Tijdens haar werk met meervoudige gehandicapten jongeren krijgt Manuela Peters steeds vaker fysieke klachten. Logisch, want het is ook zwaar lichamelijk werk. Bij één van haar nachtdiensten blijft ze druk op haar borst houden. Onderzoek wijst uit dat het geen hartprobleem is. Maar omdat de klachten aanblijven wordt er verder onderzoek gedaan.
Diagnose Costochondritus
Manuela is 44 jaar en woont samen met haar partner en kinderen in Beuningen. Ze vermaakt zich uitstekend als huismoeder. “Soms is het volle bak. Dan zijn mijn zoon en dochters, plus de drie dochters van mijn partner allemaal thuis.” Ze leest graag een boek en als haar handen het even toelaten haakt ze, met aangepaste haaknaald, de leukste knuffels in elkaar. Als gevolg van haar aandoening werkt ze op het moment niet.
“Ik had al best lang klachten, maar dacht dat het er gewoon een beetje bij hoorde, zeker in mijn beroep. Soms waren er dagen dat ik de trap niet op kwam, of alleen kruipend. Kon ik nog geen kopje thee vasthouden” In 2015 kreeg ze de diagnose Costochondritus, een reumatische aandoening. “Toen ineens had het een naam. Ik had wel eens gehoord van het syndroom van Tietze, wat vergelijkbaar is, maar bij mij bleek het nog een stapje verder. Toen ik de diagnose kreeg, was ik nog geen veertig, hartstikke jong dus.”, vertelt Manuela.
Hoewel deze aandoening zich vooral rond het borstbeen uit, is het bij Manuela ook overgegaan op andere gewrichten met zelfs artrose tot gevolg. Manuela heeft vaak gewrichtsontstekingen met de daarbij behorende pijnen en kan daardoor soms niet goed lopen. Dat is een behoorlijke beperking, als je graag beweegt. Manuela: “Sporten in een gewone sportschool ging al niet meer, ik kon geen gewichten of apparaten vasthouden. Ook mijn werk moest aangepast worden, het was een te zware belasting op mijn lichaam. Het was duidelijk dat ik mijn leven en levensstijl moest aanpassen.”
Uitdaging om te blijven bewegen
Die uitdaging is de positieve Manuela gelijk aangegaan. Ze heeft zich niet laten leiden door wat er niet meer kon, maar is op zoek gegaan naar mogelijkheden. Bewegen is natuurlijk sowieso erg belangrijk, dat wilde Manuela ook graag blijven doen. Manuela: “Het werd me ook geadviseerd, om ondanks de pijn toch te blijven bewegen. Dat is eenvoudig gezegd, maar we hebben het niet over een spierpijntje na een dagje tuinieren ofzo. Om te kunnen functioneren moet ik echt door de pijn heen. Dat is niet altijd gemakkelijk. Ik wilde wél graag en ging op zoek naar wat ik kon doen zonder al te veel pijn.” Ze kreeg het advies om in de warmte te gaan sporten en ze herinnerde zich haar eerdere ervaring bij Zlim.
Zlim denkt mee in mogelijkheden
“Acht jaar geleden heb ik bij Zlim een traject gevolgd om gewicht te verliezen. Ik kende de werkwijze reeds, dus het leek logisch om nu daar te gaan sporten.” De medewerkers van Zlim hebben haar heel enthousiast ontvangen. “Zlim kan ook écht iets voor je betekenen. Bewegen om pijn te verminderen werd mijn doel. Zo fijn dat er meegedacht wordt! En door de begeleiding kan ik gelijk zeggen of een oefening te zwaar voor me is. Dan passen ze dit ter plekke aan, welke oefening kan er dan wél gedaan worden zonder al te veel pijn maar met hetzelfde resultaat. Dat vind ik echt top!”
De weldaad van warmte
En, het werkt. Bewegen in warmte zorgt voor minder pijn bij bewegen. Waar je normaal na inspanning de dag daarna best wat spierpijn hebt, is dat niet zo als je in de warmte hebt gesport. Pijnvrij is Manuela niet, maar het wordt ook niet erger. En het grootste pluspunt is dat de rest van de dag het bewegen van de grotere gewrichten, zoals je heupen en knieën, makkelijker gaat. Behalve sporten volgt Manuela ook nog het voedingsadvies van Zlim. “Om op gewicht te blijven en verdere gezondheidsklachten te voorkomen. Wel zo fijn.”
Ze raadt het andere reumapatiënten ook zeker aan om te gaan sporten bij Zlim. “Die warmte is heerlijk! Bovendien is het top dat alle oefeningen ter plekke aangepast kunnen worden. Dan zie je weer wat je allemaal nog wél kunt. Daarna kun je even je zinnen verzetten in de Ozoncabine, heerlijk warm en aangenaam. Dat geeft je echt een positieve boost!
Wil jij ook sporten met een chronische ziekte of andere beperking? Neem contact op met Zlim en maak een afspraak een van onze begeleiders. Ze stellen met plezier een programma voor je samen zodat je het leven vol energie en vertrouwen tegemoet kunt gaan.