Vijftien jaar geleden meldde Lenny Vervest zich bij de Zlim studio in Beuningen. Ze liep moeilijk en was behoorlijk uitgeput van de trap die ze had moeten nemen. Niet zo gek als je bedenkt dat ze toen 70 was.

In beweging blijven

Lenny is altijd een sportieve vrouw geweest. “Ik fietste vroeger enorme afstanden. Toen ik ouder werd lukte dat steeds minder goed helaas. Ook omdat ik een probleem heb met mijn onderbenen. Daar zit nauwelijks nog gevoel in.” Toch wilde ze graag in beweging blijven en ging naar de sportschool. Maar daar wordt veel gedaan met “voetenwerk” en dat ging dus niet meer. Ze las iets over Zlim en besloot een afspraak te maken voor een intakegesprek.

Doen wat je wel kunt

“Ik werd heel prettig ontvangen, ik heb nooit het gevoel gekregen dat ik bijvoorbeeld oud was. Wat ik aan Zlim zo heel krachtig vind is dat het programma aangepast wordt aan wat je kunt. Als ik een oefening niet goed kan, dan zoeken we een andere oefening die ik wél kan. De persoonlijke begeleiding is heel goed”, vertelt Lenny enthousiast. Omdat de oefeningen liggend worden uitgevoerd kon Lenny eigenlijk gelijk heel goed meekomen; ze hoefde immers niet op haar voeten te staan. Haar conditie verbeterde aanzienlijk. De trap bleef moeilijk vanwege haar benen, maar ze was een stuk minder uitgeput als ze boven kwam.

Gezond oud worden met Zlim

Schepje er bovenop doen

Dat is dus al 15 jaar geleden. Nog altijd komt Lenny meerdere keren per week haar oefeningen doen bij Zlim. Dit jaar wordt ze 85 jaar! Die trap hoeft ze gelukkig niet meer op, de studio in Beuningen is inmiddels verhuisd. “Ik ga er nog altijd met plezier naar toe en werk mijn programma af. Het aantal herhalingen is voor mij vastgesteld op 40, maar soms doe ik er nog een schepje bovenop. Ik moet wel het gevoel hebben dat ik iets doe.” vertelt Lenny lachend.

Tijdens de sluiting, vanwege corona in 2020, merkte ze ook echt dat ze minder lekker bewoog. Daardoor kwam er ook wat gewicht bij. “Ik weet gewoon dat ik moet bewegen, hoe moeilijk dat soms ook is. Ik voel me nu weer een stuk fitter. Niet alleen lichamelijk, maar ook mentaal. Bovendien is het contact met de anderen ook heel leuk, ook al is alles nu veel meer op afstand van elkaar.”

De voordelen van Zlim voor ouderen

Lenny woont in dezelfde straat als de Zlim studio in Beuningen. Het appartementencomplex waar ze woont is heel gemêleerd; jong en ouder woont door elkaar. Het valt haar op dat de oudere bewoners er meer op uit trekken. Een van haar buren van 91 maakt ook dagelijks een ommetje; omdat het moet. “Ja, bewegen moet zeker, en ik zou willen dat meer ouderen naar Zlim gaan en de voordelen daarvan ervaren” vertelt Lenny.  “Daar is goede begeleiding, je krijgt een programma op maat en je voorkomt blessures. En het is gezellig,  je hebt gelijk wat meer contact met anderen.”

De fitte dame loopt als ze gaat zlimmen, nog altijd zelf de straat door naar de studio. Ze maakt dan gebruik van een rollator. “Ik doe er ongeveer 25 minuten over. Dat is gelijk een goede warming up. Meestal loop ik ook weer terug.” Af en toe haalt een van de andere Zlimmers haar op en in geval van nood kan ze ook nog een beroep doen op de buurttaxi.  

Ze is nog lang niet klaar met Zlim. “Ik ga door zolang het kan. Alle ouderen zou ik willen adviseren naar Zlim te gaan. Door daar te bewegen is ouder worden echt gemakkelijker!”

Benieuwd wat zlim voor jou kan betekenen?