Eten is niet alleen een fysieke behoefte, maar gaat vaak ook over genot en comfort. Het is belangrijk om een gezonde relatie met voeding te hebben, en dat begint meestal al bij het vinden van de juiste portiegrootte. In deze blog vertellen we je hoe je een gevoelsmatige benadering van portiecontrole kan hebben. Het bewust worden van onze lichamelijke signalen en luisteren naar ons verzadigingsgevoel.

 1. Vertraag en geniet van elke hap:
  In onze drukke levens haasten we ons vaak tijdens het eten, waardoor we niet echt kunnen genieten van onze maaltijden. Door bewust te vertragen en elke hap te waarderen, geven we ons lichaam de tijd om te registreren wat we eten. Dit helpt ons om beter naar ons verzadigingsgevoel te luisteren en te weten wanneer we genoeg hebben gehad.
 2. Luister naar je honger- en verzadigingssignalen:
  Ons lichaam geeft ons voortdurend signalen over onze honger- en verzadigingsniveaus. Het is belangrijk om hier bewust van te zijn en erop te reageren. Voordat je begint met eten, vraag jezelf af hoe hongerig je echt bent op een schaal van 1 tot 10. Probeer ook tijdens het eten regelmatig te checken hoe verzadigd je je voelt. Stop met eten wanneer je je tevreden voelt, niet per se wanneer je bord leeg is.
 3. Gebruik je intuïtie bij het opscheppen:
  In plaats van het volgen van strikte regels over portiegroottes, probeer je intuïtie te gebruiken bij het opscheppen van je maaltijden. Voel aan wat je lichaam nodig heeft en pas je portiegrootte daarop aan. Soms heb je meer nodig, soms minder. Het draait allemaal om het vinden van de balans die goed voelt voor jou.
 4. Gebruik een kleiner bord:
  Onze ogen kunnen ons voor de gek houden als het gaat om portiegroottes. Door een kleiner bord te gebruiken, creëer je de optische illusie van een voller bord, zelfs als de hoeveelheid voedsel hetzelfde is. Dit kan je helpen om minder te eten zonder het gevoel te hebben dat je iets mist.
 5. Wees mild voor jezelf:
  Portiecontrole gaat niet over het beperken of straffen van jezelf. Het gaat erom bewust te zijn van je lichaam en te genieten van het voeden ervan. Soms zul je te veel eten, soms te weinig. Wees mild voor jezelf en leer van elke ervaring. Het gaat om het vinden van de juiste balans op de lange termijn.

Benieuwd wat zlim voor jou kan betekenen?