Lees hier alle maatregelen omtrent corona: meer info

Zijn aardappels dikmakers??

aardappel

Wanneer we aan aardappelen denken gaat er bij veel mensen meteen een rood lichtje branden. “Een aardappel is toch een dikmaker?”. Is dat wel zo?
Aardappelen bevatten geen grammetje vet! Ze zijn een bron van zetmeel, kalium en vitamine C. Naast de nodige brandstof voor ons lichaam te zijn regelt het ook onze vochtbalans, zorgt het ervoor dat prikkels door onze zenuwen doorgegeven worden, draagt het bij aan ons immuunsysteem (en helpt ons dus ziektes te bestrijden), helpt het in de aanmaak van onze hormonen en bevorderd het de opname van ijzer.
Al deze positieve dingen opgesomd, hoe komt het dan dat de aardappel bij sommige in slecht daglicht staat?
Zoals eerder gezegd bevat de aardappel geen vet en is het vooral een bron van zetmeel. Veel mensen denken dat zetmeel, dus ook de aardappel, dik maakt. 1 gram zetmeel levert 4 calorieën, terwijl 1 gram vet 9 calorieën oplevert. Deze opmerking is dus niet terecht!
200 gram aardappelen leveren 160 calorieën, dezelfde portie rijst, deegwaren of quinoa brengt ongeveer 300 calorieën met zich mee. Een portie friet van 200 gram levert vier maal zoveel calorieën als dezelfde portie gekookte aardappelen, de bereidingswijze en variatie erin is dus zeker iets waar we bewust bij moeten stilstaan.
Kortom, zet de aardappel eens wat vaker op het menu! Op een spiesje met groenten, in de schil of gewoon lekker gekookt met wat kruiden!

Benieuwd wat zlim voor jou kan betekenen?