Lees hier alle maatregelen omtrent corona: meer info

De banaan is het tweede meest gegeten fruit in Nederland. Gemiddeld eten we in Nederland ruim 20 gram banaan per dag. Bananen staan over het algemeen in een slecht daglicht in verband met hun suikergehalte. Echter vind je in bananen veel vitamines en mineralen die andere vaak gegeten fruitsoorten, zoals appels en peren, weer niet hebben. Ze bevatten veel kalium, magnesium en vitamine A. Daarnaast hebben ze veel vezels die niet alleen verzadigend werken, maar kunnen er ook aan bijdragen dat je bloedsuikerspiegel beter in balans blijft. 

Bananen en afvallen

Bananen zijn geschikt om te eten als je wilt afvallen. Ze hebben, zoals iedere fruitsoort, belangrijke voedingswaardes en kenmerken. Ze bevatten veel vezels en kalium. Bananen bevatten wel relatief veel fruitsuiker, dat in grote hoeveelheden het afvallen kan vertragen, dus eet niet meer dan twee stuks fruit per dag tijdens het afvallen. Eet fruit van het seizoen en varieer zo veel mogelijk, dan krijg je én meer verschillende voedingsstoffen binnen, én varieer je met de gehaltes in suikers.

Een banaan is soms erg groot en bevat daardoor meer calorieën dan een gemiddeld stuk fruit. Als je als tussendoortje bijvoorbeeld yoghurt met banaan wilt eten, pak dan eens een halve banaan en bewaar de andere helft voor later. Deze is de dag erna zeker nog goed. Bananen kunnen niet goed tegen kou. De koelkast is daarom geen goede plek om je bananen te bewaren. Hieronder geven we je twee heerlijke recepten met banaan. Wil jij nog meer inspiratie op het gebied van heerlijke en gezonde recepten? Download dan ons gratis receptenboek!

Ontbijt recept bananasplit

Een heerlijk simpel ontbijt dat in een handomdraai klaar is.

Ingrediënten (voor 1 persoon)
• 1 banaan
• 125 gram Griekse yoghurt 0% vet of magere kwark
• 2 eetlepels muesli (of Kellog’s Special K, Cruesli Balans)

Bereidingswijze
1. Snijd de banaan in de lengte door de helft.
2. Verdeel de Griekse yoghurt of kwark erover.
3. Strooi de muesli erover.

Zlim ontbijt recept bananensplit

Recept bananenbrood

Heb je nog een paar rijpe bananen liggen? Ideaal voor een bananenbrood. Gebruik de bananen met bruine spikkels op de schil. Die zijn perfect voor een bananenbrood.

Ingrediënten
• 3 rijpe bananen
• 3 eieren
• snufje kaneel
• 1/2 zakje bakpoeder
• 180 gram volkorenbloem
• cakevorm
• keukenmachine of staafmixer

Bereidingswijze
1. Verwarm de oven op 180 °C.
2. Doe de 3 bananen, de eieren en kaneel in de keukenmachine en mix tot een glad beslag.
3. Doe dit in een kom en meng de volkorenbloem en het bakpoeder erdoor.
4. Giet het in een cakevorm.
5. Bak het bananenbrood ongeveer 50 minuten in de oven. Controleer met een prikker of het gaar is.

Je kan eventueel rozijnen of noten toevoegen voor de smaak en afwisseling, maar dit maakt het wel calorierijker. Zo’n heerlijk tussendoortje is wel erg verleidelijk, zeker als het net uit de oven komt. Probeer het niet in één keer op te eten, maar bewaar het. Snijd het brood in plakjes, leg er een bakpapiertje tussen en vries ze in. Zo heb je altijd een lekker en gezond tussendoortje klaarliggen om de lekkere trek te stillen.

Tip: Maak eens wentelteefjes van bananenbrood. Klop een ei met wat (plantaardige) melk en kaneel. Wentel plakjes bananenbrood erin en bak ze in de koekenpan. Heerlijk!

Zlim recept bananenbrood

Benieuwd wat zlim voor jou kan betekenen?