Spierkramp

Spierkrampen ontstaan wanneer spiervezels spontaan samentrekken en elkaar niet meer vanzelf loslaten. Over deze samentrekking heb je vaak geen controle. Kramp is veelvoorkomend en vrijwel altijd onschuldig. Toch kan het bij steeds terugkerende kramp zo zijn dat er een onderliggende oorzaak is. Soms is het dus slim om even een arts te raadplegen, want er zijn natuurlijk altijd uitzonderingen.

Waar kun je last hebben van spierkramp?

In principe kun je overal kramp krijgen. Wel is het zo dat plekken die minder doorbloed zijn, in de regel wat vaker verkrampen dan goed doorbloede lichaamsdelen. Denk hierbij aan de handen en voeten. Ook in spiergroepen die zwaar belast worden, zal eerder kramp optreden. De kuiten zijn hier een goed voorbeeld van.

Waardoor ontstaat spierkramp?

Bij het ontstaan van spierkramp kunnen verschillende factoren een rol spelen. Vaak is het echter terug te leiden naar het milieu van de spier. In de meeste gevallen is er een tekort van goede stoffen of juist een overschot aan slechte stoffen. Normaal trekken spieren zich samen en ontspannen zich daarna weer. Hiervoor zijn bepaalde stoffen nodig, zoals magnesium, kalium en calcium. Bij een tekort aan deze stoffen wordt het proces van aanspannen en ontspannen verstoord.

Kun je spierkramp voorkomen?

Spierkramp 100 procent voorkomen, is niet mogelijk. Wel kun je de kans op kramp minimaliseren:

Do:

  • Het lichaam goed hydrateren; altijd voldoende drinken dus.
  • Gezond en gevarieerd eten. Bij een tekort aan mineralen kun je eventueel een multivitamine slikken.
  • Bewegen in een verwarmde omgeving zoals bij de thermo fysische methode van zlim. De warmte in de cabine bevordert de doorbloeding van huid- en spierweefsel en voorkomt spierpijn en spierkrampen.
  • De ozonzuurstof in onze ozoncabines stimuleert de bloeddoorstroming en de verwerking van afvalstoffen. Dit draagt ook bij aan vermindering en/of voorkoming van spierkrampen.

Don’t:

  • Alcohol drinken.
  • Overmatig cafeïne gebruiken.
  • Onvoldoende slapen.
  • Ononderbroken herhaaldelijke bewegingen uitvoeren.

Let ook op bij het gebruik van bepaalde medicijnen. Sommige middelen – zoals plastabletten en cholesterolverlagers – kunnen ook kramp opwekken.

Wat moet je doen als je tijdens het bewegen last krijgt van kramp?

Veel mensen rekken een verkrampte spier en dat is inderdaad nog steeds de effectiefste manier om kramp op te heffen. Zorg wel dat je op een rustige manier rek aanbrengt op de verkrampte spier. Wanneer een spier moeilijk te rekken valt, kan je rustig opgebouwde druk op de spier aanbrengen. Als je de druk of rek even vasthoudt, zal de spier zich ontspannen. Probeer daarna ook direct wat te drinken, voor het geval dat uitdroging de achterliggende oorzaak was.

Benieuwd wat zlim voor jou kan betekenen?