boven op een diep bord. Schep de kippensoep met de groenten eromheen.



Knoflookkip met Spinazie en Rucola

Hoofdgerecht voor 4 personen.

Bevat per persoon: 230 Kcal,
26 gram eiwit,
13 gram vet,
2 gram koolhydraten.

Benodigdheden:

400 gram kipfilet,
2 tenen knoflook, fijngesneden,
½ sinaasappel, schoongeboend en schil geraspt,
3 eetl. (olijf)olie,
450 gram verse spinazie,
150 gram rucola,
wok/braadpan.

Bereiding:

Schep de kipfilet om met 1 teen knoflook, de sinaasappelrasp en zout en (versgemalen) peper naar smaak en laat minstens 15 minuten op kamertemperatuur marineren.

Verhit de helft van de olie in een koekenpan en bak hierin de kipfilet in ca. 10/12 minuten goudbruin en gaar, keer halverwege.

Verhit de rest van de olie in een wok of braadpan en fruit de andere teen knoflook 1 minuut. Voeg dan de spinazie en de rucola toe, zet het vuur hoog en roerbak de groenten 5 tot 6 minuten tot ze een beetje zijn geslonken, maar nog wel heldergroen zijn. Breng op smaak met zout en peper.

Verdeel de groenten over 4 borden en leg de kip erop.
Lekker met tagliatelle.



Roergebakken Peultjes met Biefstuk

Hoofdgerecht voor 4 personen.

Bevat per persoon: 450 Kcal,
14 gram eiwit,
18 gram vet,
58 gram koolhydraten.

Benodigdheden:

400 gram biefstuk, in repen,
1 teentje knoflook, fijngesneden,
1 eetl. verse gember, geraspt,
200 gram zilvervliesrijst,
400 gram peultjes, in de lengte gehalveerd,
2 eetl. oestersaus,
1 limoen, geperst,
4 eetl. olie.

Bereiding:

Schep in een kom de biefstuk om met de knoflook, gember en zout en peper naar smaak.
Kook de rijst gaar volgens de aanwijzingen op de verpakking.
Verhit 2 eetlepels olie en een wok/braadpan en bak de biefstukreepjes in twee porties al omscheppend op hoog vuur rondom snel bruin. Schep het vlees weer uit de wok/braadpan.

Roerbak in de rest van de olie de peultjes gedurende 3-5 minuten op hoog vuur.
Schep dan de gebakken biefstukreepjes, de oestersaus en het limoensap erdoor.
Verwarm het gerecht op halfhoog vuur nog heel even goed door en serveer met de rijst.



Noedels met Garnalen en Tuinboontjes

Hoofdgerecht voor 4 personen.

Bevat per persoon: 445 Kcal,
30 gram eiwit,
9 gram vet,
61 gram koolhydraten.

Benodigdheden:

250 gram Chinese eiermie,
1 rode ui,
2 eetl. zonnebloemolie,
300 gram tuinerwtjes (diepvries),
300 gram tuinboontjes (diepvries),
250 gram tijgergarnalen (diepvries),
3 bosuitjes,
125 gram taugé.

Bereiding:

De mie bereiden volgens de aanwijzing op de verpakking. Vervolgens warm houden onder een deksel.
De ui pellen en in ringen snijden. De olie in een wok verhitten. De uiringen toevoegen en bakken. De tuinerwtjes en de tuinboontjes toevoegen en roerbakkend ontdooien en verwarmen. De ontdooide garnalen 2 minuten meewokken. De sojasaus over het wokgerecht scheppen en even omscheppen.
De bosuitjes in lange schuine delen snijden en samen met de taugé als laatste toevoegen, even meewarmen.

De mie over vier diepe borden verdelen en de groentemix op de mie scheppen.



Viscurry met Gember en Koriander

Hoofdgerecht voor4 personen.

Bevat per persoon: 265 Kcal,
28 gram eiwit,
13 gram vet,
9 gram koolhydraten.

Benodigdheden:

2 sjalotten,
2 rode pepers, van zaadjes ontdaan,
1 teentje knoflook,
1 cm verse gemberwortel, geraspt,
1 zakje verse koriander (15 gram), grof gehakt,
½ theel. gemalen komijn (djinten),
2 eetl. zoete chilisaus,
1 eetl. limoensap,
3 eetl. olie,
200 ml kokosmelk,
1-2 eetl. Thaise vissaus,
600 gram kabeljauwfilet.

Bereiding:

In een keukenmachine sjalot, rode peper, knoflook, gember, koriander, chilisaus en limoensap tot een grove pasta malen. Of al deze ingredienten fijnsnijden en in een vijzel tot een grove pasta wrijven.

In een wok of hapjespan de currypasta in de olie ca. 4 minuten zachtjes bakken.
De kokosmelk erdoor roeren en 1 minuut meewarmen. De curry op smaak brengen met vissaus.

De kabeljauw in 4 gelijke stukken en in de currysaus leggen. De vis in ca. 5 tot 6 minuten gaar laten worden, halverwege voorzichtig draaien.

Lekker met rijst en Chinese kool.



Gebakken Mie met Sugarsnaps en Pikante Tofoe

Hoofdgerecht voor 4 personen.

Bevat per persoon: 490 Kcal,
19 gram eiwit,
20 gram vet,
59 gram koolhydraten.

Benodigdheden:

250 gram tofoe, in kleine dobbelsteentjes,
100 ml ketjap manis,
2 eetl. sambal manis,
1 theel. gemberpoeder (djahé),
zout, versgemalen peper,
250 gram sugarsnaps,
250 gram eiermie,
2-3 eetl. zonnebloemolie,
2 teentjes knoflook, grof gehakt,
2 eetl. geroosterd sesamzaad + extra voor garnering,
lente-/bosui voor garnering.

Bereiding:

Doe de tofoeblokjes in een schaal en schep d e ketjap, sambal en gemberpoeder erdoorheen. Laat dit een uurtje marineren.
Breng een ruime pan water met zout aan de kook en blancheer de sugarsnaps één minuut. Schep ze uit het water in een vergiet en spoel ze met koud water.
Snijd de sugarsnaps in de lengte een keer door.
Leg de mie in het kokende water en zet de warmtebron uit. Laat de mie een paar minuten wellen en roer dan los met een vork. Giet de mie af en spoel onder de kraan om plakken te voorkomen. Laat de mie uitlekken.
Verwarm een eetlepel olie in een koekenpan en bak de blokjes tofoe op hoge stand al omscheppend knapperig. Giet het restje marinade erbij en zet even apart. Verwarm ondertussen de rest van de olie in een wok en bak de knoflook en mie al omscheppend lichtbruin. Voeg de sugarsnaps, tofoeblokjes en sesamzaad toe en bak nog enkele minuten mee tot alles goed warm is. Breng eventueel op smaak met zout en versgemalen peper. Serveer direct en garneer eventueel met sesamzaadjes en bosui.



Curry van Varkenshaas met Voorjaarsgroenten

Hoofdgerecht voor 4 personen

Bevat per persoon: 305 Kcal,
31 gram eiwit,
15 gram vet,
11 gram koolhydraten.

Benodigdheden:

2 eetl. groene currypasta,
3 eetl. olie,
2 varkenshaasjes, in dunne plakjes,
125 gram minimaïskolfjes,
1 rode ui, in dunne partjes ,
200 gram peultjes, schoongemaakt,
200 ml. kokosmelk,
½ zakje stoneleeks (à 8 stuks).

Bereiding:

In een kom de currypasta met 1 eetl. olie verdunnen.
De varkenshaas door de curry mengen.
De maïskolfjes in de lengte halveren en de helften nogmaals doorsnijden.

In een wok de rest van de olie verhitten en de plakjes varkenshaas op hoog vuur ca. 4-5 minuten roerbakken.
De ui, maïs en peultjes toevoegen en nog ca. 2 minuten al omscheppend bakken.

De kokosmelk in de wok schenken en de curry 10 minuten op zacht vuur laten sudderen.
De stoneleeks schuin in stukjes snijden en over de curry strooien.

Lekker met pandanrijst.



Kippensoep met Chinese Kool

Maaltijdsoep voor 4 personen.

Bevat per persoon: 392 Kcal,
31 gram eiwit,
4 gram vet,
58 gram koolhydraten.

Benodigdheden:

1 kleine Chinese kool,
25 gram verse gemberwortel,
2 tomaten,
1 ui,
2 teentjes knoflook,
1 pot basis voor kippensoep (400 ml. Maggi),
300 gram kipfiletreepjes (300 gram),
250 gram witte rijst,
3 eetl. ketjap manis.

Bereiding:

De Chinese kool schoonmaken en in dunne reepjes snijden. De gember schillen en in zeer dunne reepjes snijden.
De tomaten halveren, de pitjes verwijderen en het vruchtvlees in reepjes snijden. Ui en knoflook pellen en snipperen.

De basis voor kippensoep in een pan gieten. Ruim 3 potten koud water, gember, knoflook en ui toevoegen. De soep aan de kook brengen.
De reepjes kip en de rijst erdoor roeren en ca. 12 minuten koken.
Koolreepjes toevoegen en 1 minuut meekoken.

Tomaat en de ketjap en eventueel peper naar smaak toevoegen.

De soep over 4 grote kommen verdelen.



Minestronesoep

Maaltijdsoep voor 4 personen.

Bevat per persoon: 475 Kcal,
26 gram eiwit,
19 gram vet,
50 gram koolhydraten.

Benodigdheden:

150 gram fusilli,
2 (rundvlees)bouillontabletten,
1 duopak Provençaalse magere spekreepjes (250 gram),
1 zak wokgroente grof gesneden (400 gram),
2 potten witte bonen (à 370 gram),
1 pak Passata di pomodoro (500 gram) (gezeefde tomaten).

Bereiding:

Kook de fusilli volgens de gebruiksaanwijzing op de verpakking in 750 ml water met de bouillontabletten (giet de pasta niet af!!)

Bak ondertussen in een braad- of soeppan de spekreepjes krokant.
Schep de wokgroente erbij en roerbak de groente 2 minuten.
Roer de witte bonen met vocht, de passata di pomodoro en de pasta met het kookvocht erbij en breng de soep al roerend aan de kook.

Verdeel de soep over 4 soepkommen.



Mosterd-Mosselsoep met Wortel

Maaltijdsoep voor 4 personen.

Bevat per persoon: 500 Kcal,
22 gram eiwit,
24 gram vet,
50 gram koolhydraten.

Benodigdheden:

500 gram winterpeen,
450 gram geschilde vaste aardappelen,
1 eetl. olie,
300 gram gesneden prei,
4 eetl. Dijon mosterd,
1 pot bouillon met kip (340 ml),
300 gram gekookte mosselen (zak 450 gram, diepvries),
100 ml room culinair,
2 takjes peterselie,
1 meergranen stokbrood.

Bereiding:

De winterpeen schillen en in schijfjes snijden. De aardappel in blokjes snijden.

In een grote pan de olie verhitten en de plakjes wortel toevoegen. De prei en de aardappelblokjes erdoor scheppen. Alles even omscheppend bakken en dan de mosterd toevoegen. Bouillon en 3 potten water erbij gieten. De soep ca. 12 minuten zacht laten koken.

De mosselen aan de soep toevoegen en 2 tot 3 minuten mee warmen tot ze gaar zijn. De room erbij gieten.

De aardappeltjes langs de rand van de pan met een lepel iets kneuzen. Peper en zout naar smaak toevoegen.

De soep in grote kommen scheppen, garneren met fijngesneden peterselie.
Stokbrood erbij geven.



Chinese Miesoep met Kip

Maaltijdsoep voor 4 personen.

Bevat per persoon: 465 Kcal,
35 gram eiwit,
10 gram vet,
59 gram koolhydraten.

Benodigdheden:

1 pak Chinese eiermie (250 gram, Soubry),
2 tenen knoflook,
3 bosuitjes,
2 eetl. wokolie,
1 theel. gemberpoeder,
350 gram kipfiletblokjes,
1 zak oosterse wokgroenten (750 gram),
3 kippenbouillontabletten,
2 eetl. zoete sojasaus (ketjap manis).

Bereiding:

De mie koken volgens de aanwijzing op de verpakking.

De knoflook pellen en fijnsnijden. De bosui in ringetjes snijden.
De olie in een wok/braadpan verhitten. Hierin de knoflook en de gember 2 minuten bakken.
De kipblokjes toevoegen en 2 minuten omscheppend meebakken.
De wokgroenten toevoegen en 2 minuten omscheppend meebakken.

2 Liter kokend water en verkruimelde kippenbouillontabletten toevoegen en alles aan de kook brengen.

De mie en de sojasaus toevoegen en de soep goed doorwarmen.

De soep over 4 diepe borden verdelen en met de bosui bestrooien.



Volkorenpasta met Tartaarballetjes in Tomatensaus

Hoofdgerecht voor 4 personen
Bereidingstijd: 20 minuten.

Bevat per persoon: 470 Kcal,
28 gram eiwit,
12 gram vet,
62 gram koolhydraten.

Benodigdheden:

300 gram tartaar,
2 tenen knoflook, geperst,
2 eetl. olijfolie,
2 grote uien, gesnipperd,
1 stengel bleekselderij, in blokjes,
200 gram winterpeen, in blokjes,
1 pot tomatensaus (690 gram, Sugo),
250 gram volkoren penne.

Bereiding:

Meng het tartaar met de knoflook, 1 theel. zout en (versgemalen) peper naar smaak. Vorm 20 kleine balletjes van het tartaar.

Verhit de olie in een hapjespan en bak de tartaarballetjes rondom bruin. Leg ze op een bord. Bak de ui, de bleekselderij en de wortel in het bakvet in 5 minuten zachtjes gaar. Voeg de tomatensaus toe en laat het geheel hoog 15 minuten zachtjes sudderen.

Kook de penne beetgaar volgens de aanwijzingen op de verpakking. Roer de tartaarballetjes door de tomaten-groentesaus en warm ze nog 2 tot 3 minuten mee.

Giet de penne af en verdeel de pasta over 4 kommen. Schap de tomaten-groentesaus erover.



Verse Lintpasta met Tomaat en Kappertjes

Hoofdgerecht voor 4 personen
Bereidingstijd: 15 minuten

Bevat per persoon: 450 Kcal,
17 gram eiwit,
11 gram vet,
71 gram koolhydraten

Benodigdheden:

500 gram verse pappardelle (lintpasta),
2 eetl. olijfolie,
1 blikje ansjovisfilets (46 gram), uitgelekt,
2 uien, in ringen,
5 trostomaten, in plakken gesneden,
1 eetl. kappertjes, afgespoeld,
2 eetl. citroensap,
2 eetl. verse peterselie, fijngesneden

Bereiding:

Kook de pasta in ruim kokend water met zout gaar volgens de aanwijzingen op de verpakking. Verhit de olie in een ruime koekenpan en fruit de ansjovis met de ui 5 minuten op laag vuur.

Voeg de plakken tomaat toe en bak ze op matig hoog vuur 4 tot 5 minuten mee. Roer de kappertjes erdoor en breng op smaak met het citroensap en (versgemalen) peper.

Lat de pasta goed uitlekken, schep de pastalinten door de gebakken tomaat en bak ze nog 1 tot 2 minuten mee. Schep de pasta in 4 diepe borden, bestrooi met de peterselie en serveer meteen.



Zalmpakketjes met Prei

Hoofdgerecht voor 4 personen Bereidingstijd: 10 minuten + 20 minuten oventijd

Bevat per persoon: 340 Kcal, 17 gram eiwit, 17 gram vet, 29 gram koolhydraten

Benodigdheden

450 gram panklare aardappelschijfjes,
½ eetl. mosterd,
1 eetl. zonnebloemolie,
2 eetl. verse dille, fijngesneden,
4 stukken zalmfilet (à 75 gram),
4 preien, grof gesneden,
1 kleine rode ui, in flinterdunne ringen,
100 ml. visbouillon (van tablet),
4 stukken bakpapier af aluminiumfolie van 30 x 30 cm.
paktouw

Bereiding:

Verwarm de oven voor op 225ºC. Prik een paar gaatjes in de verpakking en verwarm de aardappelschijfjes 5 minuten in de magnetron op 700 Watt. Verdeel de aardappelschijfjes over het midden van de stukken bakpapier(aluminiumfolie eerst invetten met 1 eetl olie). Strooi er wat zout en (versgemalen) peper over.
Meng de mosterd met de olie en de dille en voeg zout en peper naar smaak toe. Wrijf de stukken zalm rondom in met het mosterdmengsel en leg ze op de aardappelplakjes. Verdeel de prei en de rode ui erover.
Schenk de bouillon eroverheen en vouw de pakketjes rond de vis omhoog, bind ze met paktouw vast. Zorg dat de pakketjes goed dicht zitten, zodat er geen stoom kan ontsnappen. Leg de pakketjes op de bakplaat.
Schuif de bakplaat in het midden van de oven en laat de zalmpakketjes in 20 minuten gaar worden. Leg de pakketjes op de borden en vouw ze open.



Noedelsoep met Kipfiletreepjes

Hoofdgerecht voor 4 personen
Bereidingstijd: 15 minuten

Bevat per persoon: 240 Kcal, 17 gram eiwit, 5 gram vet, 32 gram koolhydraten

Benodigdheden

1½ liter kippenbouillon (van tablet),
2 tenen knoflook, in dunne plakjes,
1 bakje champignons (250 gram), in plakjes,
1 courgette, in plakjes,
250 gram sperziebonen (diepvries),
125 gram Chinese eiermie,
150 gram kipfilet naturel (vleeswaren), in reepjes,
2 eetl. sojasaus,
1 theel. sambal (oelek of badjak)

Bereiding:

Breng de bouillon met de knoflook in een grote pan aan de kook.
Kook de champignons, courgette en sperziebonen 1 minuut mee.

Voeg de eiermie toe en laat de mie 4 minuten koken op laag vuur.
Trek de mie na 1 minuut met een vork los.

Warm de kipfilet 1 minuut mee en breng de soep op smaak met de sojasaus en de sambal.


Gegrilde kipfilet met maïs- tomatensalsa

Benodigdheden:

4 lente-uitjes, 4 trostomaten, 4 gedroogde tomaten op olie, 1 eetlepel citroensap, 3 eetlepels fijngesneden koriander of peterselie, 100 gr maïskorrels uit blik, zout en cayennepeper, 2 dubbele kipfilets, 1 eetlepel zonnebloemolie.

Bereiding:

Maak de lente-uitjes schoon en snijd ze in dunne ringetjes. Maak de tomaten schoon , halveer ze, verwijder de zaadjes en het vocht en snijd het vruchtvlees in kleine stukjes. Laat de gedroogde tomaten boven een kom uitlekken en snijd ze fijn. Roer het citroensap door de opgevangen olie.

Schep de lente ui, verse en gedroogde tomaat, koriander (of peterselie) en maïs door de citroenolie. Breng de salsa op smaak met zout en cayennepeper.

Leg de kipfilets tussen stukken plastic folie en sla ze met een enigszins zwaar mes plat. Bestrijk ze aan beide kanten met olie.

Verhit een grillpan op hoog vuur en rooster de filets in ca 10 minuten bruin en gaar. , keer ze halverwege. Besrooi de kip met zout en geef de salsa erbij. Lekker met aardappelpuree en broccoli. Lekker zomer recept!


Gepofte aardappel met kruidenkwark

Benodigdheden

4 grote aardappelen, 225 g magere kwark, 3 eetl., gehakte groene kruiden (peterselie, bieslook, kervel, dille), zout en versgemalen peper.

Bereiding

Kwark is eigenlijk heel verse ongezouten kaas. Het is namelijk het beginstadium van de kaasbereiding. Daarom wordt kwark in Frankrijk ook fromage frais – verse kaas genoemd. Kwark is lichtzuur en fris van smaak. De meeste mensen denken dat kwark altijd heel mager is, maar dat geldt alleen voor de magere kwark.

Borstel de aardappelen met schil schoon onder koud stromend water. Prik de schil hier en daar in om openbarsten te voorkomen. Meng de kwark met de groene kruiden en zout en peper.

Leg de ingeprikte aardappelen in een platte magnetronschaal of op een bord naast elkaar en verwarm ze 8-10 minuten onafgedekt op 800 watt in de magnetron.

Laat de aardappelen afgedekt daarna nog 4 minuten nagaren.

Poffen kan ook in een oven van 200 gr c. Verpak de aardappelen ingevet met olie, in aluminiumfolie en gaar de pakketjes in het midden van de oven 40-45 minuten. Snijd de gare aardappels aan één zijde open, druk ze iets verder open en verdeel de kruidenkwark erover.

Variaties voor de vulling:

Kwark met tomatenblokjes, pesto en Parmezaanse kaas,

Kwark met appel, citroensap en hamblokjes,

Kwark met bosui en geroosterde spekblokjes.


Oosterse visrolletjes

Benodigdheden

50 gr taugé, 4 moten koolvisfilet van 125 gr, zout, versgemalen peper, 1 eetlepel ketjap, 4 chinese koolbladeren, 2 eetl. Gembersiroop, 2 eetlepel. Medium cherry.

Bereiding:

De taugé uitzoeken, de visfilet met zout en peper bestrooien en met ketjap bestrijken. Uit de koolbladeren de harde nerven snijden en ze 2 min blancheren, koud spoelen en droogdeppen. De vismoten elk op een koolblad leggen, de taugé erover verdelen en de bladeren tot pakketjes oprollen. In een ingevette ovenschaal leggen. De gembersiroop en de cherry door elkaar roeren en om de visrolletjes schenken. De schaal met aluminiumfolie afdekken en ong 20 min in een vrij hete oven (200c) gaar laten worden. Lekker met roergebakken chinese kool, en wilde en witte rijst. Gezond en lekker.


Gestoofde tilapia met paprika

Benodigdheden (voor 4 personen):

600 g aardappelen, 1 citroen, schoongeboend, 400g tilapiafilet, 4 eetlepels olie, 3 uien, in ringen, 2 tenen knoflook, 1 zak paprikamix, in reepjes, 1 blik tomatenblokjes

Bereiding:

Kook de aardappelen in weinig water ongeveer 15 minuten en kruid ze naar smaak met peper en zout. Halveer de citroen. Rasp van de ene helft de gele schil en pers deze helft uit. Snijd de andere in 4 parten. Wrijf de tilapiafilets in met zout en citroensap en snijd ze in stukken.

Verhit in een braadpan 2 eetlepels olie en fruit hierin de uien, de helft van de knoflook en de paprika gedurende 5 minuten aan. Voeg de tomatenblokjes toe en breng aan de kook. Leg de stukken tilapiafilet in de pan, tussen de uien en paprika. Dek de pan af en stoof de vis gaar in ongeveer 12 minuten. Breng op smaak met peper en zout.

Bak intussen in de rest van de olie de aardappelen op hoog vuur al omscheppend bruin en gaar in ongeveer 10 minuten. Schep op het laatst, de rest van de knoflook erdoor. Verdeel de aardappelen over 4 borden. Schep de gestoofde vis met de groenten erop. Bestrooi het geheel met citroenrasp en zwarte peper. Leg er een partje citroen bij.


Gepocheerde tongfilet met tomatensaus

Benodigdheden (4 personen):

8 tongfilets, 1 wortel, 1 prei, 1 eetlepel olijfolie, Tomaten uit blik, 4 tomaten, 1 glas witte wijn, 1 eetlepel vissaus, 1,5 liter visbouillon, Basilicum.

Bereiding:

Snij de prei en de wortel in reepjes (lucifergrootte). De lengte van de groenten moet ongeveer gelijk zijn aan de breedte van de tongrolletjes. Bestrooi de vis met wat peper. Leg vervolgens de prei en de wortel op de tongfiletjes en maak er rolletjes van. Prik ze vast met een cocktailprikker. Maak intussen de tomatensaus. Verhit een eetlepel olijfolie in een pan. Voeg de gezeefde tomaten op uit blik. Wanneer het gaat pruttelen voeg je er een scheut witte wijn bij. Maak de saus af met vissaus en basilicum. En wat peper en zout naar smaak. Laat de saus afkoelen. Breng in een pan de visbouillon aan de kook en leg de tongrolletjes erin. Laat ze ongeveer 10 minuten garen. Warm de tomatensaus weer op en smeer op ieder bord een pollepel van de saus met in het midden de tongfilet. Maak het af met de ontvelde en in vierkantjes gesneden tomaten. Te serveren met tagliatelle


Parelhoen in veenbessensaus

Benodigdheden (4 personen):

2 parelhoentjes, 300g veenbessen, 2 sinaasappelen, 2 el. Appelazijn, snuifje nootmuskaat, snuifje kaneel, 2 chilipepertje, 2 laurierblaadjes, 8 el. Acaciahoning, 2 dl lightroom, zwarte peper en zout.

Bereiding:

Pers de sinaasappelen uit en doe het sap in een pan. Voeg de veenbessen, appelazijn, nootmuskaat, kaneel, laurierblaadjes en de chilipepertjes in hun geheel toe aan het sinaasappelsap. Breng het geheel zachtjes aan de kook. Verminder het vuur. Voeg de honing toe en laat het geheel 20 min. zachtjes koken tot de bessen gaar zijn.

Snij de parelhoen in stukken. Kruid deze stukken vlees royaal met zwarte peper en eventueel zout. Braad het vlees mooi aan in olie. Blus het vlees met een scheutje water. Laat het vlees gedurende 15 min. gaar worden. Wrijf de veenbessen door een zeef en leng het sap aan met lightroom. Breng het geheel op smaak. Schep op elk bord wat saus en verdeel hierop de stukken parelhoen.

Tip:

Dit gerecht kan afgewerkt worden met spruitjes en witlof.


Spruitjes

Benodigdheden (4 personen):

750 gram spruitjes, 10 gram olie, 1 doosje champignons, zout, peper en nootmuskaat.

Bereiding:

Breng de schoongemaakte spruitjes aan de kook in ruimwater met wat zout. Laat ze in ongeveer 10-15 minuten gaar worden. Veeg intussen de champignons schoon en snijd ze in stukjes. Bak ze in de olie. Voeg zout en peper toe naar smaak. Giet de spruitjes af en meng de champignons er door. Voeg naar smaak nootmuskaat toe.


Witlof

Benodigdheden:

4 witlofstronkjes, 1 eetlepel olie

Bereiding:

Laat de witlof circa 10 min. stoven in olie. Voeg kruiden toe naar smaak.


Vislasagne

Benodigdheden

ca. 100 gram lasagnebladen, 1 ui, 8 zwarte olijven zonder pit, 200 gram koolvis of kabeljauw, half blikje ansjovisfilets, 1 eetlepel olie, peper, zout, 1 blik tomatenblokjes, 1 theelepel tijm ,25 gram geraspte belegen 30+ kaas, 25 gram geraspte Parmezaanse kaas

Bereiding

1. Warm de oven voor op 200° C.

2. Kook de lasagne in ruim water 3 minuten. Neem de bladen uit het water en leg ze naast elkaar.

3. Maak de ui schoon en snijd hem klein.

4. Snijd de olijven in plakjes.

5. Snijd de vis in blokjes en de ansjovisjes in stukjes.

6. Verwarm de olie en fruit hierin de ui glazig.

7. Voeg de koolvis toe, bestrooi ze met peper en zout en bak de vis kort mee.

8. Doe er de stukjes ansjovis en het blik tomatenblokjes bij.

9. Laat de saus 5 minuten pruttelen. Maak hem op smaak met peper, zout en tijm.

10. Verdeel in een ovenvaste schaal de saus en de lasagne in laagjes en eindig met lasagne.

11. Bestrooi de lasagne met de geraspte kaas. Laat het gerecht in de hete oven in ± 20 minuten bruin kleuren.

Menusuggestie: Lekker met gegrilde aubergine.

Voedingswaarde incl. groente: 550 kcal, 45 g eiwit, 20 g vet, 6 g verz vet, 51 g koolhydraten, 9 g vezel, 300 g groente.


Siciliaanse spinazie

Benodigdheden

2 eetlepels rozijnen, 1 kg spinazie, 1 teentje knoflook, 1 eetlepel olie, 1 eetlepel pijnboompitten, zout

Bereiding

1. Was de rozijnen en laat ze in warm water wellen.

2. Was de spinazie.

3. Laat de spinazie met aanhangend water slinken. Druk er zoveel mogelijk vocht uit.

4. Maak de knoflook schoon en snijd het teentje in plakjes.

5. Verwarm de olie en bak hierin de pijnboompitten en de knoflook zacht.

6. Voeg de spinazie en de uitgelekte rozijnen toe en maak het geheel op smaak met weinig zout.

Menusuggestie: Lekker met gebakken tartaar en aardappelen.

Voedingswaarde incl. vlees, jus en 3 kleine aardappelen: 470 kcal, 30 g eiwit, 24 g vet, 6 g verz vet, 35 g koolhydraten, 12 g vezel, 200 g groente


Yoghurtdips en dressings

Italiaanse kruiden-yoghurtdip

250ml halfvolle yoghurt, 1 teentje knoflook geperst, 2 eetl. Geraspte Parmezaanse kaas, zout en versgemalen peper, 2 eetl. Pesto of 3 eetl. Vers gehakte basilicum.

Meng alle ingredienten tot een groene dip.Lekker bij crostini of bij rauwkost zoals komkommer, wortel, tomaten.

Yoghurtdressing met paprika en olijven

250 ml magere yoghurt, 1 rode paprika zonder zaadjes in mini blokjes, 1 teentje knoflook geperst, 1 eetl. Versgehakte tijm of 1 theel gedroogd, 1 lente bosuitje in smalle ringetjes, 50 gram olijven zonder pit ,gehakt, zout en versgemalen peper, 5 eetl.olijfolie, 1 eetl. Citroensap of balsamicoazijn.

Meng alle ingredienten. Lekker bij een groene salade.

Yoghurt-mosterddressing met honing en citroen

250 ml magere yoghurt, 2 eetl. Citroensap, 1 theel. Citroenrasp, 1 eetl. (grove) mosterd, 1 eetl. Honing, zout en versgemalen peper.

Meng alle ingredienten. Lekker bij geroosterd vlees of salade.

Indiase yoghurtdip

250 ml magere yoghurt, 2 teentjes knoflook geperst, 2 eetl. Gehakte munt of bieslook, mespunt gemberpoeder, halve theel. Chilipoeder, halve theel. Gemalen komijn, (djinten).

Meng alle ingredienten. Lekker bij gegrilde groenten en geroosterd vlees.


Spinaziesoep met mozzarella

Benodigdheden

Voor 4 personen: 600g gehakte spinazie uit de diepvries, 2 halve
ï dl water, 2 halve
ï dl magere melk, peper en zout, 1 teentje knoflook, 1 dl light room, 4 sneetjes bruin brood, 1 uit, 150g light mozzarella.

Doe de spinazie samen met het water en de melk in een pan en ontdooi hem op een matig vuur. Voeg er ook zout en peper aan toe. Pel de knoflook, snijd hem fijn en roer hem met de room in de soep. Rooster het brood en laat het afkoelen. Snipper de ui fijn en en snijd de mozzarella in plakjes. Verdeel de soep over vier kommen en bestrooi het brood met de ui. Leg de plakjes mozzarella op het brood en leg de sneetjes brood in de kommen soep. Zet de vuurvaste kommen in een voorverwarmde oven van 250 graden C. en laat het ongeveer 10 minuten grillen. Dien het op zodra de kaas gesmolten is.

Gegrilde kipfilet met maïs- tomatensalsa

Benodigdheden

Voor 4 personen: 4 lente-uitjes, 4 trostomaten, 4 gedroogde tomaten op olie, 1 eetlepel citroensap, 3 eetlepels fijngesneden koriander of peterselie, 100 gr maïskorrels uit blik, zout en cayennepeper, 2 dubbele kipfilets, 1 eetlepel zonnebloemolie.

Maak de lente-uitjes schoon en snijd ze in dunne ringetjes. Maak de tomaten schoon , halveer ze, verwijder de zaadjes en het vocht en snijd het vruchtvlees in kleine stukjes. Laat de gedroogde tomaten boven een kom uitlekken en snijd ze fijn. Roer het citroensap door de opgevangen olie.

Schep de lente ui, verse en gedroogde tomaat, koriander ( of peterselie) en maïs door de citroenolie. Breng de salsa op smaak met zout en cayennepeper.

Leg de kipfilets tussen stukken plastic folie en sla ze met een enigszins zwaar mes plat. Bestrijk ze aan beide kanten met olie.

Verhit een grillpan op hoog vuur en rooster de filets in ca 10 minuten bruin en gaar. , keer ze halverwege. Besrooi de kip met zout en geef de salsa erbij. Lekker met aardappelpuree en broccoli.


Pizza met Hollandse geitenkaas en aspergetips

Benodigdheden/benodigdheden voor 4 personen

100 g groene aspergetips, 2 koelverse steenoven pizzabodems, 150 g Hollandse geitenkaas, geraspt, 1 theelepel gedroogde oregano, 2 eetlepels olijfolie extra vierge, Aluminiumfolie, Barbecue

Voorbereiden

Snijd een dun plakje van de onderkant van de aspergetips en kook ze in weinig water met zout in 1-2 minuten beetgaar. Laat ze goed uitlekken in een vergiet.
Verdeel de aspergetips over de pizzabodems. Strooi er de geitenkaas en oregano over en bewaar de pizza’s afgedekt in de koelkast.

Bereiden

Leg de pizza’s op een ingevet rooster boven een matig heet vuur en dek de pizza’s losjes af met aluminiumfolie of zet het deksel op de barbecue. Bak de pizza’s in 8-10 minuten krokant.
Druppel de olie over de pizza’s, maal er een beetje peper boven en snijd de pizza’s in punten.

Bevat per persoon: 370 kcal, 19 gram vet, 40 gram koolhydraten en 10 gram eiwit


Tortilla met kip en maïs

Benodigdheden/benodigdheden voor 4 personen

1 zak gebroken sperziebonen (250 g), 250 g kipfilet in reepjes, 2 eetlepels olie, 1 ui in halve dunne ringen, 1 rode paprika in reepjes, 2 blikjes maïskorrels crispy (a 150 g) uitgelekt, 1 pak wraptortilla’s (8 stuks), 100 g Goudse kaas jong gemalen (zakje a 175 g), cocktailprikkers, ovenschaal ca. 20 x 30 cm

Bereiden

Stap 1 Kook de sperziebonen in ruim kokend water 5 minuten voor, laat ze uitlekken. Bak in een hapjespan of braadpan de kipreepjes in 1 eetlepel olie goudbruin en gaar in ca. 6 minuten. Voeg ui en paprika toe en roerbak nog 5 minuten. Voeg de maïs toe en warm het geheel nog even door. Schep de sperziebonen erbij. Stap 2 Verwarm de ovengrill voor op ca. 215 °C. Vet de ovenschaal in met olie. Stap 3 Warm de tortilla’s op volgens de aanwijzingen op de verpakking. Verdeel de kip met het groentemengsel over de tortilla’s, rol ze op en steek ze vast met een cocktailprikker. Leg ze in de ovenschaal en strooi de gemalen kaas erover. Schuif de schaal onder de grill en laat de kaas enigszins kleuren en smelten in ca. 8 minuten.

Bevat per persoon: 475 kcal, 15 gram vet, 59 gram koolhydraten, 26 gram eiwit


Komkommersoep met rauwe ham

Benodigdheden/benodigdheden voor 4 personen

2 komkommer, 2 sjalotjes, 20 gram boter, 1 kippenbouillontablet, 4 plakjes rauwe ham, 4 takjes koriander, 1 bekertje crème fraiche (125 ml), Zout, Zwarte peper, Keukenpapier, Staafmixer

Bereiding

1 komkommer wassen en droogdeppen met keukenpapier. 12 dunne plakjes eraf snijden. Rest van komkommer en tweede komkommer schillen, in lengte halveren en zaadjes eruit schrapen. Komkommers in blokjes snijden. Sjalotjes pellen en snipperen. In pan boter verhitte. Sjalotje ca. 2 minuten bakken. Komkommerblokjes kort meebakken. Bouillontablet erboven verkruimelen. halve
ï liter water in pan schenken, aan de kook brengen en komkommer in ca. 10 minuten zachtjes koken. Intussen ham in reepjes snijden. Koriander fijn knippen. Soep met staafmixer of in keukenmachine pureren. Crème fraiche erdoor roeren en soep opnieuw verwarmen. Op smaak brengen met zout en peper. Soep over vier borden verdelen. Plakjes komkommer, hamreepjes en koriander erover verdelen. Serveren met warme toast.

Bevat per persoon: 145 kcal, 13 gram vet, 3 gram koolhydraten, 5 gram eiwit


Rocketsalade met Parmaham en aardbeiendressing

Benodigdheden/benodigdheden voor 4 personen

4 eetlepels olijfolie, 100 g Parmaham, 1 sinaasappel, 200 g aardbeien, 1 eetlepel balsamicoazijn, 1/2 theelepel suiker, zout, (versgemalen) peper, 2 eetlepels gepelde pistachenoten, 1 rijpe avocado, 1 eetlepel citroensap, 1 zak gemengde rocket slamelange (75 g), keukenpapier, staafmixer

Bereiden

In koekenpan 1 eetlepel olie verhitten. Parmaham in reepjes snijden en in ca. 3 minuten krokant bakken. Sinaasappel uitpersen. Aardbeien wassen, voorzichtig droogdeppen met keukenpapier en kroontjes verwijderen. Helft van aardbeien halveren. Rest van aardbeien met sinaasappelsap, rest van olie, azijn en suiker met staafmixer pureren tot gladde dressing. Op smaak brengen met zout en peper. Pistachenoten grof hakken. Avocado schillen, halveren en pit verwijderen. Helften in schijfjes snijden en besprenkelen met citroensap. Sla over vier borden verdelen. Avocado en aardbeien erover verdelen. Dressing erover schenken en salade bestrooien met pistachenoten en stukjes ham.

Bevat per persoon: 265 kcal, 22 gram vet, 9 gram koolhydraten en 9 gram eiwit


Duo van kabeljauw en asperges

Benodigdheden voor 2 personen

250 gram aardappelen, 400 gram asperges (vers of diepgevroren), 180 gram kabeljauwfilet, peper en zout, 1 eetlepel olijfolie, het sap van halve
ï citroen, enkele takjes dille en peterselie, nootmuskaat, 20 gram gepelde grijze garnalen, 100 gram kerstomaatjes

Bereiden

Schil de aardappelen en kook ze gaar. Doe de geschilde asperges in een pan kokend water en kook ze 15 minuten. Bak de kabeljauw op een grillplaat en breng op smaak met peper en zout.
Meng de olijfolie met een halve kopje van het afgekoelde aspergekookvocht en het citroensap. Klop dit mengsel goed op en meng met de fijngesneden dille en peterselie. Pureer de aardappelen en breng op smaak met nootmuskaat, peper en zout. Serveer de vis met de dressing, de puree, de asperges, de garnalen en de kerstomaatjes.

Voedingswaarde (per persoon): energie 301 kcal, eiwit 23 g, vet 8 g,koolhydraten 34 g


Spaghetti met verse tomaten en scampi

Benodigdheden

350 g spaghetti (ongekookt), 4 trostomaten, 400 g scampi, 2 teentjes knoflook, 1 bosje peterselie, 1 dl witte wijn, 4 eetlepels olijfolie, peper en zout

Bereiding

Pel de tomaten en snij ze in dobbelsteentjes. Verwijder de steeltjes van de peterselie en hak de peterselie fijn. Snijd de teentjes knoflook in twee. Verwarm de olijfolie met de knoflook in een pan. Voeg er de scampi bij en laat 2 minuten bakken. Overgiet met de wijn en laat 1 minuutje koken. Breng in een grote pan een ruime hoeveelheid water aan de kook. Haal de scampi uit de pan, maar laat de baksappen erin. Laat de baksappen op een hevig vuur 1 minuut inkoken. Verwijder de knoflook. Pel de scampi en doe ze terug in de pan. Voeg zout toe als het water kookt en dompel er de spaghetti in. Laat deze gaar koken. Verwarm de scampi 5 minuten voor het uitlekken van de spaghetti en voeg de tomatenblokjes toe. Kruid met weinig zout en peper. Voeg de peterselie toe. Laat 3 minuten op een hevig vuur bakken. Laat de pasta uitlekken, overgiet deze met de saus en dien op.

Voedingswaarde: energie: 326 kcal per persoon.


Ananas-koolsalade met yoghurtdressing

Benodigdheden

500 g witte kool, 200 g wortel, 2 lente-uitjes, 4 abrikozen, 150 g stukjes ananas op sap, versgemalen peper, zout, 1 dl magere yoghurt, 2 eetlepels kokosmelk (pakje of blikje)

Bereiden

Schaaf of snijd de witte kool in smalle reepjes. Giet er kokend water over en laat goed uitlekken. Rasp de wortel. Hak de lente-uitjes met het loof fijn. Halveer de abrikozen, verwijder de pit en snijd het vruchtvlees in partjes. Giet de ananas af en vang het sap op.

Meng 1 eetlepel ananassap, peper, zout, yoghurt en kokosmelk. Schep de kool, wortel, lente-ui en de helft van het loof, de ananas en de dressing door elkaar. Strooi de rest van het lentegroen erover. Serveer er bruin brood bij (eventueel geroosterd).

Voedingswaarde (per persoon): energie 89 kcal, eiwit 4 g, vet 1 g, Koolhydraten 16 g


Kleurrijke brochette met couscous

Benodigdheden voor 2 personen

65 gram mager varkensvlees, 65 gram kipfilet, 65 gram mager rundvlees, 150 gram tomaat, 75 gram groene paprika, 75 gram gele paprika, 100 gram komkommer, 50 gram rode ui, 1 eetlepel azijn, 1 eetlepel mosterd, 5 eetlepels magere yoghurt, 1 eetlepel fijngehakte kervel, 1 eetlepel fijngehakte sterkers, 1 eetlepel fijngehakte peterselie, peper en zout, 20 blaadjes veldsla, 70 gram couscous ongekookt, satéprikkers en grillpan

Bereiden

Snijd de verschillende soorten vlees in blokjes van dezelfde grootte (niet te klein). Maak de groenten schoon, was ze grondig en snijd ze in gelijke stukken. Steek de stukjes vlees, paprika, ui, tomaat en komkommer afwisselend aan de satéprikkers. Bestrooi met peper en zout en gril ze gaar. Bereid de couscous volgens de aanwijzingen op de verpakking.

Klop de azijn en mosterd door elkaar. Voeg de yoghurt en de fijngehakte peterselie, kervel en sterkers toe en meng goed. Breng op smaak met peper en zout. Schik de spiesjes op enkele gewassen blaadjes veldsla. Dien op met de yoghurtsaus met groene kruiden en de couscous.

Voedingswaarde: 296 kcal. per persoon.


Oosterse salade met zalm

Benodigdheden voor 4 personen

1 struikje andijvie (ca. 250 g), 1 schaaltje taugé (125 g), 1 schaaltje Schotse zalmfilet (ca. 250 g), 1 eetlepel Japanse sojasaus, 1 eetlepel azijn, 2 eetlepels seroendeng (pot à 100 g)

Bereiden

Andijvie wassen en in reepjes snijden. Taugé afspoelen met kokend water. Andijvie en taugé over vier borden verdelen. Zalmfilet in 4 stukken snijden en bestrooien met zout en peper. In koekenpan met antiaanbaklaag 2 eetlepels olie verhitten. Zalmfilet in ca. 4 minuten aan beide zijden bakken. Intussen dressing roeren van rest van olie, sojasaus, azijn, zout en peper. Dressing over salade verdelen en seroendeng erover strooien. Zalmfilet op salade leggen.

Voedingswaarde (per persoon): energie 285 kcal, eiwit 16 g, vet 23 g, koolhydraten 4 g

Benieuwd wat zlim voor jou kan betekenen?