Je loopt door de rustige natuur zonder afleiding om je heen en toch blijft je hoofd van gedachte naar gedachte gaan. Of je bent aan het werk achter je laptop en je gedachten gaan toch weer naar andere dingen. Welke afspraken heb ik de rest van de middag; heb ik de wasmachine wel aangezet; wat ga ik vanavond koken; oeps, ik ben mijn vader gister vergeten te bellen; dat is waar ook ik moet mijn zomervakantie nog boeken. Voordat je het weet ben je een aantal uur verder en lig je in gedachte aan het strand met een heerlijke cocktail in je hand. Herkenbaar?

In het boeddhisme noemen ze deze gedachte sprongen je monkey mind. Rumoerige aapjes in ons hoofd die veel kabaal maken, continue schreeuwen om aandacht en ons voortdurend afleiden waardoor wij van gedachte naar gedachte springen. Je kunt je voorstellen dat dit erg luidruchtig, druk en chaotisch is. Wist je dat we ongeveer 120.000 gedachten per dag hebben. De aap in je hoofd is continue bezig met oneindige to-do lijsten, het verleden, twijfels en onzekerheden over de toekomst. Zolang we al die gedachtes niet al te serieus nemen is er nog niet veel aan de hand.  Maar vaak vinden we onbewust deze gedachtes toch belangrijk.

Wat kun je doen om je monkey mind te temmen?

  1. Erken dat je de gedachte hebt ‘ik heb een gedachte, ik ben niet mijn gedachte’.  De uitdaging is om je bewust te zijn dat je aan het denken bent, zonder je erin te verliezen, zonder het te analyseren (nadenken over denken), zonder het te willen begrijpen, van je af te duwen of er überhaupt iets mee te willen. Eigenlijk is het heel eenvoudig, voorzie het ‘denken’ van een label DENKEN. Gedachten zijn geen feiten. Bekijk jouw gedachte van een afstand, dit kan ruimte geven.
  2. Geef je gedachten een opdracht. Door je te focussen op een taak ga je merken dat je gedachten meer op de achtergrond aanwezig zullen zijn. 

Voorbeelden van opdrachten die je kunnen helpen je gedachten onder controle te krijgen:

Focus op je ademhaling

Probeer met je aandacht bij je ademhaling te blijven. Observeer zonder oordeel. Komen er toch gedachten op, geen paniek laat ze er zijn en focus je opnieuw weer op je ademhaling. 

Schrijf op

Houd een (bullet) journal bij waarbij jij dagelijks jouw gedachten op papier zet.

Ga bewegen & sporten

Beweging helpt om je aandacht te verleggen en je hoofd leeg te maken. Daarbij is beweging en sporten goed voor je, een win-win. Kies een vorm van bewegen die jij fijn vindt om te doen. 

Focus je op iets of iemand buiten jezelf

Ga tekenen, muziek maken, lees een goed boek, kijk een leuke film of help iemand uit jouw omgeving. Verleg je focus en dus zo je gedachte. 

Benieuwd naar wat Zlim voor jou kan betekenen? Maak dan een afspraak bij een Zlim-studio bij jou in de buurt.

Benieuwd wat zlim voor jou kan betekenen?