In een wereld vol voedselkeuzes is het niet altijd eenvoudig om te begrijpen wat er echt in onze producten zit. De voedselindustrie gebruikt vaak termen die klinken alsof ze gezond zijn, maar wat betekenen deze termen eigenlijk? Laten we een duik nemen in enkele van deze “beschermde termen”.

1. Natuurlijk:
De term “natuurlijk” doet denken aan puurheid en gezondheid, maar helaas is het niet altijd zo simpel. Voedingsmiddelen met het label “natuurlijk” kunnen nog steeds bewerkt zijn en additieven bevatten. De definitie van “natuurlijk” is niet altijd duidelijk en kan variëren tussen verschillende landen en regelgevingen.

2. Ambachtelijk of Traditioneel:
“Ambachtelijk” en “traditioneel” impliceren vaak handgemaakte en authentieke producten. Maar in sommige gevallen kunnen grote bedrijven deze termen gebruiken zonder strikte regels te volgen. Het is belangrijk om naar de ingrediënten en de herkomst van het product te kijken om te beoordelen of het echt aan de beloftes voldoet.

3. Light of Vetarm:
Light” en “vetarm” klinken als een gezonde keuze, maar het is essentieel om te weten dat deze termen meestal verwijzen naar een lager vetgehalte in vergelijking met het originele product. Dit betekent echter niet altijd dat het product laag in calorieën is, omdat het soms meer suiker kan bevatten om de smaak te behouden.

4. Biologisch:
Het label “biologisch” wordt vaak geassocieerd met gezond en milieuvriendelijk voedsel. Hoewel biologische producten meestal aan strengere normen moeten voldoen, is het nog steeds belangrijk om het etiket te lezen om te begrijpen welke specifieke normen worden gevolgd.

5. Geen Toegevoegde Suiker:

De term “geen toegevoegde suiker” suggereert dat het product geen extra suiker bevat. Maar houd er rekening mee dat het van nature aanwezige suikers kan bevatten of in veel gevallen kunstmatige suikers. Het is altijd verstandig om de voedingswaarde te controleren om een compleet beeld te krijgen.

Benieuwd wat zlim voor jou kan betekenen?