Je hoort het tegenwoordig overal: darmflora. Maar wat is darmflora eigenlijk en waarom is het zo belangrijk.

Ieder mens heeft van nature biljoenen, ja zóveel, darmbacteriën die een hoop belangrijke functies hebben in jouw darmen. Deze hoeveelheid bacteriën in de darmen zijn onderverdeeld in een paar honderd verschillende soorten bacteriën. In je darmen bevinden zich zowel ‘goede’ als ‘slechte’ bacteriën en naast bacteriën zijn er ook nog een tal van verschillende soorten schimmels. 

Bacteriën en schimmels, klinkt niet echt als dingen die je in je lichaam wilt hebben, maar niets in minder waar. Een goede balans hiervan is van essentieel belang voor een gezond en gelukkig leven! De aanwezige goede bacteriën vervullen een tal van belangrijke functies, waaronder:

  • Versterkt je immuunsysteem
  • Helpen bij je spijsvertering
  • Maken vitaminen aan (vitamine B1, B6, B12, foliumzuur, biotine én vitamine K)
  • Ze beschermen je darmwand 
  • Kunnen bijdragen aan het verminderen van voedselallergieën
  • Houden de zuurgraad laag in je darmen, waardoor de slechte bacteriën minder goed functioneren

Een indrukwekkende rij aan functies. Het is daarom van belang om goed te zorgen voor een gezonde darmflora. 

Maar hoe? Wij geven je een aantal tips die je meteen kan toepassen!

  1. Eet meer groente en fruit De vezels in groente en fruit zijn een voedingsbron voor de goede bacteriën in de darm. Je darmen kunnen deze omzetten in goede stoffen. Vooral van artisjok, banaan, ui, asperge en prei worden je darmen extra blij!
  2. Vermijd suiker Suiker kan dienen als voeding voor slechte bacteriën en schimmels en bevordert hierdoor de groei daarvan. Eet alleen natuurlijke suikers uit groenten en fruit en vermijd geraffineerde suikers zoals frisdrank, koek en snoep. Maar ook producten als witte pasta en wit brood worden makkelijk in suikers omgezet.
  3. Eet gefermenteerde producten Zuurkool, gefermenteerde groentesappen, karnemelk, kefir, yoghurt, natuurdesembrood, tempé en kombucha bevatten alle goede bacteriën die helpen bij de spijsvertering.
  4. Neem alleen antibiotica als het echt niet anders kan Antibiotica doodt schadelijke bacteriën in het lichaam, maar ook de goede bacteriën in de darmen. Na een kuur is de darmflora ernstig aangetast, waardoor de weerstand laag is. Zo is de kans op infecties na een antibioticakuur groter. Overleg altijd met je arts of een kuur echt noodzakelijk is voor herstel.
  5. Neem na een antibioticakuur een goed probioticum Zoals je hierboven kon lezen heeft antibiotica een negatief effect op de darmflora. Om je weerstand daarna op te bouwen is het aan te raden een kuur van een maand of langer te doen met een goed probioticum. Kies voor een poeder of capsules met minimaal 10 miljoen bacteriën.
  6. Vermijd stress Langdurige stress heeft een negatief effect op de darmflora. Als je veel stress hebt zoek dan naar manieren om dit op te lossen. Slaap goed, eet zo groen en onbewerkt mogelijk, doe aan lichaamsbeweging en zoek naar activiteiten die je helpen opladen.
  7. Overdrijf hygiëne niet Als je in een vieze omgeving bent is het natuurlijk goed om je handen te wassen. Denk aan openbare toiletten of na het reizen in het openbaar vervoer. Zo vermijd je dat schadelijke bacteriën en parasieten je lichaam binnendringen. Maar viezigheid uit de natuur, zoals aarde bevat ook bacteriën die een beschadigde darmflora juist kunnen helpen herstellen. 

Bij Zlim helpen we je graag op het gebied van gezonde voeding en bekijken we samen waar bij jou winst te behalen is! Maak een afspraak bij een Zlim-studio bij jou in de buurt.

Benieuwd wat zlim voor jou kan betekenen?