Heb je last van een moeilijke spijsvertering, een moeizame stoelgang of staat je weerstand op een laag pitje? Dan kan het zijn dat je darmflora uit balans is. In onze dikke darm zijn miljoen bacteriën aanwezig, zowel goede als slechte. Samen vormen ze je darmflora. Goede bacteriën breken voedsel af en zetten het om naar belangrijke voedingsstoffen.

Je darmflora wordt bij de geboorte meegegeven en ontwikkelt zich voornamelijk in de eerste drie levensjaren. De manier van bevallen en wel of geen borstvoeding bepaalt al een groot deel. Daarna wordt je darmflora gevormd door je levensstijl, voedingsgewoonten, de cultuur waar je in leeft, hoe veel je beweegt en rust.

Eerder schreven wel al een blog over tips voor een gezonde darmflora. Hieronder vind je nog 4 andere tips om je darmflora te verbeteren:

1 Eet rustig en kauw goed op iedere hap

Door op iedere hap goed te kauwen, kunnen de spijsverteringsenzymen in je speeksel beter hun werk doen en als je rustig eet hoeft je spijsverteringstelsel niet in een keer een enorme hoeveelheid eten te verwerken. Zo verloopt je spijsvertering makkelijker en soepeler.

2 Eet bij elke maaltijd vezels

Vezels zorgen voor een stabiele darmflora. Stop dus altijd fruit, noten en zaden in je (yoghurt) ontbijtje, eet volkorengranen bij je lunch en eet eet ’s avonds veel groente en het liefst peulvruchten. 

3 Eet gevarieerd

Voor een gezonde darmflora is het belangrijk om gevarieerd te eten. Er leven ontzettend veel verschillende soorten darmbacteriën in je darmen. Elke soort speelt weer een andere rol voor je gezondheid en elke soort darmbacterie heeft ook weer andere voedingsstoffen nodig om te groeien. Hoe meer verschillende soorten darmbacteriën, hoe meer gezondheidsvoordelen. 

4 Vermijd roken en (overmatig) alcoholgebruik

Roken en (overmatig) alcoholgebruik zorgen ervoor dat de goede voedingstoffen niet worden opgenomen door de darmen. Daarnaast zorgt het ervoor dat afvalstoffen niet goed worden afgevoerd.

Bij Zlim helpen we je graag op het gebied van gezonde voeding en bekijken we samen waar bij jou winst te behalen is! Maak een afspraak bij een Zlim-studio bij jou in de buurt.

Benieuwd wat zlim voor jou kan betekenen?