De kracht van kwetsbaarheid draait om de moed om jezelf te laten zien, om dingen uit te proberen en om het risico nemen te falen. Inzien dat perfectie niet bestaat en dat winnen en verliezen beide bij het leven horen.

Vaak drukken we minder fijne gevoelens weg en dat kan een innerlijke strijd veroorzaken. We doorvoelen deze gevoelens niet en we zeggen niet wat we echt denken of voelen.

Maar het gekke is: de meeste mensen vinden het juist heel krachtig en dapper als iemand anders zich kwetsbaar opstelt, het geeft de ander een fijn gevoel van vertrouwen en gelijkwaardigheid. Maar waarom vinden we het dan alsnog lastig om onszelf kwetsbaar op te stellen?

Vaak is schaamte het antwoord, maar waarom zou je je voor jezelf schamen? Door je kwetsbaar op te stellen, laat je in de eerste plaats aan jezelf zien dat je niet bang bent en maakt je leven op verschillende vlakken mooier

Denk hierbij aan:

Het versterkt de relatie met anderen

Het werkt niet om de schijn op te houden en perfect, probleemloos en moeiteloos ‘krachtig’ te zijn. Dit is voor vele te doorzichtig en zo kom je gemaakt over. Laat zien dat je gewoon een mens bent, net zoals iedereen om je heen en ze zullen je eerder mogen, vertrouwen, respecteren en dingen met je delen. Zo ontstaan de mooiste gesprekken en oplossingen.

Het versterkt de relatie met jezelf

Door jezelf kwetsbaar op te stellen, doorvoel je je onzekerheden en geef je deze gevoelens een plek. Op deze manier wordt automatisch het gevoel minder zwaar en stapelt het zich niet op waardoor je minder snel ongelukkige gevoelens ervaart. Laat de moed, liefde en lef groeien.

Neem risico’s

Neem risico’s. Hoe groter het risico, des te groter de blijdschap als het goed uitpakt. Dit is natuurlijk spannend en het voelt eng om uit je comfortzone te stappen, maar fouten maken mag. Iedereen maakt fouten, en zoals je waarschijnlijk zelf ook weet kan je hier alleen maar van leren. Dus leef vanuit kansen en niet vanuit beperkingen. Durf jezelf open te stellen voor anderen, durf risico’s te nemen en durf lief te hebben. Het zal je leven verrijken.

Wil je meer lezen en leren over de kracht van kwetsbaarheid? Brene Brown schreef er een prachtig bestseller boek over. Ben je niet zo’n lezer? Je kan op YouTube haar TED-Talk bekijken waar ze een inspirerend betoog geeft.

Benieuwd wat zlim voor jou kan betekenen?