Crashdiëten is gelukkig steeds minder populair.  De meeste mensen weten inmiddels dat een gezond gewicht een combinatie is van verschillende leefstijlfactoren. Denk aan: gezond eten, bewegen, slaap, ontspanning en stressreductie. Toch kan je het gevoel hebben dat je alles goed doet maar toch niet afvalt of zelfs aankomt. Je hormonen zijn dan vaak de boosdoener. 

In deze blog en aankomende blogs gaan we ze een voor een aan je uitleggen en vandaag hebben we het over het hormoon: insuline 

Insuline is een stof in ons lichaam die helpt om onze suikerwaarden te regelen. Als we eten, wordt het voedsel omgezet in suiker (glucose) in ons bloed. Insuline zorgt ervoor dat deze suiker naar onze lichaamscellen wordt gebracht, waar het als energie kan worden gebruikt of als vet kan worden opgeslagen voor later gebruik.

Als we veel suikerrijk voedsel eten, zoals snoep en wit brood, maakt ons lichaam meer insuline aan. Te veel insuline kan leiden tot het opslaan van te veel vet in ons lichaam, vooral rond onze buik. Dit kan ons gewicht laten toenemen.

Als we vaak te veel suikerrijk voedsel eten, kunnen onze lichaamscellen minder goed reageren op insuline, dit wordt insulineresistentie genoemd. Ons lichaam moet dan nog meer insuline produceren om de suiker onder controle te houden. Helaas kan dit leiden tot gewichtstoename en kan het moeilijker worden om af te vallen.

Om te helpen ons gewicht onder controle te houden, kunnen we proberen:

  1. Minder suikerrijk voedsel te eten en meer volkoren producten, groenten en bonen te kiezen.
  2. Voedsel te eten dat niet alleen suiker bevat, maar ook eiwitten en gezonde vetten.
  3. Regelmatig bewegen, omdat lichaamsbeweging kan helpen om onze suikers beter te gebruiken.
  4. Proberen minder suikerhoudende dranken en zoete snacks te consumeren.

Het is belangrijk om te onthouden dat ieder lichaam anders is, dus wat voor de ene persoon werkt, werkt mogelijk niet voor de andere. Als je vragen hebt over je gewicht of gezondheid, is het altijd goed om met een professional te praten.

Benieuwd wat zlim voor jou kan betekenen?