Het is al een tijdje een van de grootste trends op voedsel- en lifestyle gebied: intermittent fasting (IF). Eigenlijk is het niets meer dan tijdgebonden eten. Maar hoe doe je dat? En wat zijn de voor en nadelen?
Intermittent fasting (IF), wat is het?
Experts noemen IF geen dieet maar een ware lifestyle. Dit komt omdat je in principe alles mag blijven eten, maar dat je op bepaalde momenten van de dag eet en bepaalde momenten niet. Tijdens de vast periodes mag je wel water, koffie of thee zonder melk en suiker drinken.
De verschillende methodes
De 16/8 methode
De meest populaire variant: dit wil zeggen dat je 8 uur op een dag eet en daarna 16 uur aan een stuk vast (niet eet).
Dus je ontbijt bijvoorbeeld pas om 12 uur ‘s middags, je mag dan tot 20 uur ‘s avonds eten. Daarna gaat je periode van vasten in.
24 uur vasten
bij deze methode ga je 24 uur vasten. Je kan dat 1 of 2 keer per week doen. Voorbeeld: als je op maandag om 20:00 je laatste maaltijd hebt gehad, dan eet je pas dinsdag om 20:00 je volgende maaltijd. Deze methode is al een flink stuk lastiger, zeker als je het gewend bent om meerdere kleine maaltijden per dag te eten.
Alternate Day Diet (om de dag)
Bij deze variant wissel je een dag van eten af met een dag vasten. Je kan hierbij zowel kiezen om de dagen van vasten helemaal niets te eten, of om maar een beperkte hoeveelheid te eten.
Let op en zoek hulp
Het blijkt dat er heel wat voordelen verbonden zijn aan IF. Maar zijn ze ook allemaal bewezen? Nee.
De meeste onderzoeken die zijn gedaan zijn op dieren of op kleine groepen mensen. Dus er is zeker nog meer onderzoek nodig om vast te kunnen stellen dat IF echt gezond is. Ook verschilt elk mens qua lijf én mindset. Dus wat voor jou werkt hoeft voor een ander niet te gelden. Ga dus altijd in gesprek met een deskundige op het gebied van voeding en lifestyle voor dat je begint met IF.
De meest besproken voordelen:
Gewichtsverlies
Doordat je minder vaak eet maakt je lichaam minder insuline aan. Hierdoor worden je vetreserves sneller aangesproken en dus verbrand
Verlagen insulineresistentie
Insuline is een belangrijk hormoon dat je bloedsuikerspiegel in evenwicht houdt. Bij insulineresistentie zijn je lichaamscellen ongevoelig geworden voor insuline. Dit wil zeggen dat je lichaam niet goed meer reageert op het hormoon. Een gevolg hiervan zijn leefstijlziektes voals diabetes, obesitas en hart-en vaatziekten. Door te IF kan deze resistentie verminderen of zelfs verdwijnen
Het kan het risico op (leefstijl)ziektes verkleinen
Studies bij dieren tonen aan dat IF het risico op bepaalde ziektes en kankers kan verkleinen. Je lichaam heeft namelijk in de vasten-uren (tijdens een stabiele bloedsuikerspiegel) de tijd om zichzelf te reinigen en zich te weren tegen verschillende virussen van buitenaf.
De meest besproken nadelen:
Motivatie
Als je met iets nieuws start, dan begin je er met goede moed aan. Na een tijdje is die motivatie vaak weg, waardoor het moeilijk wordt om het vasten vol te houden. Zo kan je toch weer vallen in het jo-jo effect wat voor je lichaam en geeft helemaal niet prettig is.
Verleidingen
Wat je niet mag wordt in je hoofd vaak juist heel groot. Dus na een lange periode van vasten kan het moeilijk zijn om de verleiding te weerstaan. Je lichaam kan gaan snakken naar voedsel en om de verleiding dan te weerstaan om toch die snoepkast open te trekken is voor veel mensen groot.