De Ramadan-maand is een heilige maand voor moslims waarin er wordt gevast tussen zonsopgang en zonsondergang (ja.. ook geen water!) Veel mensen denken dat de ramadan alleen maar draait om het niet eten en drinken maar het is veel meer dat, onder andere verdraagzaamheid, zelfdiscipline en lief zijn voor je medemens staat centraal. Zo’n miljoen mensen in Nederland doen mee met de ramadan. Grote kans dus dat jij ook iemand bent of kent die mee doet! Wij geven je enkele tips om de Ramadan goed te volbrengen.  

Maar is mee doen aan de ramadan eigenlijk wel gezond? 

Vasten in het algemeen is gezond, alleen zijn er wel een aantal dingen die je moet weten. Je lichaam vervangt tijdens het vasten oude cellen en oud weefsel en hier krijg je een gezonder lichaam voor terug. Je darmflora wordt beter en je bloedsuiker stabieler. Wanneer je het vasten dus goed doet kan je je lichaam een mooie reset geven en kun je er veel gezondheidsvoordelen uit halen! 

Maar hoe doe je het goed? 

Drink genoeg water en kruidenthee. Vermijd dus frisdranken en andere zoete dranken. Deze lessen misschien je dorst maar geven je uiteindelijk geen voedingsstoffen waar je uren op kunt teren. Water daarentegen zorgt voor de allerbeste hydratatie en dat wil je als je uren niks kan drinken. Veel moslims verbreken het vasten met vers gemaakte soep, een ideale manier om zowel je honger en je dorst te stillen.  

Vermijd snelle suikers

Na uren vasten is het verleidelijk om je te storten op brood en koek maar dit is zonde, je verzadiging is bij deze producten minimaal en je lichaam zal snel weer behoefte hebben aan voedingsstoffen. Producten met veel vezels zoals groente, fruit, peulvruchten, volkoren en eiwitrijke producten als noten, granen, eieren, zuivel, vlees en vis zorgen ervoor dat je langer vol zit. En ze bevatten van nature belangrijke vitamines en mineralen. Ideaal dus!  

Blijf bewegen 

Het is gewoon mogelijk om te blijven sporten tijdens de ramadan. Belangrijk is wel dat je goed luistert naar je lichaam en de intensiteit van je trainingen verlaagd. Heb je de mogelijkheid om vlak voor dat je weer mag eten te trainen dan is dat het meest ideaal. Zo kan je na de training meteen je lichaam weer voeden. 

Heb je vragen over hoe jij gezond de ramadan door kan komen? Bij Zlim helpen we je graag op het gebied van voeding en beweging ook tijdens de ramadan! Maak een afspraak bij een Zlim-studio bij jou in de buurt voor meer informatie.

Benieuwd wat zlim voor jou kan betekenen?