Als je zwanger bent is het belangrijk dat je extra goed oplet wat je binnenkrijgt. Je bent nu niet alleen verantwoordelijk voor je eigen leven, maar ook van het kleintje in je buik! 

Als je al een gezond voedingspatroon hebt hoef je vrij weinig aan te passen. Sommige producten worden wel afgeraden zoals rauw vlees en vis. Een handige app die je kan downloaden is ZwangerHap. Deze app is van het voedingscentrum en hier kan je makkelijk zien wat je wel en niet mag eten in je zwangerschap.

Misselijk 

Veel vrouwen zijn (in het begin) misselijk en moeten overgeven. Je kan zelfs afvallen in het eerste trimester. Dit baart veel vrouwen zorgen maar dit is in veel gevallen niet nodig. Je lichaam heeft het welzijn van je kindje centraal en zal als eerste alle nodige voedingstoffen naar je kindje sturen. Dit betekent wel dat jij je flink beroerd kan voelen. Belangrijk is dat je je vochtgehalte goed op pijl houdt. Drink over de hele dag kleine slokjes water zodat je niet uitdroogt. Als je water zelfs niet binnen kan houden neem dan contact op met je verloskundige.

Belangrijke voedinsstoffen

Van sommige voedingsstoffen heb je meer nodig tijdens de zwangerschap. Omdat je deze niet in voldoende mate uit je voeding kan halen, is het advies van de Gezondheidsraad om hier tijdens de zwangerschap voedingssupplementen voor te nemen.

Foliumzuur

Het is belangrijk om op tijd te starten met het nemen van foliumzuur, het liefst al voordat je zwanger bent. Je kindje heeft namelijk in de allereerste weken het foliumzuur het hardste nodig. Na 10 weken zwangerschap mag je met dit supplement stoppen. 

Vitamine D

Naast foliumzuur kan je ook wel wat extra vitamine D gebruiken. Vitamine D zorgt voor stevige botten voor jezelf en een goede botopbouw van je kindje. Normaal haal je vitamine D uit zonlicht en uit vette vis. Tijdens je zwangerschap wordt het slikken van 10 microgram extra vitamine D aangeraden.

Omega vetzuren

In omega vetzuren zitten essentiële bouwstoffen voor de hersenen van je kindje. Het is tijdens je zwangerschap aan te raden om één keer per week vette vis te eten en één keer per week magere vis. Lust je geen vis? Dan is het verstandig om visolie bij de slikken in de vorm van supplementen.

IJzer

Door genoeg ijzer binnen te krijgen verlaag je de kans opbloedarmoede en dit zorgt ervoor dat jij je fit en energiek voelt. IJzer zit in vlees, volkorenproducten en in groente zoals spinazie en broccoli. De opname van ijzer wordt bevorderd door inname van vitamine C. 

Heb je vragen over bepaalde voeding tijdens je zwangerschap? Je verloskundige is er voor jou om deze vragen persoonlijk te kunnen beantwoorden.

Benieuwd wat zlim voor jou kan betekenen?