Het verspillen van voedsel is het laatste wat we willen natuurlijk. Zeker in deze tijden van inflatie. Toch wordt er jaarlijks 9% van ons voedsel weggegooid, dat is zo’n 34 kilo per persoon per jaar! Toch kan het niet verspillen van voedsel soms erg lastig zijn. Het kan wat voorwerk en planning kosten, maar dit loont dan ook!

  1. Vriezer

Bespaartip! Wanneer je eten in de aanbieding koopt kun je het andere pak gemakkelijk invriezen. Zo eet je niet een hele week hetzelfde, waardoor je beter kunt variëren. Daarnaast zijn er vaak ook voordeelverpakkingen, die veel in de kosten schelen. Het is erg makkelijk om deze verpakkingen te verdelen in kleinere porties om deze vervolgens in te vriezen. Ook vlees, groentes en brood zijn gemakkelijk in te vriezen of al uit de vriezer te koop. Daarnaast kun je gemakkelijk een maaltijd na bereiding invriezen. Gemiddeld kunnen producten ongeveer 3 maanden in de vriezer bewaard worden zonder kwaliteitsverlies.

  • Maak een weekmenu

Wanneer je een weekmenu maakt kun je plannen welke ingrediënten goed bij elkaar passen. Je kunt hier kijken naar producten die snel over datum zijn en deze als eerste bereiden. Op deze manier zie je ook dat je voldoende gevarieerd eet. Hierbij kun je verschillende producten uit de vriezer halen en heb je gemakkelijk een hele maaltijd bij elkaar. Zijn de courgettes in de aanbieding? Maak dan bijvoorbeeld een dag gevulde courgette en de andere dag courgettepasta. Zo heb je twee geheel verschillende gerechten, maar maak je wel je voedsel op.

  • Gerechten vol groente

Eet een aantal keer per week een gerecht waarbij veel verschillende groente passen. Bijvoorbeeld een curry, een traybake, een pokebowl, een buddhabowl of een quiche. Zo kun je in een keer de overgebleven groente opmaken.

  • Soep

Heb je ondanks een goede planning, toch veel groente over. Maak hier dan een heerlijke soep van. Deze kun je vervolgens invriezen en bijvoorbeeld meenemen als lunch naar werk! Zo krijg je tijdens je lunch ook al groente binnen.

Heb jij moeite met gezond en gevarieerd eten? Bij Zlim helpen we je bij het maken van verantwoorde keuzes. Maak een vrijblijvende afspraak bij een Zlim-studio bij jou in de buurt.

Benieuwd wat zlim voor jou kan betekenen?