Al velen jaren zijn er koolhydraatarme diëten te volgen. Maar is dit wel zo effectief en gezond? Het suggereert dat koolhydraten dikmakers zouden zijn. Maar dit is niet waar. Koolhydraten zijn niet ongezond en je lichaam heeft ze hard nodig om te kunnen functioneren. Een groot deel van onze energie halen we uit koolhydraten. Echter, de meeste mensen eten naar verhouding teveel snelle koolhydraten. Snelle koolhydraten (snoep, koek, frisdrank) zijn puur suiker en daar heeft je lichaam niets aan. Denk hierbij ook aan producten waar suiker aan toegevoegd is. Er zitten geen of weinig voedingsstoffen in, maar wel onnodig veel calorieën.

Nadelen van een koolhydraatarm dieet

• Koolhydraten worden (veelal) vervangen door eiwitten. Je nieren kunnen overbelast raken door de afvalproducten die ontstaan bij de vertering van eiwitten.
• En vergeet niet dat je ook, van een teveel aan calorieën uit eiwitten, kunt aankomen.
• Bovendien is een koolhydraatarm dieet niet vol te houden op de lange termijn met als gevolg, net zoals de meeste diëten, dat de kilo’s er zo weer aan vliegen.
• Wanneer je geen of weinig koolhydraten eet, wordt dat meestal gecompenseerd met teveel aan vette producten. We weten allemaal dat dat niet goed is voor je hart en vaten.

Kies daarom zoveel mogelijk voor de goede koolhydraten, ook wel de langzame of complexe koolhydraten genoemd. Deze zitten in producten zoals groente, fruit, peulvruchten, volkoren producten, quinoa, bulgur en nog veel meer.

Is koolhydraatarm eten effectief?

Koolhydraten hebben we nodig

Koolhydraten zijn gezond en belangrijk in onze dagelijkse energiebehoefte. Alles draait om variatie en balans. We hebben alle voedingsstoffen nodig, de verhouding waarin hangt af van je persoonlijke situatie. Je levensstijl en eetpatroon aanpassen is de enige sleutel tot succesvol afslanken met een blijvend resultaat. Dus meer bewegen en gezond eten volgens de richtlijnen van de schijf van vijf en de voedingsdriehoek.

Wil je weten wat Zlim voor jou kan betekenen? Neem contact op met een van onze begeleiders. Ze stellen met plezier een programma voor je samen zodat je het leven vol energie en vertrouwen tegemoet kunt gaan.

Wil jij inspiratie voor heerlijke en vooral gezonde recepten? Download dan ons gratis receptenboek!

Benieuwd wat zlim voor jou kan betekenen?