Wanneer je bezig bent met gezond eten is het ook goed om stil te staan bij het maken van duurzame keuzes voor wat betreft voedsel. Daarbij heb je te maken met een aantal verschillende aspecten. In dit artikel duiken we wat dieper in op twee belangrijke onderwerpen; voedselafdruk en voedselverspilling.
Voedselverspilling
Helaas verspillen we nog altijd veel eten. Wereldwijd een derde van het voedsel dat geproduceerd wordt. Omdat het ‘misvormd’ is, niet de juiste lengte heeft, of gewoon omdat we meer kopen dan we kunnen consumeren. Daarnaast gooi je zelf ook veel eten in de prullenbak. Dat wordt al snel onderschat, omdat het steeds om kleine beetjes gaat die je dagelijks weggooit. Als je al dat weggegooide voedsel op jaarbasis bekijkt, dan kom je uit op ruim 34 kilo per persoon. Voedsel dat nog prima was om te eten. Hoe kunnen we er nu met z’n allen voor zorgen dat we minder voedsel verspillen?
Enkele tips tegen verspilling:
• Koop niet teveel boodschappen: maak een lijstje, wat heb je écht nodig.
• Vries eten in, je kunt meer invriezen dan je denkt.
• Let op de datum wanneer je iets koopt, zodat je het op kunt eten voordat het niet meer goed is.
• Kook afgemeten hoeveelheden, zodat er geen restjes overblijven. Heb je ze toch? Bewaar dan de restjes in de koelkast of diepvries.
• Ben creatief met wat je in de koelkast/voorraadkast hebt, soms zul je versteld staan van je eigen creaties.
• Kook wat vaker met kliekjes. Ze dienen een prima basis voor een gezonde maaltijd.
• Kijk eens op de website van Milieu Centraal. Je kunt daar ook een handige app downloaden om verspilling tegen te gaan.
Duurzaam eten
Duurzamer eten doe je in de eerste plaats door minder te eten, dus niet meer dan je nodig hebt. Daarnaast kun je meer duurzame eetkeuzes maken. Bijvoorbeeld door minder vaak te kiezen voor milieubelastende producten, zoals vlees en kaas. Een voedselpatroon met minder vlees en zuivel geeft een lagere milieubelasting. Kies bij voorkeur voor producten met keurmerken op het gebied van dierenwelzijn, eerlijke handel, natuur, milieu en herkomst.
Bij Zlim kiezen we vaak voor seizoensgroenten. Door mee te eten met de seizoenen, wissel je veel verschillende groenten af waardoor je extra veel voedingsstoffen binnen krijgt. Daarnaast is het een duurzame en goedkope keuze. Groenten in het seizoen zijn immers niet zo duur en breed verkrijgbaar.
Voedselafdruk
Een voedselafdruk geeft aan hoeveel energie, ruimte en water jouw eetpatroon van onze aarde vergt. Het is dus de ecologische voetafdruk van de voedselconsumptie. Wat jij eet bepaald hoe klein of groot die voedselafdruk is. Wil je meer weten over je voedselafdruk, lees dan dit artikel eens op de website van het Voedingscentrum. Je kunt daar ook met een aantal vragen jouw voedselafdruk berekenen.
Bewuste keuzes maken
Wist je dat jouw voedselafdruk kleiner wordt wanneer je meer plantaardig eet. Plantaardig eten houdt in dat je geen dierlijke producten eet, zoals eieren, dierlijke zuivel, vlees, vis en kaas. Om een Nederlander 1 jaar lang van vlees, zuivel en eieren te voorzien is 1100m2 land nodig. Eet je als vleeseter 2 dagen in de week geen vlees dan wordt jouw voedselafdruk met 15% verminderd. Tegenwoordig zijn er veel vleesvervangers en plantaardige zuivel producten waarmee het geen straf is 2 dagen plantaardig te eten. Zet ook eens wat meer groenten op het menu. Het kan juist zorgen voor een meer gezonde variatie in jouw eetpatroon (en dat van je gezin). En variatie is gezond, dat klinkt als een win-win situatie!
Gezonder leven
Wil jij ook gezonder leven en verantwoord eten op een duurzame manier? Dan kan Zlim jou helpen. Met onze aanpak verhoog je de kwaliteit van je leven en verlaag je je risico op welvaartsziekten zoals hoge bloeddruk, suikerziekte, hart- en vaatziekten, overbelasting van gewrichten en nog veel meer. Daarnaast helpen onze diëtisten en gewichtsconsulenten jou met een persoonlijk plan dat bij jou past. Kom nu naar een Zlim vestiging bij jou in de buurt voor een uitgebreid kennismakingsgesprek.