Met de zinderende hitte nog in ons lijf kijken we met gemengde gevoelens uit naar september. Een prachtige maand, waarbij de temperatuur ook nog best eens tot tropische hoogte wil stijgen. De scholen zijn weer begonnen, het buitensport seizoen is weer gestart, kortom het leven krijgt weer wat meer ritme. September is een soort overgangsmaand. Een maand waarin je mijmerend afscheid neemt van de zomer en je voorbereidt op de komende herfst. De kleuren in de natuur veranderen ook langzaam mee. Als je goed om je heen kijkt zie je een bont geheel van verschillende groen- en geel tinten, die langzaam verkleuren tot oranje en diep donkerrood.

Bontgekleurd groenten palet

Ook je groenten palet is in september bontgekleurd. En nog altijd is er keuze in overvloed. Kijk maar eens naar deze lijst: aardappelen, andijvie, artisjok, aubergine, bleekselderij, bloemkool, broccoli, chinese kool, courgette, groene selder, knolselder, komkommer, koolrabi, kropsla, maïs, paddenstoelen, paprika, pompoen, prei, prinsessenbonen, raap, raapstelen, radijs, rammenas, rode biet, rodekool, savooikool, snijbonen, spinazie, spitskool, tomaten, uien, venkel, warmoes, witte kool en wortelen.

Het is lastig kiezen. We lichten er daarom deze maand maar liefst drie uit, die samen een prachtig kleurenpalet op je bord geven. Bovendien weerspiegelen ze ook nog eens de overgang van zomer naar beginnende herfst.

Van zomer naar herfst

Een hele populaire zomergroente is courgette. En nu volop van Nederlandse bodem, dus een bewuste keuze. Deze groente, die wel iets weg heeft van de komkommer qua uiterlijk, wordt gebruikt in vele keukens. Van soep tot courgette pasta (courgetti), het kan allemaal. Een goed idee ook trouwens, die courgetti. Het is een beetje werk maar als je dit serveert in plaats van pasta kom je zeker weten aan de dagelijks portie groenten. En nog een bijkomend voordeel; courgette zit boordevol goede vezels, vitaminen en mineralen. Een aanrader dus, bij de avondmaaltijd.

De aubergine is vooral vanwege zijn bijzondere diep paarse kleur een mooie toevoeging op je bord. De vrucht van de aubergineplant past ook bij heel veel keukens. Bovendien neemt de groente ook nog eens heel goed de smaak op van kruiden. De structuur is leent zich goed voor diverse gerechten. Zacht en sappig of stevig tot zelfs knapperig. Samen laten de courgette en de aubergine zich ook goed vangen in een heerlijk en voedzaam gerecht.

Courgetti met zalm en geitenkaas

Vitamine C bom!

Kool? Dat klinkt gelijk wel heel winters. Maar de Chinese kool is nou typisch een voorbeeld van een overgangsgroente. In tegenstelling tot z’n soortgenoten mist de Chinese kool de uitgesproken kool smaak. Deze grote langwerpige krop moet je eigenlijk niet koken. Je eet hem bijvoorbeeld op dezelfde manier als sla. Dat kan nu nog hartstikke goed op een warme nazomer dag. Of je roerbakt hem of gebruikt het in de soep, ook lekker! Door de lichtgroene kleur is deze groente een kleurrijke aanvulling op je bord. En dat niet alleen. Het is ook nog eens hartstikke gezond, goed voor het hele immuunsysteem. We bedoelen maar: in 100 gram van deze kool zit maar liefst 45 procent van de aanbevolen dagelijkse hoeveelheid vitamine C. En nu de r weer in de maand komt, is dat ook een mooie bijkomstigheid.

Wil jij nog meer inspiratie voor lekker eten, en wil je nog beter in je vel komen? Maak dan eens vrijblijvend een afspraak bij de dichtstbijzijnde vestiging van Zlim en kijk wat we voor jou kunnen doen.

Chinese kool

Benieuwd wat zlim voor jou kan betekenen?