Veel vrouwen herkennen het: in de week voordat je ongesteld wordt, zit je anders in je vel. Je hebt een kort lontje, weinig energie, een opgeblazen gevoel. En je hebt meer honger dan normaal. De klachten verdwijnen meestal één of enkele dagen nadat de menstruatie is begonnen.

PMS heeft te maken met een verandering in de hormoonbalans in de tweede fase van je menstruatiecyclus. Je progesteronspiegel wordt hoger en de oestrogeenspiegel lager. Oestrogeen kan je eetlust onderdrukken, terwijl progesteron voor een toename van je eetlust zorgt.

Deze terugkerende verstoring van je hormoonbalans kan erg vervelend zijn. Belangrijk is dat je juist in die periode goed voor jezelf zorgt. Een goede leefstijl heeft namelijk een positieve invloed op je klachten. Hieronder tips op het gebied van body, food en mind.

  • Body – Endorfine en serotonine

Bewegen bevordert de aanmaak van endorfine (neurotransmitter, ook wel het gelukshormoon genoemd) waardoor je je beter voelt. Beweeg en sport bij voorkeur in de buitenlucht. Zonlicht maakt namelijk serotonine (nog zo’n fijne neurotransmitter met een overwegend stimulerende werking) vrij. Bij veel vrouwen verergeren de PMS-klachten in de herfst, wat wordt toegeschreven aan het gebrek aan zonlicht. Dus pak in de week voordat je ongesteld wordt een uurtje zonlicht door een wandeling te maken of een rondje hard te lopen. Je zult merken dat je ervan opknapt!

  • Food

Ook goede voeding heeft een positieve werking op je PMS. Hieronder vijf tips:

  1. Vermijd alle vormen van suikers en geraffineerde koolhydraten. Een té snel stijgende bloedsuikerspiegel veroorzaakt cellulaire ontstekingen, wat de oorzaak lijkt te zijn van PMS- klachten.
  2. Niet iedereen heeft er last van, maar er zijn aanwijzingen dat zuivelproducten de klachten kunnen triggeren. Niet alleen melk maar ook kwark en yoghurt van koeien. Het is de moeite waard om uit te proberen of dat voor jou ook zo is.
  3. Er is aangetoond dat omega-3 vetzuren menstruatiepijnen kunnen verminderen. Eet dus vette vis. Vermijd in ieder geval alle transvetten.
  4. Vermijd (overmatige) consumptie van cafeïne in koffie en frisdranken.
  5. Vermijd roken en alcohol.
  • Mind – Ontspan en slaap lekker

Zeker in de periode voor de menstruatie, ben je een betere versie van jezelf als je je kunt ontspannen. Zorg dus voor voldoende rust in de dagen voor (en tijdens) je menstruatie. Echt, we snappen en herkennen je drukke leven. En weten dat het soms lastig is om een moment voor jezelf in te plannen. Maar zeg die afspraak af en laat het huishouden even links liggen. Pak dat avondje op de bank of mediteer een kwartiertje. Geloof ons: dat maakt het verschil.

Zorg daarnaast voor een goede nachtrust en geef je slaaproutine net dat beetje extra aandacht. Dat betekent ruim de tijd nemen om af te schakelen voor je naar bed gaat en minimaliseer je schermtijd. En als je dan in bed ligt helpt deze ademhalingsoefening je binnen no-time in slaap.

Benieuwd naar wat Zlim voor jou kan betekenen? Maak dan een afspraak bij een Zlim-studio bij jou in de buurt.

Benieuwd wat zlim voor jou kan betekenen?