Vaak staan we in de winter voor de uitdaging wat we nu weer eens op tafel zetten. Buiten is het koud en guur, de dagen zijn kort en donker, en zonder de lichtjes in de kerstboom voelt het allemaal behoorlijk ongezellig. Dan krijg je vanzelf zin in comfort food. Maar ja, na al die ietwat minder gezonde maar oh zo lekkere maaltijden en borrelhapjes van de feestdagen wil je ook een beetje aan je figuur denken. Toch?

Zlim stampen!

We got you, no worries. Heb je al eens gedacht aan een overheerlijke stamppot? Niet te ingewikkeld en eigenlijk prima troostvoer. We horen je denken; is dat wel zo gezond dan, met al die aardappelen? En dat stuk worst of die spekjes? We got you, again. Zlim zou Zlim niet zijn als daar geen oplossing voor was. Zo kun je bijvoorbeeld de helft van de aardappelen vervangen door knolselderij. Die bevat meer gezonde voedingsstoffen dan zijn bizarre uiterlijk misschien doet vermoeden.

Seizoensgroenten januari - knolselderij

Zo is knolselderij een bron van vitamine C, belangrijk voor de weerstand. Samen met natuurlijke suikers en folaat helpt vitamine C ook je energie op peil te houden. Best een goed idee dus, in deze blue monday maand. Of wat dacht van zoete aardappel, in plaats van gewone? Dat geeft je stamppot niet alleen een gezellig ander kleurtje. Zoete aardappelen zijn rijk aan vezels en bevatten veel vitamines en mineralen, waaronder ijzer, calcium en selenium. Bovendien zijn ze een goede bron van veel soorten vitamine B en vitamine C. Ook een goeie tip dus.

Dubbele groenten

Zoals je merkt valt er genoeg te variëren met een stamppot. Behalve met de aardappels kun je ook een keer stampen met 2 groenten. Doe eens gek! Bijvoorbeeld boerenkool met witte kool. Of spruitjes stamppot met champignons. Of druiven, ook een heerlijke extra smaakmaker. En nu we het toch over smaakmakers hebben, een simpel gebakken uitje toevoegen is ook een super lekker. Of voeg kruiden toe zoals bieslook, peterselie, of paprikapoeder. Spitskool stamppot met kerriepoeder geeft ook een heerlijk pittige smaak.

Zlim Spruitjesstamppot met druiven en spekreepjes

En dan dat stuk worst… Dat is uiteraard eenvoudig te vervangen door een magere rookworst of een vega rookworst. Maar stamppot kan natuurlijk ook prima zónder de worst en de gebakken spekjes. Met een lekker bal rundergehakt. Een tartaartje bij broccolistamppot. Duitse biefstuk is ook een aanrader. Of, heel smakelijk én verantwoord: een vegetarische burger.

Kortom, zonder ingewikkeld kookwerk hebben we ook voor de winter weer genoeg tips voor een lekker en gevarieerd voedingspatroon. Dus, server na je winterse wandeling of workout een lekkere Zlimme stamppot. Zo kom je de winter fit en vrolijk door!

Benieuwd wat zlim voor jou kan betekenen?