Welke homonen hebben effect op je gewicht?

Crashdiëten is gelukkig steeds minder populair.  De meeste mensen weten inmiddels dat een gezond gewicht een combinatie is van verschillende leefstijlfactoren. Denk aan: gezond eten, bewegen, slaap, ontspanning en stressreductie. Toch kan je het gevoel hebben dat je alles goeddoet maar toch niet afvalt of zelfs aankomt.. Je hormonen zijn dan vaak de boosdoener

In deze blog en de aankomende blogs gaan we ze een voor een aan je uitleggen en we beginnen bij het hormoon: Leptine

Leptine is het “ik zit vol” hormoon en wordt uitgescheiden door je vetcellen. Leptine geeft een signaal naar je hersenen dat je voldoende hebt gegeten. Maar wanneer je te vaak te veel (en ongezond) eet, stijgt je leptine te hard. Je hersenen krijgen er dan zoveel van binnen, dat het steeds minder gevoelig wordt voor de signalen van het hormoon. Dit is vergelijkbaar met hoe je minder gevoelig kunt worden voor koffie en alcohol. Resultaat hiervan is dat je kampt met veel meer honger, meer vetopslag en een onrustig gevoel.

Leptinegevoeligheid verbeteren

Het is mogelijk om je gevoeligheid voor leptine weer te verhogen, je kunt dit doen aan de hand van de volgende tips:

  1. Houd je aan een gezonde leefstijl met pure voeding en onbewerkte producten. 
  2. Kom in beweging! Je lichaam kan de leptine beter kan reguleren als je lichaam regelmatig in beweging komt
  3. Eet 3 maaltijden per dag en neem geen snacks. Zo voorkom je te veel suikerpieken over de dag, en deze pieken verstoren ook je leptinegevoeligheid.
  4. Eet langzaam en kauw goed op je voedsel. Zo herken je eerder het hongergevoel en zul je minder snel overeten
  5. Vermijd suiker! Suiker en kunstmatige suikers verstoren je hormoonbalans en werken verslavend waardoor de gevoeligheid voor leptine verlaagd.

Benieuwd wat zlim voor jou kan betekenen?