Balans. In deze bijzondere tijd hebben we daar nu extra behoefte aan. Balans tussen lichaam en geest. Bewegen, in de sportschool of juist een lekkere frisse wandeling bijvoorbeeld, zorgt er niet alleen voor dat je weerstand en conditie op peil blijft. Je knapt er ook geestelijk van op. Je hoofd leeg waaien, dat lukt je prima in een pittige herfststorm. En als je dan weer opgefrist en voldaan thuis komt, is het natuurlijk tijd voor een lekkere gezonde maaltijd. Zodat je ook balans houdt tussen gezond en genieten.

In november is er nog genoeg te kiezen van eigen bodem. Een goed idee, want met het seizoen mee eten betekent dat de groenten vers geoogst zijn en vol smaak zitten. En, niet geheel onbelangrijk, je hebt automatisch een gevarieerd en verantwoord eetpatroon als je seizoensproducten kiest.

Topkwaliteit van eigen bodem

Een hele fijne en veelzijdige kool, met een neutrale smaak. Zo laat witte kool zich het best omschrijven. De variant waar ook zuurkool van gemaakt wordt. En, op dit moment van topkwaliteit van eigen bodem. Behalve gekookt met een aardappel en een saucijs bijvoorbeeld, doet deze kool het ook prima in oosterse gerechten of zelfs rauw, als koolsalade. Witte kool heeft een bovengemiddelde voedingswaarde en is dus een goeie tip voor op je menu. Behalve vitamine C en K bevat kool veel antioxidanten, waarvan gezegd wordt dat ze chronische ziekten kunnen helpen voorkomen.

Zlim seizoensgroenten witte kool

Nog een groente die het bijzonder goed doet op onze bodem, is prei. Een enorme smaakmaker, te verkrijgen in een zomer en een wintervariant. Zoals te ruiken is, is de prei familie van de ui en knoflook. Van hartige taart, tot rauw in salades, prei geeft een smakelijke finishing touch aan je gerechten.

Vergeten groenten

We hebben ‘m een tijdje gemist, maar gelukkig is deze vergeten groente weer helemaal terug van weggeweest: de pastinaak. Een absolute wintertopper, want deze groente is een van de weinige die het onder koude omstandigheden beter doet. Deze super gezonde wortel heeft iets weg van een aardappel, maar is iets zoeter van smaak. Pastinaak kun je koken, roerbakken, smoren of stomen. Ook heerlijk als soep!

Zlim seizoensgroenten pastinaak soep

Boost je body en mind

Dat pastinaak bomvol zit met vezels en vitaminen is een goede reden om ‘m wat vaker op je menu te zetten. Door het hoge gehalte aan vezels en eiwitten heeft deze groente een paar interessante gezondheidsvoordelen. Zo is het een énorme boost voor je immuunsysteem, door de vele antioxidante vitaminen. Deze helpen je productie van witte bloedcellen en die zijn nodig om indringers te verwijderen. Ook neutraliseren ze vrije radicalen, net als de witte kool en zou het dus kunnen helpen chronische ziekten te voorkomen.

Een anders voordeel van de pastinaak is dat het weinig calorieën bevat, maar je wél vult. Dat voorkomt dat een “hongerhormoon” vrijkomt. Zeker als je wilt afvallen of op gewicht wilt blijven, is met pastinaak op je menu de kans op trek in tussendoortjes aanzienlijk minder. Op die manier blijven we lekker op gewicht en daar worden we blij van.

Zlim biedt je inspiratie voor lekker en gezond eten en helpt je naar de balans tussen gezond en genieten. Wil je weten wat Zlim voor jou kan betekenen? Maak dan eens vrijblijvend een afspraak bij de dichtstbijzijnde vestiging.

Benieuwd wat zlim voor jou kan betekenen?