An apple a day keeps the doctor away… Dit oude Engels gezegde hoor je vaak en het berust op waarheid. Maar waarom eigenlijk? Hoe gezond is een appel? Appels bevatten weinig calorieën. Een gemiddelde appel met schil levert ongeveer 75 kcal. Daarnaast geven ze snel een verzadigd gevoel. Ze leveren niet veel vitamine C, maar wel kalium en de oplosbare voedingsvezel pectine. De pectine uit de appel bindt zich aan het slechte cholesterol uit het bloed, waardoor het gehalte hieraan verlaagd wordt. En dat is weer goed voor hart- en bloedvaten. Voedingsvezels zijn heel belangrijk voor een gezonde darmflora en dus heel belangrijk voor je weerstand. Voor volwassenen geldt het advies om 2 porties fruit per dag te eten. Dat komt neer op 200 gram fruit of meer.

Duurzame voedingskeuze

Volgens het Voedingscentrum hebben Nederlandse en Europese appels het hele jaar door de laagste klimaatbelasting. Ook appels uit Argentinië, Chili, Brazilië hebben een lage klimaatbelasting. Daarentegen zijn appels uit Nieuw-Zeeland wat meer belastend, dus die kun je beter laten liggen. Wil je precies weten welke appel het meest duurzaam is in elke maand? Check dan even de website van Milieu Centraal. Zij hebben een handige groente en fruit kalender om te kijken wat een goede keuze is per maand.

Eet elke dag verschillende soorten voedingsvezels

Voedingsvezels zijn belangrijke voor een gezonde spijsvertering. Voor volwassenen geldt het advies om zo’n 30 tot 40 gram voedingsvezels per dag binnen te krijgen. Ze dragen bij aan een verzadigd gevoel na het eten en verminderen ze het risico op hart- en vaatziekten, diabetes type 2 en kanker. Er zijn verschillende typen vezels met elk andere eigenschappen.

Voedingsvezels kun je terugvinden in de volgende producten:
• Volkoren producten zoals volkorenbrood, volkorenpasta, zilvervliesrijst, havermout en haverzemelen
• Groente
• Fruit
• Peulvruchten zoals bruine bonen, kikkererwten en linzen
• Noten

Deze productgroepen bevatten allemaal verschillende soorten vezels, dus het is heel belangrijk om hiermee te variëren. Als je steeds voldoende varieert krijg je alle voedingsstoffen binnen die je nodig hebt.

Appelchips maken

Zin in appel gekregen? Maak eens deze gezonde appelchips. Heel leuk en makkelijk om te maken, vooral met kinderen. Appelchips is een verassend lekkere en gezonde knabbel.

Voor één volle bakplaat heb je nodig:
• 3 appels
• Kaneel
• Appelboor
• Bakplaat
• Bakpapier

Bereidingswijze
1. Zet de oven aan op 100 C
2. Schil de appels en steek het klokhuis eruit. Als je dit klusje door je kinderen laat doen, let dan wel goed op, want de appelboor is scherp!
3. Snijd dunne plakken van de appel en leg deze op de bakplaat leggen.
4. Schuif de bakplaat in de oven voor 60 minuten. Kijk na een uur of de appelschijfjes lichtbruin en redelijk hard zijn. Zo niet, stel de timer nog een keer op ca 20 minuten in en houd ze goed in de gaten.
5. Als de appels (licht) bruin zijn, haal je ze uit de oven, strooi er kaneel over en laat ze afkoelen.

Zlim recept appelchips maken
Zlim recept appelchips maken

Wil jij inspiratie voor heerlijke en gezonde recepten? Download dan ons gratis receptenboek!

Benieuwd wat zlim voor jou kan betekenen?