Een watermeloen heet niet voor niets watermeloen: deze zomerse lekkernij bestaat voor 95% uit water. Daarnaast bevat het onder andere ook ijzer, vezels, vitamine C, lycopeen, bètacaroteen en kalium. Kalium helpt om je zenuwen en spieren goed te laten functioneren, het heeft een bloeddrukverlagend effect.

Watermeloen bevat ook L-Citrulline. Dit wordt in het lichaam omgezet in arganine en stikstofmonoxide. Meer stikstof in het bloed zorgt ervoor dat voedingsstoffen sneller naar je spieren worden vervoerd, wat bijdraagt aan sneller herstel. L-citrulline zorgt voor een vermindering van de spierpijn na zware inspanning. 

Gooi de pitjes van de watermeloen niet zomaar weg! Ze bestaan voor 35% uit proteïne en zitten boordevol met vitaminen en mineralen. Erg gezond dus en lekker om ze te roosteren en te gebruiken in salades, granola of als lekkere snack.

Voedingswaarde

Wil je weten hoe het zit met de voedingswaarde van de watermeloen?
In 1 schijf van zo’n 300 gram zitten:

  • 108 kilocalorieën
  • 24 gram Koolhydraten
  • 1,8 gram Vezels
  • 1,5 gram Eiwit
  • 0,02 zout

Vaak bevat de dagelijkse voeding veel zout waardoor er meer vocht wordt vastgehouden. Dit is niet goed voor je bloeddruk en het zorgt tevens voor extra gewicht. Het eten van watermeloen lest niet alleen je dorst en brengt je bloeddruk omlaag, maar zorgt ook voor het afdrijven van vocht. Watermeloen is dus super gezond!

Groente of fruit?

Wist je dat meloen helemaal geen fruit is? De meloen is familie van de komkommer en dus eigenlijk groente. Omdat de vrucht zo zoet is wordt het verkocht als fruit. Meloenen kunnen goed gekruist worden waardoor er wel meer dan 70 verschillende meloensoorten zijn.

Watermeloen is het lekkerst in de maanden juli, augustus en september. Een echt lekker fris tussendoortje wanneer je de meloen in de koelkast bewaart. Daar is hij een aantal dagen houdbaar. De meeste andere meloensoorten bewaar je juist niet in de koelkast. 

Wanneer je een watermeloen koopt let er dan op dat er geen zachte, beurse plekken op zitten. Een watermeloen hoort stevig aan te voelen en klinkt hol als je erop klopt.

Gerechten met watermeloen

Je gebruikt watermeloen om de lekkerste en meest gezonde gerechtjes klaar te maken. Een fruitpizza, zomerspies of frisse salade staat zo op tafel. Kijk voor meer inspiratie tussen onze recepten of download het zomerse Zlim receptenboek.

Benieuwd wat zlim voor jou kan betekenen?