Een avocado is een vrucht die groeit aan een boom. Het is officieel dus geen groente, maar een vrucht. Volgens de Schijf van Vijf van het Voedingscentrum telt de avocado mee voor de richtlijn van 250 gram groente per dag.

Is vet wel gezond?

De avocado bestaat voor 30% uit vet, voornamelijk oliezuur. Dat is een onverzadigde vetsoort. Juist die vetten verlagen het LDL-cholesterol van het bloed en dat is weer goed tegen hart- en vaatziekten. Je krijgt dus goede vetten binnen, net zoals met olijfolie, vette vis en noten.

Maar pas op, want door deze vetten bevat deze groene rakker ook veel calorieën. Dus in plaats van een hele avocado ineens te verorberen, kun je dit beter verdelen. Maak er kleine blokjes van of bijvoorbeeld guacamole. Je kunt dit invriezen en tot wel 8 maanden bewaren. Wil je de mooie groene kleur behouden, voeg dan wat citroensap toe.

Gezonde vetten in avocado, zalm en olijfolie

Voedingsstoffen in een avocado

Naast gezonde vetten zit de avocado ook vol met vezels, vitaminen en mineralen. Het is een goede bron van kalium, magnesium, vitamine A, B1, B2, B6, C, E en foliumzuur (B11). Vooral het mineraalgehalte is erg hoog: bijna drie keer zoveel als in de meeste andere vruchten. Avocado is ook erg goed voor je huid. Je maakt zelf heel makkelijk een gezichtsmasker met een beetje yoghurt en honing erbij.

Wil je weten hoe het zit met de voedingswaarde? In 1 stuk van 180 gram zit:

328 kilocalorieën
35,1 gram vet
3,2 gram koolhydraten
7,7 gram vezels
3,4 gram eiwit
0,01 gram zout

Avocado bij diabetes en overgewicht

Al deze voedingsstoffen maken een avocado gezond. Er is nog een ander pluspunt; Wetenschappers hebben ontdekt dat er nóg een hele goede reden is om vaker avocado’s te eten. Onderzoek toont aan hoe een stof, die alleen in avocado’s zit, cellulaire processen in de alvleesklier kan remmen. Deze cellen spelen een belangrijke rol bij het ontstaan van insulineresistentie. De avocado is daarom een goed voedingsmiddel bij overgewicht en diabetes.

Volkoren boterham met avocado, ei en radijs

Avocado tips en tricks

Je kunt ze het hele jaar door kopen. Wil je een rijp exemplaar? Druk dan licht met je vinger rond de steelaanzet. Is deze zacht dan is de vrucht rijp. De binnenkant is geel/groen en lekker romig. Je kunt een avocado zo’n 6 dagen bewaren op een koele plek, maar liever niet in de koelkast. Net als een banaan, houdt de avocado niet zo van kou.

Het snijden kan soms wat onhandig zijn door de grote pit die erin zit. Je kunt het beste de vrucht in de lengte doormidden snijden om de pit heen. Dan draai je de twee helften zo uit elkaar en haal je de pit eruit. Op internet staan veel berichten over het eten van een avocadopit, maar het nut daarvan is niet bewezen volgens NU.nl.

Met de avocado kun je vele, heerlijke en gezonde combinaties maken. Een frisse salade, wrap, soep of guacamole. Maar denk ook eens aan een Grieks gevulde zoete aardappel, een vegetarische burger of een heerlijke Poké bowl. Allemaal goed te combineren met avocado.

Wil je meer weten over een gezonde leefstijl? Neem dan contact op met je dichtsbijzijnde Zlim vestiging.

Wil jij meer inspiratie voor gezonde en heerlijke recepten? Download dan ons gratis receptenboek!

Benieuwd wat zlim voor jou kan betekenen?