December. Normaal een maand van overvloed, vol met gezellige dagen. Een maand van genieten met familie en vrienden. Van het samenzijn, de kadootjes die we elkaar geven en uiteraard van lekker eten. En, hoewel we helaas ook deze maand nog te maken hebben met allerlei beperkende maatregelen, mogen we in december best een beetje extra genieten. Juist nu, van alles wat er wél kan. Als we iets geleerd hebben dit jaar, dan is het wel dat er genoeg kleine dingen zijn om van te genieten.

Gezonde leefstijl

Het is inmiddels ook wel duidelijk hoe belangrijke een gezonde leefstijl is. De media staat er bol van. Zlim helpt je graag op weg, door samen op zoek te gaan naar de balans tussen gezond en genieten. Want het moet wel een beetje leuk blijven, natuurlijk. We hebben je het afgelopen jaar de tip gegeven om mee te eten met het seizoen. Wel zo makkelijk want je eet vers van eigen bodem en het is nog duurzaam ook.

Zelfs in december valt er nog genoeg van eigen bodem te eten. Het rijtje is nog altijd indrukwekkend: aardappelen, aardpeer, andijvie, boerenkool, groene selder, knolselder, koolraap, paddenstoelen, pastinaak, pompoen, prei, raap ,rammenas, rode biet, rodekool, savooikool, schorseneren, spruiten, uien, veldsla, winterpostelein, witlof, wittekool, wortelen. Voor de nodige variatie zetten we een paar van de wintertoppers in het zonnetje.

Zlim seizoensgroenten boerenkool

Superfood!

Om te beginnen met een échte klassieker, de boerenkool. We zijn er allemaal groot mee geworden. In een stamppot, met een kuiltje jus en een stuk stevige worst bijvoorbeeld. Een paar jaar terug werd deze groente zelf nog uitgeroepen tot superfood. Logisch, want het bevat veel vitamine C, anti-oxidanten en aminozuren, heeft een ontgiftende werking en er zitten ook nog eens weinig calorieën in. Behalve gekookt kun je het ook rauw verwerken in smoothies bijvoorbeeld. Een makkelijker manier om aan je groenten-tax te komen is er bijna niet.

Boerenkool doet het ook goed met pasta bijvoorbeeld, of in een stoofpotje. Stel dat je toch kiest voor de klassieke stamppot, maar niet zoveel aardappel wilt eten, dan kun je heel goed knolselderij gebruiken. Nog meer groenten variatie! En wat dacht je van een stamppottenbuffet met kerst? Dat doet het goed hoor, zeker met een mooie roast erbij.

Zlim seizoensgroenten winterpostelein

Boost je gourmet

Winterpostelein is een veel minder bekende groente. Waarschijnlijk ken je zijn evenknie wel, de spinazie. Postelein is minstens zo gezond en zit boordevol mineralen zoals ijzer, kalium, magnesium, calcium en natrium. Ook bevat winterpostelein veel vitamine C, vitamine A en Omega-3 vetzuren. Postelein koop je in frisgroene bosjes, de blaadjes zijn ruitvormig, de steeltjes zijn lichter van kleur. De verfijnde lichtzure smaakt past in een heleboel gerechten.

Zo kun je postelein koken of stoven, of rauw verwerken in, het is tenslotte winter, een stamppot met zongedroogde tomaatjes. Maar je kunt er ook een lekkere salade van maken. Met stukjes appel en wat nootjes bijvoorbeeld. Een prima idee overigens, om bijvoorbeeld je avondje gourmetten een gezonde boost te geven!

Gezond en genieten

Ook in december valt er wat Zlim betreft genoeg te genieten. We helpen je graag aan inspiratie voor lekker en gezond eten. Wil je weten wat Zlim voor jou kan betekenen? Maak dan eens vrijblijvend een afspraak bij de dichtstbijzijnde vestiging. Maak er een feest van, deze maand!

Benieuwd wat zlim voor jou kan betekenen?