Zomer! Hoe heerlijk is het leven in de zomer. Wakker worden als de wereld al zonverlicht is, de hemel prachtig blauw. Een jurk over je hoofd en hup, naar buiten! Overal blije mensen, de vakantiestemming komt er vast een beetje in. En dan hebben we het nog niet eens over de heerlijk zwoele zomeravonden. Ja, die zomer, die kan er wat van!

Verse groenten van eigen bodem

Ook op de akkers is het druk. In juli komen er heel veel groenten van het land. Vers van eigen bodem en vol van smaak. Met het seizoen mee eten heeft zo zijn voordelen. Allereerst de smaak van de groeten. Die is echt lekkerder in de periode dat ze werkelijk geoogst worden. De prijs is vaak wat lager, en je kiest op die manier ook voor duurzaam eten. Het mooiste is natuurlijk dat je ongemerkt een heel gevarieerd en verantwoord eetpatroon hebt. De juiste voedingsstoffen op het juiste moment, zeg maar.

De seizoensgroenten van de maand juli zijn aardappelen, artisjok, aubergine, bleekselderij, bloemkool, broccoli, chinese kool, courgette, doperwt, groene selder, komkommer, koolrabi, kropsla, paddenstoelen, paprika, prinsessenbonen, prei, radijs, rode biet, rodekool, savooikool, snijbonen, spinazie, spitskool, tomaten, uien, venkel, warmoes, wittekool en wortelen.

Zlim seizoensgroenten juli

Seizoensgroenten in het zonnetje

Omdat het zomer is, zetten we deze maand twee van onze zomergroenten in het zonnetje. Om te beginnen een hele bekende, de broccoli. In de meeste huishoudens staat dit met regelmaat op tafel. Gek genoeg is broccoli van oorsprong eigenlijk helemaal geen lokaal product. Waarschijnlijk is broccoli vanuit het oostelijk deel van het Middellandse Zeegebied in Europa terecht gekomen. Gelukkig maar, want broccoli is supergezond. De groente bevat veel antioxidanten bijvoorbeeld bètacaroteen, vitamine C en E. Niet alleen goed voor je weerstand, maar samen beschermen ze ook onze weefsels tegen schade en veroudering. Broccoli kun je natuurlijk koken, maar ook heerlijk wokken of rauw eten.

Broccolistamppot met tomaat, tartaar en parmezaanse kaas

Venkel voor een zomerse salade

Een minder bekende, maar oh zo lekkere zomergroente is venkel. Venkel heeft een bijzondere smaak. Een beetje anijsachtig, tikkie zoet, maar toch pittig. Door verhitting wordt deze pittige smaak zachter. En dat verhitten kan op vele manieren: Je kunt venkel koken, poffen, grillen, vullen, smoren… Ook aan voedingswaarden geen gebrek; venkel bevat weinig calorieën, veel vezels en zit bomvol calcium. En het smaakt ook nog eens heerlijk in zomerse salades. 

Zomersoep en zomerstamppot

Zlim heeft deze twee prachtige producten weten te combineren in een verrukkelijke maaltijdsoep. Super gezond en lekker snel. En als je behoefte hebt aan net iets meer, of iets stevigers, probeer dan eens deze heerlijke broccolistamppot. Vol van smaak en voedingsstoffen en binnen 25 minuten op tafel. Kun jij nog langer van de zomerzon genieten. Wel goed insmeren, natuurlijk!

Zlim recept - Maaltijdsoep met broccoli, venkel en kippendijen

Wil je meer tips van Zlim en je bewegings- en voedingspatroon aanpassen, zodat je nog lekkerder in je vel zit? Neem contact op met een vestiging bij jou in de buurt en plan een kennismakingsgesprek.

Wil jij meer inspiratie voor heerlijke en vooral gezonde recepten? Download dan ons gratis receptenboek!

Benieuwd wat zlim voor jou kan betekenen?