In deze bijzondere periode is het extra belangrijk om goed voor jezelf te zorgen. Het advies om zoveel mogelijk thuis te blijven valt niet altijd mee. Het zorgt wel eens voor een beetje verveling, waardoor we minder zin hebben om bijvoorbeeld te koken of te bewegen. Terwijl we juist meer tijd hebben om eens wat te experimenteren in de keuken.

Gelukkig gaat de lente wel gewoon onveranderd verder. Dat betekent ook dat er weer lekkere vers geoogste groenten van het land komen. De seizoensgroenten van de maand mei zijn andijvie, asperges, bloemkool, doperwt, groene selder, koolrabi, kropsla, paddenstoelen, prei, raap, raapstelen, radijs, spinazie, spitskool, uien, warmoes, wortelen. Eén van deze groenten is in deze maand wel heel speciaal én van eigen bodem toch echt het aller-aller-lekkerst. De asperge!

Zlim recept asperge-zalmpakketje

Het witte goud

Asperges zijn de witte of groene scheuten aan de wortel van de aspergeplant. De groene zien we wat vaker in het jaar, de witte is echt uniek van april tot en met juni verkrijgbaar. Het verschil zit hem in de groei; witte asperges groeien onder de grond, dus in het donker en blijven daarom wit. Net als bijvoorbeeld witlof. Groene asperges zijn juist in het licht gegroeid. De smaak van asperges is zacht, met een heel kenmerkend aroma.

Nu ze van de “koude” grond komen, zoals dat heet, zijn ze op z’n lekkerst. De echte liefhebber staat er voor in de rij bij de lokale boer of supermarkt. Het is nogal een bewerkelijke groente. Vooral het oogsten vraagt geduld en aandacht; ze worden met de hand per stuk uit de grond gestoken. Dat maakt de groente wel wat duurder, vandaar dat we ook wel over het witte goud spreken.

Vitaminen en mineralen

Omdat ze zo kort verkrijgbaar zijn en zo bijzonder van smaak, is elk recept met deze groente restaurant-waardig. Leuk om in deze tijd eens te proberen dus. Ook zijn ze hartstikke gezond. Voor je binnen- en je buitenkant! Asperges bevatten veel vitaminen die goed zijn voor je hele lichaam. Zo verzorgen ze je huid en haar, maar ook je immuunsysteem verbetert. Dat is in deze tijd ook een mooi meegenomen plus punt.

De vitamine E die er in zit, speelt een belangrijke rol bij de aanmaak van bloedcellen en houdt spier- en andere weefsels in stand. Ook weet dit antioxidant vet op te lossen. Vitamine B in het topje van de asperge is belangrijk voor de energievoorziening van het lichaam. Ze bevatten weinig calorieën en veel mineralen, dus past het ook nog eens goed in een zoutarm dieet. Kortom, een groente om zeker vaker op tafel te zetten, deze maand!

Zlim afvallen inspiratie recept vegetarische burgers

Zlimme recepten voor mei

Asperges zijn natuurlijk heerlijk als je op de traditionele manier serveert. Gekookt, met aardappelen, ham en een gekookt eitje. Maar, Zlim zou Zlim niet zijn als we niet een aantal leuke variaties voor je hadden. Helemaal passend bij de lente, want bereiden op de BBQ kan ook. Mocht je bijvoorbeeld echt een keer zin hebben in een lekkere vegetarische burger kijk dan eens hoe je met asperges kunt snacken. Of maak er een luxe zalmpakketje van. Variaties genoeg met deze bijzondere groente!

Een gezond eetpatroon met Zlim

Uiteraard vind je veel meer inspiratie voor gezond en lekker eten bij Zlim. Allemaal passend bij een gezond eetpatroon, dus zonder schuldgevoel aan tafel. Daar krijg je energie van! Wil je meer weten over bewust eten en een gezonde levensstijl? Neem contact op met de dichtsbijzijnde Zlim vestiging voor een uitgebreid kennismakingsgesprek.

Benieuwd wat zlim voor jou kan betekenen?