Het zal je maar gebeuren. Je bent 33 jaar, moeder van twee dochtertjes en het leven lijkt je toe te lachen. Je sport, je eet gezond, je voelt je fit. Tot je op een dag een vreselijke diagnose krijgt: kanker. Vanuit een ogenschijnlijk gezond bestaan, ben je ineens patiënt.

Het gebeurde Angela Cornelissen, nu eigenaresse van Zlim Beuningen. “Het overkwam me echt, ik had niets gemerkt. Ik had nergens last van. Sterker nog, ik was heel bewust bezig met voeding en bewegen, om mijn lichaam gezond te houden.” Angela, nu 51 jaar, werkte toen al bij Zlim en sportte er zelf ook. Achteraf gezien was dat misschien wel een voordeel. Ze is tijdens haar ziekte altijd blijven bewegen, ervan overtuigd dat het een positief effect zou hebben op het herstel.

Het vertrouwen in je lijf is weg

“Je wereld stort echt in. Ik was al het vertrouwen in mijn lichaam kwijt. Hoe kon ik nou ziek zijn? Ik voelde me helemaal niet ziek!” Veel patiënten starten het liefst zo snel mogelijk met een behandeling. Chemokuren, operaties, bestralingen… Alles heb je over voor een goed herstel. Maar dan begint het pas. Want, na de behandeling heb je dat vertrouwen in je lijf natuurlijk niet één, twee, drie terug. Dat kost tijd. Soms is je lichaam erg veranderd. Bovendien heeft je conditie natuurlijk ook flink te lijden gehad onder het hele proces. Zlim kan een positieve bijdrage leveren in het proces van herstel.

“Bewegen bij Zlim was heel prettig. Ik mocht mijn buikspieren de eerste tijd niet gebruiken bijvoorbeeld. Het fijne bij Zlim is dat je dan een programma kunt samenstellen waarbij die spiergroep ontzien wordt. Door te werken met andere spieren in je lijf bouw je toch weer kracht en conditie op. Stukje bij beetje krijg je op die manier ook het vertrouwen in je lichaam weer terug.”

Zlim sporten en voeding tijdens of na kanker

Voeding is net zo belangrijk

Niet alleen bewegen is belangrijk, voeding net zo goed natuurlijk. Onder invloed van de chemo kan je smaak veranderen, of heb je überhaupt nauwelijks eetlust. Schommelingen in gewicht kunnen het gevolg zijn. Gelukkig krijg je bij Zlim ook voedingsadvies. Angela: ”Door af te stemmen welke voedingsstoffen je nodig hebt kun je je eetpatroon aanpassen. Ik vond het heel prettig dat iemand mij daarbij coachte. Het is erg fijn om een stok achter de deur te hebben, zodat je je weer gezond gaat voelen.”

Zelfvertrouwen geeft positief herstel

Als je zover bent dat je merkt dat je conditie en je spieropbouw weer de goede kant op gaan, geeft dat zelfvertrouwen. Dat heb je nodig om de toekomst weer positief tegemoet te zien en draagt dus bij aan een positief herstel. Het gaf Angela zelfs zoveel hernieuwde energie dat ze uiteindelijk besloot de Zlim vestiging in Beuningen over te nemen. Ze werkt er nog steeds met veel plezier.

Nu kan ze zelf haar ervaringen delen met eventuele lotgenoten. “Na mijn ziekte heb ik een tijdje lezingen gegeven. Door mijn ervaringen te delen help ik anderen misschien vooruit. Het zlimmen heb ik dan ook altijd gepromoot.”

Behalve dat je bij Zlim een op maat gemaakt programma volgt, vond Angela nog een groot pluspunt: “Je bent bij Zlim met vrouwen onder elkaar. Dat geeft toch een bepaald soort verbondenheid. Op de een of andere manier is het dan niet zo erg dat je kaal bent, of als je lichaam er even iets anders uit ziet. Ook de persoonlijke begeleiding die altijd een luisterend oor biedt is geweldig. Je kunt je verhaal goed kwijt.”

Alpe d’HuZes

Angela is een van de gelukkige die de strijd won. Ze is op het moment hartstikke gezond. En zó gemotiveerd, dat ze zich blijft inzetten voor de strijd tegen kanker. In de eerste week van juni van dit jaar vertrekt ze met een team naar Frankrijk. Ze gaat, net als vele anderen, de strijd aan met de beruchte Alp d’Hues. Lopend gaat ze de berg op. Dertien kilometer klimmen, een fysiek pittige uitdaging. Maar ook geestelijk. Elke bocht, elke kilometer hoogte is vergelijkbaar met een struikelpunt waar kanker patiënten ook mee te maken krijgen. Elke bocht achter je staat gelijk aan een overwinning.

Wil je weten wat Zlim voor jou kan betekenen, tijdens of na een ziekte? Neem contact op met een van onze begeleiders. Ze stellen met plezier een programma voor je samen zodat je het leven vol energie en vertrouwen tegemoet kunt gaan.

Benieuwd wat zlim voor jou kan betekenen?