Wanneer je in de supermarkt loopt vliegen de mooie plaatjes en prachtige beloften op verpakkingen je om de oren. Helaas geven veel van deze verpakkingen een verkeerd beeld van wat nu werkelijk de voedingswaarde is van het product. Het is daarom van groot belang om etiketten te lezen om zo het kaf van het koren te scheiden. Niet alle producten zijn even slecht, maar dat weet je pas als je gelezen hebt wat erin zit.

En waar moet je dan op letten? Naast E-nummers zijn er ook andere dingen die bepalend zijn voor de keuze voor een bepaald product. Wij geven je tips.

1. Ga niet af op de voorkant van de verpakking
Negeer elke claim die op de voorkant van de verpakking staat en check altijd de werkelijke ingrediëntenlijst. Bron van fruit? Oké, hoeveel fruit zit er per portie in? Bron van vezels? Oké, hoeveel en welke vezels zitten er in. Hetzelfde geldt voor toegevoegde vitamines en mineralen. 0% is iets dat je vaak op verpakkingen tegenkomt. Veel mensen geloven nog altijd dat je vet beter kan vermijden. Het probleem daarvan is dat het weglaten van vet in welk product dan ook, het de smaak niet ten goede komt. Dat moet dus vervangen worden. En dat wordt meestal gedaan door suikers. Geraffineerde welteverstaan, probeer dit dus zoveel mogelijk te vermijden.

2. Volgorde ingrediënten
De volgorde waarin de ingrediënten van een product vermeld staan, is van cruciaal belang. De eerste vijf ingrediënten nemen dus het overgrote merendeel van het product voor hun rekening. Als die eerste vijf bestaan uit onbewerkte producten zoals melk, boter, volkoren meel, fruit of groenten, dan is het nog te overzien. Handig is het als de fabrikant de percentages erbij vermeld. Bestaat een product voor 94,6% uit vlees en voor de rest uit kruiden en gelatine, dan is dit oké. Als de verhouding meer naar de 60/40 neigen kun je het beter laten liggen. Bij Zlim streven wij naar het gebruiken van zo puur mogelijke producten, dus 100%. Helaas kan dit soms een uitdaging zijn, dus probeer dan producten te eten die zo dicht mogelijk bij de 100% zitten.

3. E-nummers of namen?
De hype rondom het vermijden van E-nummers is voorlopig nog niet afgelopen, dus in plaats van E-… te vermelden op de verpakking, wordt het beestje bij naam genoemd. Fabrikanten gebruiken nu een andere naam voor E-nummers. Soms handig, want citroenzuur, gelatine en cellulose zijn natuurlijke toevoegingen en als E-nummer niet direct te herkennen.

4. Voedingswaarde
Iets waar je ook voor op moet passen, is de grootte van de portie. Want als een product zeg 20 calorieën bevat lijkt dit misschien erg aantrekkelijk. Maar hoe veel of hoe weinig kan je ervan eten om aan die 20 calorieën te komen? Geen transvet is iets dat vaak op verpakkingen gebruikt wordt. Als 1 portie minder dan 1 gram transvet bevat, mag de fabrikant op de verpakking zetten dat het product geen transvet bevat. Transvet zijn vetten die nog slechter zijn dan onverzadigd vet. Transvet wordt voornamelijk in eten uit fabrieken toegepast.

5. Boodschappenhulpjes
Vinkjes, duimpjes en bloemetjes. Ze wekken de indruk dat je een gezond product in huis haalt. Niets is minder waar. Producenten moeten voor dit soort decoraties flink betalen en de criteria om zoiets te mogen plaatsen zijn ronduit belachelijk. Als jij als producent van een gemak product, bijvoorbeeld een ontbijtreep, X procent lager zit in suiker, vet of zout in vergelijking met je concurrent, mag je zo’n plaatje op het product plaatsen. Mits je daar ook flink voor betaald natuurlijk. Negeer ‘boodschappenhulpjes’ en lees het etiket.

Het is dus helemaal niet gek dat je door de bomen het bos niet meer kan zien! Producten doen er alles aan om hun product een gezond imago te geven.. Het beste is gewoon om standaard voor het pure, onbewerkte product te kiezen en zelf lekkere koek of soep te maken. Als je vanwege je drukke baan toch gemaksvoedsel in huis wil halen, kies dan voor de producten met de minste ingrediënten, de meeste natuurlijke ingrediënten en eet er altijd een salade of iets dergelijks bij om de voedingswaarde van je maaltijd op te hogen.

Bij Zlim begeleiden we je bij gezond en puur eten en geven we je tips om de juiste producten in de supermarkt te kiezen. Maak een afspraak bij een Zlim-studio bij jou in de buurt en bekijk wat zij voor jou kunnen betekenen.

Benieuwd wat zlim voor jou kan betekenen?