Overal om ons heen gaat het over gezondheid. Is het een trend? De tijd waarin we leven? Of is het noodzaak en zijn we ons daar veel bewuster van? Het lijkt wel of iedereen op het moment in meer of mindere mate zijn leefstijl aanpast. We willen allemaal gezond zijn en gezond blijven. Het lijkt erop dat er bij vele van ons een belletje is gaan rinkelen. Websites en online advies te over. Boekenplanken vol met kookboeken, al dan niet volgens speciaal dieet. Gezond eten is hip and happening.
Bewegen en eten
Dat iedereen meer beweegt is zichtbaar op straat. Steeds meer mensen gaan lekker naar buiten om een frisse neus te halen of gaan naar de sportschool. Maar je gezondheid bestaat natuurlijk niet alleen uit je bewegingspatroon. Je fysieke en mentale gezondheid wordt bepaald door verschillende factoren. Goede voeding is de tweede belangrijke pijler.
Wat is goede voeding?
Goede voeding levert genoeg energie en voedingsstoffen voor je lijf. Zoals eiwitten, vitamines, mineralen, vezels, maar ook vetten en koolhydraten heb je nodig. Net als voldoende vocht. Met goede voeding voel je je fitter, en bovendien verklein je de kans op ziekten zoals diabetes en ziekten van hart en bloedvaten. Dat in aanmerking genomen begrijp je gelijk dat we moeilijk van één product kunnen aangeven of het goed of slecht is. Het gaat om het totaalbeeld; het totaal van wat je eet, maakt of je gezond bezig bent of iets minder.
Tips voor een gezonde basis
Onderzoek heeft ons geleerd dat we een aantal basisregels kunnen volgen als het aankomt op gezonde voeding. Zo wordt er geadviseerd om veel groenten en fruit te eten. Per dag zou je minimaal 250 gram groente en 200 gram fruit moeten eten. Maar ook voldoende peulvruchten en ongezouten noten horen bij de basis van gezonde voeding. Matig je zoutgebruik en drink weinig suikerhoudende dranken, en liever geen alcohol. Veel van deze tips weten we natuurlijk allemaal. Mag je dan nooit meer een frietje mét, of een handje chips?
Verbeter je eetgewoontes
Om een gezonder voedingspatroon te krijgen moet je keuzes maken, en als het even kan moet je slim kiezen. We snappen allemaal dat een appel een gezondere keuze is dan een chocoladereep of zakje chips. Maar, wat doén we? Wat eten we werkelijk op een dag, in een week? Begin eens met het bijhouden van je eetgewoontes. Hoewel je vaak denkt best goed bezig te zijn kan zo’n eetdagboek je verrassende inzichten opleveren. Je weet dan ook beter waar je kunt beginnen met verbeteren. Veranderen is lastig, en het roer rigoureus omgooien is moeilijk vol te houden.
Kleine stapjes
Met kleine stapjes kom je er ook, en bovendien creëer je op die manier nieuwe, gezondere, gewoontes. Vervang de spekjes in de andijviestamppot bijvoorbeeld door amandelen. Kies bij je pastagerecht voor volkoren pasta. En drink jij graag een glas cola? Probeer dat eens te vervangen door een glas (bruisend) water. Het voedingscentrum geeft je nog veel meer van deze eetwissel-tips. Wat ook goed werkt is je weekmenu plannen. Weten wat je eet voorkomt last minute keuzes, die vaak een tikkie minder gezond kunnen zijn.
Seizoensgroenten geven extra veel voedingsstoffen
Nog een andere tip voor gezonde voeding; eet mee met het seizoen. Kies voor de groenten die op dit moment vers uit eigen bodem komen. Dat heeft zo zijn voordelen. Zo is de smaak van de producten lekkerder in de periode dat ze werkelijk geoogst worden. De prijs is vaak lager, maar ook kies je op die manier voor duurzaam eten. En, alles wat je nodig hebt zit er in! In de kille en guren januari maand bijvoorbeeld komt de witlof van het land. Boordevol vitamine C. Kunnen we wel gebruiken, dat beetje extra power voor je weerstand.
Advies van Zlim voedingsdeskundigen
Bij Zlim kun je terecht als je je leefstijl wilt verbeteren. Voor je beweging, maar ook voor je voeding. De diëtisten en voedingsdeskundigen bij Zlim begeleiden je om op de juiste manier te eten. We houden bij Zlim van goed én lekker eten, en die twee gaan prima samen. We stellen geen ingewikkeld dieet voor je samen, maar passen je eetpatroon aan aan jouw behoeften. Je zult versteld staan, als je ziet wat je allemaal mag eten en in welke hoeveelheden.
De combinatie van afslanken op je eigen manier en het persoonlijke bewegingsplan, zorgt ervoor dat je niet alleen nú de kilo’s kwijtraakt, maar ook straks na het zlimmen je nieuwe gewicht kunt behouden. Zo kun je fitter en gezonder door het leven.
Wil je ook advies bij het maken van gezonde keuzes? Onze deskundigen staan voor je klaar. Maak een afspraak bij een vestiging in de buurt en kijk wat Zlim voor jou kan betekenen.