In de wereld van voeding en gezondheid zijn er altijd nieuwe trends die opkomen. Een van de nieuwste ontdekkingen die veel aandacht krijgt, is resistent zetmeel. Maar wat is resistent zetmeel eigenlijk? In deze blog zullen we deze vragen beantwoorden en je laten zien hoe je resistent zetmeel kunt toevoegen aan je dagelijkse voeding.

Wat is resistent zetmeel?
Zetmeel is een koolhydraat dat voorkomt in voedingsmiddelen zoals aardappelen, rijst, maïs en granen. Normaal gesproken wordt zetmeel afgebroken en verteerd door enzymen in ons lichaam, waardoor het wordt omgezet in glucose (suiker) en als energie wordt gebruikt. Resistent zetmeel is echter een vorm van zetmeel dat niet volledig wordt afgebroken en geabsorbeerd in de dunne darm. Het bereikt de dikke darm, waar het dient als voeding voor goede darmbacteriën.

De voordelen van resistent zetmeel:

  1. Verbeterde spijsvertering: Resistent zetmeel werkt hetzelfde als prebiotica, wat betekent dat het de groei van goede bacteriën in de darmen stimuleert. Dit kan de spijsvertering en de opname van voedingsstoffen verbeteren.
  2. Gewichtsbeheersing: Resistent zetmeel zorgt ervoor dat je langer een vol gevoel hebt, wat kan leiden tot een verminderde calorie-inname. Bovendien kan het de vetverbranding stimuleren en de bloedsuikerspiegel stabiel houden, wat gunstig is voor gewichtsbeheersing.
  3. Verbeterde insulinegevoeligheid: Studies hebben aangetoond dat resistent zetmeel de insulinegevoeligheid kan verbeteren, wat belangrijk is voor het reguleren van de bloedsuikerspiegel en het voorkomen van insulineresistentie en type 2 diabetes.
  4. Gezonde darmen: Door resistent zetmeel te consumeren, voeden we de goede bacteriën in onze darmen, wat kan leiden tot een gezondere darmflora. Een gezonde darmflora is essentieel voor een sterk immuunsysteem en een goede algehele gezondheid.

Hoe krijg je resistent zetmeel binnen?

  1. Bonen en peulvruchten: Kikkererwten, zwarte bonen, linzen en andere peulvruchten zijn uitstekende bronnen van resistent zetmeel. Voeg ze toe aan salades, soepen of maak er een heerlijke hummus van. Kijk bijvoorbeeld naar ons recept voor een heerlijke linzensalade met geitenkaas!
  2. Onrijpe bananen: Groene, onrijpe bananen bevatten meer resistent zetmeel dan rijpe bananen. Voeg plakjes onrijpe banaan toe aan je ontbijtgranen of smoothies.
  3. Aardappelsalade: Als je gekookte aardappelen laat afkoelen, verandert een deel van het zetmeel in resistent zetmeel. Maak een smakelijke aardappelsalade met wat olijfolie, kruiden en verse groenten, of maak ons heerlijke recept voor een zomerse aardappelsalade met forel!
  4. Havermout: Havermout bevat van nature resistent zetmeel. Kies voor de onbewerkte, langzaam gekookte havermout voor het beste resultaat. Lees meer over havermout via onze blog over de voordelen van havermout!


Resistent zetmeel is een dus een geweldige toevoeging aan een gezond voedingspatroon. Het biedt tal van voordelen! Door voedingsmiddelen zoals bonen, peulvruchten, onrijpe bananen, aardappelsalade en havermout aan je maaltijden toe te voegen, kun je eenvoudig resistent zetmeel aan je dieet toevoegen. Dus waar wacht je nog op? Ga aan de slag en geniet van de voordelen van resistent zetmeel voor een gezonder en evenwichtiger leven!

Benieuwd wat zlim voor jou kan betekenen?